Разпад на РБ - в главата на безумци или реален риск?

Напрежение има, проблеми има, но лидерите търсят изход
Обновена: 9 окт 2014 14:08 | 9 окт 2014 10:29, Камелия Цветанова
112
Разпад на РБ - в главата на безумци или реален риск?
Снимка: БТА, архив

Единството на Реформаторския блок беше поставено под въпрос веднага след изборите заради различията, които имат партиите в него към ГЕРБ и към амбицията на Бойко Борисов отново да стане премиер.

Още по темата
Оказа се, че дори и лидерите на политическите формации в блока имат различни мнения за бъдещето на обединението - според Радан Кънев от ДСБ Реформаторският блок няма да се разпадне, но Корман Исмаилов от Народна партия „Свобода и достойнство” смята, че има опасност някоя партия от него да напусне.

„Напрежение има, проблеми има, но търсим изход“, призна Исмаилов по Нова телевизия, който определи сегашната ситуацията като изпит за блока. 

По думите му има рискове Реформаторският блок да се разцепи и някоя партия да се оттегли.

„Предстои да изберем председател и ръководство на парламентарната група, това са пет партии и ако те изпълняват преди всичко решения на политическите си ръководства, а не на  Реформаторския блок, може да се разпадне“, заяви той.

Корман Исмаилов дори не изключва от една парламентарна група Реформаторският блок да се окаже с две.

„Всичко е възможно, може половината да гласува за Борисов, другите - не“, посочи той.

Радан Кънев обаче беше категоричен, че шанс за разпадане на Реформаторския блок може да се върти само в главите на безумци.

„Не може да се каже, че ще сме най-бързо разпадналата се група в следващия парламент“, отсече той по bTV. Според него няма как да става въпрос за разпадане на блока, тъй като той е удвоил резултата си на изборите.

В същото време и той призна, че между партиите в обединението има видими различия, но те „не се замитат под масата”.

Кънев смята, че в крайна сметка общото между политическите сили в блока е повече от разликите, а пък сега се акцентира върху ”емоционални изказвания на хора, които са малко превъзбудени и отдавна не са помирисвали власт”.

Той е уверен,че блокът ще може да формира обща позиция, след като всяка от партиите е оформила своя и с нея влиза в разговорите.

Въпреки различията Корман Исмаилов и Радан Кънев са единни в позицията си, че е много важно да има правителство, което да е готово да прави реформи.

„Най-важно е да се състави правителство с ясна конкретна програма. Ние ще предложим сериозни реформи. Нека видим дали ГЕРБ ще се ангажира с тях. Ако се ангажира, да видим кои хора ще предложат”, коментира Исмаилов и добави, че не е маловажно кой ще е премиер. Но защо пък да не е и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, ако се ангажира да направи реформите, каза още той.

Според Радан Кънев обаче Бойко Борисов едва ли може да е гарант за реформи.

„Много сме далеч от персоналната теза за това кой да е премиер, първото нещо е програма, след това можем да говорим за хора и да видим кои са носители на програмата“, обясни той.
 
Лидерът на ДСБ беше категоричен, че блокът няма да подкрепи правителство на малцинството, защото то не може да е реформаторско, защото "реформите не се правят от премиера и министрите, а от парламента и заради това трябва да има мнозинство". 

„Няма да подкрепяме хвърчащи мнозинства и правителство на малцинството. Ще участваме единствено в коалиция с ясно разписана програма“, категоричен беше Радан Кънев.

Според него правителството трябва да е с кратък мандат и да извърши спешните реформи в правосъдието, администрацията и обществените поръчки.

Кънев отрече думите на Божидар Лукарски за предизборен "трик" по отношение на Борисов и добави, че в предизборната кампания на Реформаторите не е имало трикове.

„Не приемам тези думи и вярвам, че Лукарски ще намери начин да излезе от ситуацията. В нашата декларация трикове няма и с нея спечелихме изборите“, отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
като ни е........т турците от небето ще ни пазят ф 15 ф 16 на нато.
27
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЛЪСНА ИСТИНАТА ЗА БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИЧЕСКА "КЛАСА"! ПАРТИИТЕ НИ ЗАНИМАВАТ СЪС СЕБЕ СИ! КОЕ БИЛО ПОЛЕЗНО И КОЕ НЕ, НО ЗА ТЯХ - ПАРТИИТЕ, А НЕ ЗА БЪЛГАРИЯ И НЕЙНИЯ НАРОД! ПОСТАВЯТ УСЛОВИЯ, НО ТЕ НЕ СА ЗА ПЕНСИИ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, ЕНЕРГЕТИКА, СИГУРНОСТ..., А ЗА ТОВА КОЙ ЩЕ БЪДЕ ПРЕМИЕР И КОЙ НЕ, КОЛКО ЩЕ УПРАВЛЯВА, ЩЕ ИМАТ ЛИ МИНИСТРИ...ГЛУПОСТИ, ГЛУПОСТИ, ГЛУПОСТИ! БЪЛГАРИЯ ЗАГИВА, А ТЕ СЕ ЧУДЯТ КАК ДА НАТРУПАТ ПАРИЧКИ, ПРЕДИ ДА СА Я ПРОДАЛИ ОКОНЧАТЕЛНО!
26
12
 
17
 
! Отговори
краси преди 9 години
Нека се разпаднат, без тях България ще е по-добре. Не може да имаш 8 процента и да искаш ти да командваш. Да се разпадат, повече парламент няма да помиришат. Просто като гледам всички ще поставят неизпълними условия на ББ и единствено ДПС ще го подкрепи. И тогава тези реформаторчета ще пропищят, ако ГЕРБ и ДПС реализират успешен мандат. Ако БСП и ГЕРБ предишното събрание бяха излъчили правителство, много от сегашните проблеми нямаше да ги има, но тогава личната вражда провали всичко, а сега?
25
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ББ пее лебедова песен. Ако за трети път избяга от отговорност, пък и да не избяга, а се провали с провеждането на полезни (не само за себе си) реформи, ще се радва, ако бъде поне опозиция.
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От една страна са хората с демократично мислене, от друга са тези с кинтите. Къде да идат сега? Седерасткото СДС и Куневица представляват също различни интереси, някои са външни. И сега накъде? При кинтите за кратко (но пък ден година храни) или някаква лоялност към хората, които се срамуват да живеят в такава авторитарна и корумпирана държава. И да се знае, само вторите имат ресурс за протести. Гербавите не могат един да изкарат без заплащане.
23
12
 
14
 
! Отговори
Го4о преди 9 години
РАЗПАД и то още днес! Радан трябва да бъде НАРИТАН ЖЕСТОКО! ПАЛЯЧОТО НА КОСТОВ не може да предава на своя глава интересите на десните хора в ръцете на БСП! Знаем, че Костов дълги години работеше 1:1 със СтанишеФци! Радан е МАШАТА на Костов.
22
2
 
11
 
! Отговори
Общо приказки преди 9 години
Хайде сега както така хубавичко сте се коалирали, ела сега тука на полето, че има много копане и оране. Все пак субсидия от грешни милиони левове ще вземете, от парите на честния и трудолюбив български гражданин!? Няма ли да поработите малко за тях, защото ние сме тука на минимална заплата, а трябва да ви вадим хляба да има какво да ядете, че после и за заплатите ви трябва да изкараме, че и за субсидията ви... Ех, ваш"та субсидия, бе за да работите... Мързелуване обичате, а?? И общи приказки...
21
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Принципът на Костов - След мен и потоп !
20
2
 
2
 
! Отговори
Radoslav преди 9 години
избора на салито стана по кодекса на мая манолова-което ме кара да мисля ,че е избран по кюстендилски избирателен кодекс!да я питат тая мая-и тгава да се маят!!1
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гербавия положи знаителни усилия да елиминира конкуренцията отдясно унас и в ЕНП и затова сега клакьорите му са се разбеснели и даже размахват калашници. Знае се обаче: който нож вади от нож умира (народна мъдрост).
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
#БОСТАН
17
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
както са се наредили тези национални предатели от РБ дали с един един Калашников с пълен пълнител няма да се разреши един път за винаги проблема със соросоидната седерастия.
16
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до кога ще го търпите тоя *** Радан?
15
11
 
20
 
! Отговори
ЕДИН ТУР4ИН преди 9 години
Кой е най-големия комунист в България ? Живков. # Кой комунист е най-верния заместник на Живков ? бодигарда на Живков ! # Кой гласува за бодигарда на Живков ? - българите ! # Защо ? защото са по-глупави от торния червей ! # Това ли е дясната европейска реформа ? HE, това е съветска перестройка . . .
14
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СЛЕД ТЕЗИ ИЗБОРИ,СЛЕД ТЕЗИ ЗАДКУЛИСНИ ДОГОВОРКИ С ПОСКЪПВАНЕТО НА ТОКА С УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПЕНСИОННАТА ВЪЗРАСТ ,С ЖЕЛАНИЕТО НА ГЕРБ И ОСТАНАЛИТЕ ИМ ПАТЕРИЦИ ОТ РБ ББЦ ,ДПС И ПИШМАН ПАТРИОТИТЕ НА ОЛИГАРХА СИМЕОНОВ ОТ ПАРТИЯТА НА ТВ СКАТ,КАКТО И С РАЗВИТИЕТО НА СЪБИТИЯТА В МЕЖДУНАРОДЕН ПЛАН МОГА ВЕЧЕ КАТЕГОРИЧНО ДА ТВЪРДЯ,ЧЕ ВРЕМЕТО РАБОТИ ЗА СИДЕРОВ И НЕГОВАТА АТАКА
13
5
 
23
 
! Отговори
Silas преди 9 години
Интересно какви избори спечелихте общо 5 партии не можахте да прескочите 10% ,т.е по 2% на партия.Голяма победа няма що. Радане ,имаш големи претенции а,къде ти е покритието .
12
13
 
14
 
! Отговори
до 11 преди 9 години
То и от ГЕРБ ако изритат Мутрата и Осъдения, може би ще стане нормална партия, а не комунистическа диктатура тип Тодор Живков - Вожда казва, индианците ръкопляскат и се кланят ниско.
11
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От ГЕРБ да продължават да слушат медиите на Пеевски и ДПС и да вървят към коалиция с тях и ББЦ. Да знаете гербери, омразата ви към РБ ще е проклятието за вас.
10
6
 
10
 
! Отговори
смешници преди 9 години
абе защо не си сложите костов за председател и да приключите да занимавате хората с вас ?И биз това всеки има отношение и мнение за РБ. Кажете ми какво излъчва москов и кънев - злоба, инат и слугинаж в полза на костов. Другите партии се напъват около тях за да ги забележат, но няма да мине и месец и няма да ги има. Другаря костов ще ги е премазъл.....
9
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия фалшивите измислени реформатори ги измъдриха от коридорите на американското посолство само за едно да са патерица на мутренската про турска и пор еврейска партия ГЕРБ ,като целта беше двете формации да съставят коалиционно правителство което да спре руските енергийни проекти и да започне да скуби бедния народ с високи цени на ток и данъци с които да се гарантират печалбите на американските тецове ,соросоидната ВЕИ мафия и останалите западни колонизатори ,ама номера нещо не мина