Депутат 13/13 от ББЦ в Пловдив става независим

Баракова се оплака, че била заплашвана да се откаже от НС
Обновена: 15 окт 2014 10:51 | 15 окт 2014 10:45, Анисия Иванова
75
Депутат 13/13 от ББЦ в Пловдив става независим
Снимка: Нова ТВ

Депутат от „България без цензура“ в Пловдив, избрана чрез преференциално гласуване, е била заплашвана да се окаже от депутатското си място. Учителката по биология Анна Баракова обяви, че напуска партията, но ще стане независим народен представител. Тя разказа пред Нова телевизия за натиска и заплахите върху нея, след като станало ясно, че влиза в Народното събрание като депутат от ББЦ. По нейни думи тя била заплашвана да се откаже, защото №13 не бил предвиден да влезе в парламента.

Още по темата
Причината е, че след изборите поради преференцията листата на ББЦ в Пловдив била разместена. Феноменът стана известен още от евроизборите, след като номер 15 от листата на БСП - Момчил Ненков, стана евродепутат след преференциален вот. На тези избори феноменът се повтори, като 3 от ГЕРБ бяха избрани по този начин. Те обаче се отказаха от депутатското си място, а от ДПС един депутат трябваше да влезе в НС, който също се отказа. При всички тях се получи дублиране на номера им в партийната листа и номера на бюлетината на формацията им.

Баракова разказа, че след изборите е била поставена в ситуация на тормоз, след като станало ясно, че е избрана за народен представител. „Започнаха чести обаждания по телефона от колеги от партията с цел да се откажа от депутатското си място. Това бяха адвокат Дяко Дяков и Мартин, известен като Данона“, разказа  Баракова и обясни, че един от тях - Дяко Дяков, е трябвало да влезе в НС. По думите й като замяна на депутатското място те са й предлагали пост или пък тя да си избере такъв в администрацията в Пловдив.

"Караха ме да подписвам документи, свързани с ББЦ. Дори ме чакаха в училището, където работя, притискаха директора и нарушаваха учебния процес. Чакаха ме и пред дома ми. Всичко приключи с разбиването на входната врата на апартамента ми. Наложи се за известно време да напусна града, защото се паникьосах“, разказа още тя.

Баракова показа и изпратените ѝ есемеси от колеги, в които пише: „Ани, хората от района търсят мен, обади ми се да се разберем. Има документи за оправяне…“.

„Ани, как може да постъпваш по този начин, аз не отговарям за твоя район. Бях достатъчно коректна с теб. Подиграваш се както с мен, така и с хората…“, гласи друг есемес, писан от секретарката на партията.

Баракова твърди, че подписването на тези документи всъщност означава да се откаже от мястото си в парламента. Тя заяви, че след оказания й натиск напуска ББЦ, но си запазва депутатското място и става независим депутат.

В студиото заедно с Баракова бяха и вече бивши членове на ББЦ – Красимир Монов и Хаик Гарабедян, които я подкрепиха за избора й. Гарабедян разказа, че е бил председател на ББЦ за Пловдив, бил е включен в евролистата и е напуснал по собствено желание, защото лидерът Николай Бареков подменил принципите и идеите на партията. Монов от своя страна заяви, че партията е финансирани от Корпоративна търговска банка.

От своя страна, лидерът на партията Николай Бареков призова Анна Баракова да се откаже в полза на Дяко Дяков.

В писмо, изпратено от пресцентъра на партията му, той заявява, че кражбата на депутатско място, което е изкарано с усилията на толкова много хора в родния му град Пловдив и което той отстъпил доброволно на Дяко Дяков, е срамно и безотговорно действие.

"Пловдивчани гласуваха за мен и за втория в листата Дяков и мястото не е за лична употреба или за избиване на комплекси“, убеден е лидерът на ББЦ.

Той призова Баракова да не се възползва по толкова грозен и лицемерен начин от преференцията 13/13, "която очевидно не е дадена за нея, а е попълнена за сигурност от избирателите".

„Аз оставих това момиче само да вземе решение“, обяснява лидерът на ББЦ и припомня, че други партии, принудиха своите деветки и осемнайски да напуснат парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
2
 
! Отговори
Мен преди 9 години
По избора на тази госпожа може да се съди за интелектуалния потенциал на хората, гласували за ББЦ. Така е, като рачиташ на нискограмотни хора, за да влезеш в парламента.
60
1
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
И аз гласувах за Баракова!*** не ме кефи!
59
0
 
10
 
! Отговори
Преферяга преди 9 години
Ххахахах, *** народ, прости избиратели... По 15/15 личи, за кого са гласували ***.
58
1
 
19
 
! Отговори
Хак да му е! преди 9 години
Хак да му е на Бареков. да не се прави на велик вожд. Откъде накъде избран депутат трябва да се откаже и кой да го замени, някъкво протеже ли? То се вижда как започват с изнудванията...
57
1
 
11
 
! Отговори
хубава жена преди 9 години
сега да не започнат едни телефонни обаждания от "родители",като при оная учителка от първия учебен ден....предвид чара на депутатката....
56
3
 
12
 
! Отговори
Idealist преди 9 години
Хубава и умна жена. Браво!
55
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки се изказва, но никой даже и не пита колко преференциални гласа има тази жена! Проверете - по-малко даже и от Бат Сали?! Щях да и вярвам, че е честна и искрена, ако не беше веднага изприпкала в Нова за да се оплаква... Събрала 800 гласа и решила да управлява България! Мпрочем - в ГЕРБ вече имаха подобна госпожа казваше се Дамянова и беше зам.министър на просветата! Тези двете даже и си приличат на външен вид /а може би и отвътре!?/ Ако и тя стане министър, Боже опази!
54
2
 
14
 
! Отговори
ЕЙ БОГУ преди 9 години
най интересното е че с този смотан изборен кодекс ,който беше направен от Мая Манолова , тя заслужено получи страхотен шамар в Кюстендил,просто съдбата си свърши работата
53
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изводът е - има цензура в България без цензура!
52
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жената си е избрана напълно мажоритарно и законосъобразно. По същия начин е избран и Кадиев от БСП ,който беше поставен на неизбираемото 7-мо място . След като се случи феномена 15/15 ,можеше всички партии да си поставят лидерите на проблемните места. Примерно ,защо Бареков не беше на 15-то място в Пловдив вместо нея ? Или Бойко борисов на там ,къвто номер им беше ...... Но къде толкова акъл ,боже.......?
51
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом присъства в листите, значи са й гласували доверие да стане депутат. Може хората да не искат този т.нар. Дяков да ги представлява - те сигурно в Пловдив си знаят що за стока е той, и предпочитат друг да отиде в парламента. Откъде накъде Бареков ще казва кой да ходи и кой не - който има събрани гласове - отива. Иначе става подмяна на вота.
50
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хубаво момиче че и учителка. Народното събрание има нужда от учители и други честни хора а не само от завършени мекерета и службогонци.Не се отказвай моме, хората са гласували за тебе. Бареков откъде е сигурен че избирателите са се объркали а не са искали точно ти да ги преставляваш.С това отказване на депутатите се подменя обективния вот на гражданите към какъвто се ПРЕДПОЛАГА че са искали да гласуват. Пак задкулисия, пак манипулации даги *** в политиците
49
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Баракова, ти не си избрана, мори, депутатка си заради грешка. Кого ще представляваш в Парламента?
48
2
 
17
 
! Отговори
Искам преди 9 години
опростена мажоритарна избирателна система в два тура и ефективна възможност хората да отзовават депутатите си!Стига се ебавахте с хората, защото иначе хората ще ви.... вас!
47
3
 
14
 
! Отговори
Hiter преди 9 години
Евалла на Бареков с много пари си прави депутати, сега му ги взима някаква биоложка.
46
30
 
7
 
! Отговори
2 преди 9 години
Тази кифла ще кове закони ...жална ти майка българино.
45
5
 
4
 
! Отговори
Ужас преди 9 години
Всеки напуснал тази партия трябва да мине през Нова на отчет какво е свършено и как са нещата. И никой напуснал не е сам, а има хора с него/тях, за да е по-ефектно представлението.
44
5
 
30
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
Оставете това цвете да краси Парламента, и без това всички други са крокодили.
43
16
 
8
 
! Отговори
Скърбящ за БГ преди 9 години
Баракова, се обличайте прилично и махнете тези *** дрънкулки. Изглеждате като лека жена от магистрала. Доживяхме! Господи, пази България!
42
1
 
25
 
! Отговори
Tayor преди 9 години
Люспенето в ББЦ започна. Новото име на парламентарната група от отцепили се ще е ББК - България без кап*та.