Депутат 13/13 от ББЦ в Пловдив става независим

Баракова се оплака, че била заплашвана да се откаже от НС
Обновена: 15 окт 2014 10:51 | 15 окт 2014 10:45, Анисия Иванова
75
Депутат 13/13 от ББЦ в Пловдив става независим
Снимка: Нова ТВ

Депутат от „България без цензура“ в Пловдив, избрана чрез преференциално гласуване, е била заплашвана да се окаже от депутатското си място. Учителката по биология Анна Баракова обяви, че напуска партията, но ще стане независим народен представител. Тя разказа пред Нова телевизия за натиска и заплахите върху нея, след като станало ясно, че влиза в Народното събрание като депутат от ББЦ. По нейни думи тя била заплашвана да се откаже, защото №13 не бил предвиден да влезе в парламента.

Още по темата
Причината е, че след изборите поради преференцията листата на ББЦ в Пловдив била разместена. Феноменът стана известен още от евроизборите, след като номер 15 от листата на БСП - Момчил Ненков, стана евродепутат след преференциален вот. На тези избори феноменът се повтори, като 3 от ГЕРБ бяха избрани по този начин. Те обаче се отказаха от депутатското си място, а от ДПС един депутат трябваше да влезе в НС, който също се отказа. При всички тях се получи дублиране на номера им в партийната листа и номера на бюлетината на формацията им.

Баракова разказа, че след изборите е била поставена в ситуация на тормоз, след като станало ясно, че е избрана за народен представител. „Започнаха чести обаждания по телефона от колеги от партията с цел да се откажа от депутатското си място. Това бяха адвокат Дяко Дяков и Мартин, известен като Данона“, разказа  Баракова и обясни, че един от тях - Дяко Дяков, е трябвало да влезе в НС. По думите й като замяна на депутатското място те са й предлагали пост или пък тя да си избере такъв в администрацията в Пловдив.

"Караха ме да подписвам документи, свързани с ББЦ. Дори ме чакаха в училището, където работя, притискаха директора и нарушаваха учебния процес. Чакаха ме и пред дома ми. Всичко приключи с разбиването на входната врата на апартамента ми. Наложи се за известно време да напусна града, защото се паникьосах“, разказа още тя.

Баракова показа и изпратените ѝ есемеси от колеги, в които пише: „Ани, хората от района търсят мен, обади ми се да се разберем. Има документи за оправяне…“.

„Ани, как може да постъпваш по този начин, аз не отговарям за твоя район. Бях достатъчно коректна с теб. Подиграваш се както с мен, така и с хората…“, гласи друг есемес, писан от секретарката на партията.

Баракова твърди, че подписването на тези документи всъщност означава да се откаже от мястото си в парламента. Тя заяви, че след оказания й натиск напуска ББЦ, но си запазва депутатското място и става независим депутат.

В студиото заедно с Баракова бяха и вече бивши членове на ББЦ – Красимир Монов и Хаик Гарабедян, които я подкрепиха за избора й. Гарабедян разказа, че е бил председател на ББЦ за Пловдив, бил е включен в евролистата и е напуснал по собствено желание, защото лидерът Николай Бареков подменил принципите и идеите на партията. Монов от своя страна заяви, че партията е финансирани от Корпоративна търговска банка.

От своя страна, лидерът на партията Николай Бареков призова Анна Баракова да се откаже в полза на Дяко Дяков.

В писмо, изпратено от пресцентъра на партията му, той заявява, че кражбата на депутатско място, което е изкарано с усилията на толкова много хора в родния му град Пловдив и което той отстъпил доброволно на Дяко Дяков, е срамно и безотговорно действие.

"Пловдивчани гласуваха за мен и за втория в листата Дяков и мястото не е за лична употреба или за избиване на комплекси“, убеден е лидерът на ББЦ.

Той призова Баракова да не се възползва по толкова грозен и лицемерен начин от преференцията 13/13, "която очевидно не е дадена за нея, а е попълнена за сигурност от избирателите".

„Аз оставих това момиче само да вземе решение“, обяснява лидерът на ББЦ и припомня, че други партии, принудиха своите деветки и осемнайски да напуснат парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
24
 
! Отговори
ХА ХА преди 9 години
Кво стана бе барече? С твойте камъни по твойта глава! Хубаво ли е да ти купуват депутатите, а?
40
1
 
24
 
! Отговори
H преди 9 години
Каквото надробиш-това ще сърбаш. Системата за преференциален вот си я гласува народното събрание, тоест иозбраниците от народа, разпределението на гласовете също, пък после кой им бил крив. Как ще се отказва жената, Бареков явно не си почита кадрите, които е вкарал в листите си. Това е неуважение към твоите си хора-***!
39
17
 
3
 
! Отговори
колеги преди 9 години
Баракова да вземе пример от колегите й, които бяха избрани чрез феномена 9/9. Всички се отказаха от парламента, тихо и мирно. Но явно сценарият е друг и той не позволява тихо напускане.
38
1
 
14
 
! Отговори
прецакване преди 9 години
в България играта е на прецакване....Бареков прецака хората да го изберат,но прецака и себе си, защото не всичко е гнило като него....според мен след като Бареков се изниза е по-добре да изберат дамата за председател на парламентарната им група...
37
1
 
14
 
! Отговори
предложение преди 9 години
В следващия кодекс трябва да забранят отказването от парламента. Каква е тая щуротия - 3-*** от Герб и един от ДПС участвали в изборите, били в листите, избрани са от хората преференциално и хоп - отказвам се!Или да се забрани това или да се плаща яка глоба!
36
4
 
8
 
! Отговори
ченге от миналото преди 9 години
Нека купуването на депутати започнеееееее .................. сега!
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че то подмяната на вота на избирателя е много по лошо от купения вот. Да продадеш съвестта си, или да купиш бюлетината -равносилно.
34
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно е,тази продажница, ако не е бил Бареков кога ще види парламент. Затова трябва промяна на избирателния закон и след това вън от Парламента при напускане на партията си. Ето поради това хората не вярват на политиците и не гласуват заради тия шмекерии.
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До фенBAT SALI E IZBRAN OT NARODA,NE GOVORETE POVECE GLUPOSTI.
32
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зелен кон и умен даскал не съм чувал да има.
31
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кьораво и сакато депутат става. Затова сме на това дердже и *** не само в ЕС, но и в нормалния човешки свят. Тая защо не си е бръкнала в джоба и да се кандидатира със собствени средства, а от политическа сила. Ето заради такива плазмодии сме на това дередже.
30
1
 
23
 
! Отговори
фен преди 9 години
Бареков защо не се откаже от европарламента....ами да бяха направили листи само с двама кандидати....сега излиза,че другите били само за фасада....а госпожата е и красива и умна и смела...да не би Вигенин примерно,Пеевски,Цачева или бат Сали да са ви по-симпатични...
29
0
 
10
 
! Отговори
кандидат Баракоф преди 9 години
Ех к'ат 'зема да стана и аз един дИпутат - к'во лапЪни ша става!!
28
2
 
8
 
! Отговори
uu преди 9 години
А двама от ГЕРБ се огънаха... Или никой не ги пита - направо им заповядаха какво да направят.Коя партия е по-демократична?
27
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не харесвам ББЦ, но такива ***-отцепници направо трябва да се гонят от Парламента. По този начин се променя волята на избирателя. Тази даскалица какъв ще го дири там. Аут и да си се връща на мизерната даскалска заплатица.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименNE ME INTERESUVA PLATIL SAM SI SAS SEMEINITE SPESTIAVANIA I SI ISKAM DEPUTATSKOTO MIASTO,AKO NE KAKVO SHTE KAGA NA GENA MI.
25
0
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Каквато е партията такива са и членовете. Обратното също. Че какво може да се очаква от безочието Бареков и съмишленици, финансирано от банка КТБ!?
24
1
 
27
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
БРАВО. Смело и честно момиче.Не се огъна пред престъпниците.Разбрахме че всички избираеми места на ББЦ са платени. Сега някой си загуби парите. Фирмата ББЦ трябва да бъде отстранена от парламента, а *** върнат и вкаран в централния. Никаква коалиция с престъпници.
23
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Информацията е, че Тиквоний Велики да ва по 100 000 евро но му искат по 200 000. Знаят, че много е откраднал!
22
6
 
2
 
! Отговори
Радо преди 9 години
Ей, такива предатели, които не партията, а избирателите лъжат, трябва да бъдат лишавани от свобода.