РБ с условия към ГЕРБ: Без 4 партии в новия кабинет

Без СДС Реформаторите седнаха на преговори с ГЕРБ
Обновена: 15 окт 2014 14:12 | 15 окт 2014 13:35,
63
РБ с условия към ГЕРБ: Без 4 партии в новия кабинет
Снимка: БТА

Партиите от Реформаторския блок са поредните, които седнаха на масата на преговорите с ГЕРБ за сформиране на ново правителство.

Въпреки очакванията в разговорите да участват петима преговарящи представителят, излъчен от СДС, Румен Христов, не се появи в парламента.

Още по темата
Преговорният екип включва Петър Москов от ДСБ, Димитър Танев от ДБГ, Корман Исмаилов от НПСД и Трайчо Трайков от Гражданския съвет на РБ.

Реформаторите влязоха на преговорите с два документа. Единият е платформата за формиране на отговорно, управленско политическо мнозинство в новия парламент. Блокът отново постави условие пред ГЕРБ новото мнозинство да е сформирано без партии, формирали мнозинството в 42-ото НС.

Този път обаче Реформаторите конкретизираха, че става дума за БСП, ДПС, "Атака" и ББЦ. Те се ангажираха да работят за изолирането на тези партии от "политическата власт за мандата на 43-то НС".

В документа се излагат и позициите на Реформаторите за промени в съдебната система, за активно участие във формирането на единни позиции на НАТО и ЕС и противопоставяне против прояви на националпопулизма, ксенофобията и религиозния фундаментализъм.

Блокът влезе на преговорите и с втори документ. Той е, в случай че се постигане съгласие по платформата на Реформаторите, да се пристъпи и към уточняване на конкретни параметри и календар на програма за управление. Предложенията на Блока са те да са в секторите правосъдие и сигурност, администрация и управление, икономика и земеделие, здравеопазване, образование и социална политика и интеграция и права на малцинствата.

Това е третият ден, в който ГЕРБ провежда срещи с партиите в новия парламент в търсене на сходства в програмите. Предишните дни победителите на изборите разговаряха с представители на БСП и на ДПС. И след двете срещи обаче стана ясно, че тези партии едва ли ще са в новото управление.

След разговорите със социалистите стана ясно, че допирните точки между тях и ГЕРБ не са достатъчно за съставяне на кабинет. Точно обратното, ГЕРБ и ДПС намериха много сходство в програмата си, но въпреки това не се стигна до разбирателство за кабинет.

ДПС обявиха, че биха подкрепили само кабинет на ГЕРБ, макар и на малцинството, но партията на Борисов отхвърли подкрепата. ГЕРБ обявиха, че няма да поканят ДПС и на следващия кръг преговори.

По-рано днес Вили Лилков от ДСБ обяви, че партиите от Реформаторския блок са единни за влизане в управлението с ГЕРБ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Платените манипулатори с условия. Голям смях, голям цирк. Само да не счупят някоя ръка на Буда, че трудно ще бъде да я държи в джоб барабар с гипса.
27
22
 
9
 
! Отговори
Иван преди 9 години
До БългаринЧе те до сега никога не са си заминавали с камъни. Напротив може би са един от най-успешно управляващият кабинет сред поелсените 4/5.
26
30
 
60
 
! Отговори
Българин преди 9 години
ТЕЗИ ОТ ГЕРБ И ОСТАНАЛИТЕ ИМ ПРОИЗВОДНИ ПАРТИЙКИ В ПАРЛАМЕНТА, ПРЕДЧУВСТВАМ, ЧЕ ТОЗИ ПЪТ С КАМЪНИ ЩЕ СИ ЗАМИНАТ...
25
5
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ах, Перфораторите предложили програма за управление и една от точките в нея "интеграция и права на мацинствата". А защо да не е "интеграция и задължения на малцинствата"?! Защо никой не смее да ги барне? До кога ще ги хрантутим, докато окончателно превземат държавата ли????????
24
0
 
36
 
! Отговори
nikolon преди 9 години
към номер 23: също и когато петрола се вдигаше с по 2-3 долара/барел медиите веднага започваха с това" Цената на петрола отново се вдига ...." . Сега нито една телевизия дори и не споменава за този срив. А петрола от един месец насам си пада доста здраво. Това се нарича "медиен режим". И не съм го измислил аз , а в една от книгите си Умберто Еко говори за този режим създаден в Италия от Берлускони.
23
20
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като им разправях на моите познати, че РБ е дъщерна фирма на ГРОБ , те не ми вярваха айде сега да им е честито новото правителство хахаха
22
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правителство на малцинството ще е велика грешка. Приказки от типа, направи правителство, аз ще те подрепям, са самоубийство. Мнозинство, но с коалиционно споразумение. Да се знае кой пие, кой плаща, а не ни чул ни видял! Или си, или не си! Видяхме бсп, дпс и сидер. Който иска да се прави на велик, да влезе в управлевието официално, не като сидероглу, да живее като бей, да поддържа правителството, да харчи милиони, да лъже неграмотните и бедните и за нищо да не отговаря!
21
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Националисти и барековци добединявайте се иде видов ден за 25 годишната лъжа и геногид над народа ни. Украйна ще ви се види детска приказка за лека нощ!
20
10
 
34
 
! Отговори
тома неверни преди 9 години
ЕЕЕй,докъде я докарахме бе Българи??Трайчо,изгонен от Борисов,че си е пекъл:свидетелите: на плажа в Катар,изгонен като некадърник,сега търка лакти,на масата за преговори,да ни решават СЪДБИНИТЕ????Аз мисля,че пак ни еб,ват,вие какво?Честни и красиви?
19
32
 
48
 
! Отговори
ДС преди 9 години
А е хубави лоши, ПО-ДОБРЕ ГЕРБ+РБ+НФСБ от колкото ДПС+***.
18
0
 
56
 
! Отговори
v преди 9 години
ЗАЩО ЦЕНАТА НА БЕНЗИНА НЕ ПАДА У НАС? ЦЕНАТА НА СУРОВИЯ ПЕТРОЛ Е С ПОВЕЧЕ ОТ 20% НАДОЛУ.ОТГОВОРА Е ВАЖЕН.
17
1
 
23
 
! Отговори
Май пак избори преди 9 години
Ако всеки поставя условия на ГЕРБ не виждам как 2 партии ще се разберат да управляват да не говорим за 3, защото ако клекнат на РБ тогава и ПФ ще постави условия и тогава реално носителя на мандата няма да може да прокара нито една своя идея!
16
21
 
40
 
! Отговори
Националь преди 9 години
ГЕРБ преговаря днес с Касим Дал.Той е един от основателите на Турското национално-освободително движение в България, отговорно за серия от атентати, включително взривяването на вагона с майк и деца на гара Буново!Лежал е по затвори, бивш ДПСар!Евала, ГРОБари, а електората на РБ въобще няма да го коментирам.
15
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
политически цирк - ден трети...
14
22
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДОЛУ ПРОДАЖНИЦИ МИЗЕРНИ, ЩЕ ВИ СВАЛИМ ОТ РАЗ, *** ДОЛНИ!!
13
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тия реформатори до коледа са се разпаднали.малки и нагли да поставят условия на лъва.
12
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
трите клюкарки
11
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Снимката горе си е КАРИКАТУРА.
10
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега ГЕРБ ще отхвърли платформата на РБ, а после от РБ ще кажат, че платформата е била само трик, а всъщност са готови да управляват заедно с ГЕРБ и без платформата си.
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 10Компромиси нека се правят, но не с двоен аршин, моля!