Преговорите продължават: ГЕРБ заложи на четири партии

Вторият тур на разговорите ще е с Реформаторите, БСП, Патриотите и АБВ
Обновена: 20 окт 2014 16:30 | 20 окт 2014 15:36, Камелия Цветанова
192
Преговорите продължават: ГЕРБ заложи на четири партии
Снимка: БТА

ГЕРБ продължава преговорите за съставяне на правителство през тази седмица с БСП, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

Още по темата
Въпреки заявката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов той лично да участва във втория кръг от консултации, днес обяви, че на поредните срещи ще присъства само преговорният екип, а той ще се включи на по-късен етап, ако се стигне до разговор с лидерите.

„Решихме да проведем още едни консултации с четири партии през тази седмица. На първо място това са Реформаторите. Това са нашите партньори, независимо от проблемите, които има там“, заяви той след продължилото три часа разширеното заседание на новоизбраните депутати от ГЕРБ, местните лидери от цялата страна, евродепутатите, както и кметовете от партията.

Борисов анонсира, че ще ги събере отново следващия понеделник преди насроченото за 14 часа учредително събрание на 43-то Народно събрание.

„Така че дотогава поне за партията трябва да имаме изчистена концепция – дали ще предложа правителство на малцинство. Явно е, че само с ГЕРБ не може да стане, защото тогава само подкрепа на ДПС ще имаме, което е неприемливо“, заяви той.

Според него това, което повечето хора си мислят сега, е, че изборите са почти неизбежни, защото ако има нещо по-лошо от правителство на всяка цена, това е правителство без принципи.

„За съжаление, такива като БСП, СДС, НДСВ заминаха в историята именно поради погазване на принципи. Държавата е важна, но тя може да бъде управлявана само от стабилно, принципно правителство, което може да взима решения. Ние гледаме много отговорно на това. Не е честно през няколко месеца на президента Плевнелиев да му се вменява в дълг да прави служебно правителство и заради това политическите партии сме длъжни да излезем от кризата и да намерим решение“, настоя лидерът на ГЕРБ.

Макар че след срещата с РБ миналата седмица екипът на ГЕРБ в лицето на Менда Стоянова, Цецка Цачева и Румяна Бъчварова обявиха, че обединението не им изглежда като стабилен партньор, Борисов днес коментира, че те явно са единни.

„Аз съм склонен да приема това, което заявяват Реформаторите, че така са се явили на избори и са достатъчно стабилни, те в публичното пространство са заявили какви са и това е сбор от партии, които са дясноцентриски“, мотивира се той.

Освен това според него в над 90% им съвпадат програмите.

„На тези преговорите нашият екип се справи много добре, но ще включим и експертни групи от по двама-трима по темите и да се подготви един документ за подписване на споразумение или изцяло да се отхвърли възможността за такова“, обясни още Борисов.

Той е готов да се включи в разговори след това, тогава, когато има подготвено коалиционно споразумение и има детайли по него или компромис, който преговорният екип не е готов или оторизиран да направи, стана ясно още от думите на Борисов.

Като пример той посочи данъците и енергетиката.

И по време на втория кръг от преговори няма да се говори за министерски кресла, а това ще стане на лидерска среща, когато ще се разпределят постове и за заместник-министри и областни управители.

„Крайният срок за съставяне на правителство ще дойде, след като президентът ни връчи мандат и имаме една седмица срок да съставим правителство“, заключи Борисов.

Според него няма дори теоретична възможност ДПС да стане партньор на ГЕРБ.

„Те имат време да си отчетат грешките, защото всички партии поставят като незаобиколим фактор кой, защо, как. Те трябва да направят ревизия на своята политика, за да станат приемливи за другите партии. Тяхната практика, която имат сега, е неприемлива и за БСП, и за нас. Те имат прекрасно време сега, както ние, когато бяхме в опозиция, да си почистят къщичката“, настоя още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
14
 
! Отговори
Хм... преди 9 години
Явно е, че само с ГЕРБ не може да стане, защото тогава само подкрепа на ДПС ще имаме, ...., заяви той/ББ/---------------------------------------Приемливо или не, зависи за кого! ББ е сигурен в подкрепата на ДПС, а всички останали кастинги за официални партньорства с останалите от цирк "БГ управлявищи"/ от 25-т год/ и подизпълнител ПП "Герб" е представление за публиката!
59
21
 
8
 
! Отговори
турчин преди 9 години
В България все някой казва на някому какво да прави. Не може ДПС да се игнорира и да се казва да почиват. ДПС е политическа партия и ще е в управлението независимо от всичко и това не трябва да се изключва. Политическата нестабилност в страната е следствие на некомпетентното управление на страната. За пореден път заявавам че в страната няма държавници. Държанието на Борисов е доказателство на това. С това мислене няма да се оправи страната.
58
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До пенсионер Това черничкото брадясало и охранено,не е ли боко мутрата.
57
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Социолози,политолози и всякакви други ОЗИ,компетентни по всяка тема направо са в шах! Чудят се как да плюят ГЕРБ и лидера им , а то излиза съвсем друго!Да не си им на мястото!
56
1
 
16
 
! Отговори
Браво Украйна преди 9 години
Украинците изхвърлят корумпираните си политици на ***-БУКВАЛНО. А ти българино? Скрил си се под юргана до топлото дупе на жената и от "протестираш".Който има поне малко САМОУВАЖЕНИЕ и не иска повече да го тъпчат да излезе на площада и дружно да изхвърлим нашите корумпирани политици на ***. ВСИЧКИ от всички партии. Мошениците пак търсят начин да ни нахулят хомота.Да изберем млади хора, 35 - 45 годишни. Неопетнени.А стария *** ....... да го изгорим.
55
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
рали,ама голяма глупост си написал.Ти наистина ли мислиш , че е имало българин по това време , които да си е мислил , че с възтание ще бутнат турците.Та ако Бенковски и З.Стоянов не се ги убеждавали ,че ако възтанат,Русия ще им се притече на помощ , та ти още ще се казваш раята Сали бе,бунак.
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво е това протакане.....чак в понеделник.То не ,че сега служ. правителство не е на ГЕРБ, но законът позволява ли толкова дълго във времето проучване на мандатоносителя ? Отиде до Нова година :)
53
3
 
16
 
! Отговори
Любен Гоцев преди 9 години
Любен Гоцев директно от "Монтерей":Аре събирайте пак БКП-то ,туряйте пак член 1-ви щот овцете се усетиха и ще ни избият с камъни по улиците!
52
6
 
24
 
! Отговори
радио Ереван преди 9 години
Питат Радио Ереван: -"Кога ще стана министър-председател? Радио Ереван отговоря: -"Боко, познахме те по гласа! Спри да задаваш този *** въпрос вече за стотен път!"
51
14
 
10
 
! Отговори
Хаяско преди 9 години
Бойко да спре да споменава Нови Избори, защото всеки път на Волен сърцето му прескача при произнасянето на тези сатанински слова. Не бива така, и Волен е човек макар и полу.
50
5
 
23
 
! Отговори
ей па тоя папагал преди 9 години
До Анонимен 98Плосък данък няма никъде в Европа, но тук има!Монополите са държавни навсякъде в Европа, но тук не са!Кво се правиш бе, аркадаш??
49
13
 
37
 
! Отговори
чужбина преди 9 години
Кой гласува за ГЕРБ ли?Епа наричайте ги млади и красиви, както желаете, но преди всичко това са:Хора с големи фирми, дружества, едри бизнесмени и капиталисти, които са свързани с ГЕРБ и благодарение на тях получават едри и тлъсти проектчета!Интересджии и други хора посветили се на материалното благоуспение и успех в личен план.Нещо като чорбаджиите и предателите под Турско Иго!Колекви от далаверджии!В това съм се убдеил в преки и директни срещи с тия хора много отдавна!Успех!
48
4
 
11
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До Анонимен 87,Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия." Захари СтояновУчастник в Старозагорското и Априлското въстание.Не вярвам *** да са милеели за Родина!Учете историята си-не прекроената от идеологиите и написана от разни мекерета в учебниците,а истинската!От оригиналните документи.
47
20
 
15
 
! Отговори
Хюсеин преди 9 години
До Бивш ГерберНе харесвам ГЕРБ като цяло, но да кажеш, че преди ГЕРБ сме били 90% средна класа си е направо смешно. Не искам ГЕРБ, но предпочитам тях отколкото ДПС, комунистите или пародията Бареков.
46
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Промяна към по добро за България няма да има докато не бъдат ликвидирани всички участници в ограбването на родоната и конфискуването на тяхното имущество до 9 поколение.
45
7
 
9
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До до 67,"Масови гладни бунтове"????Смехът при пресконференцията на Местан избухна,като обявиха Майдън Сакаджиевза водач на листа.Стана ясно и кой е стоял зад февруарските протести.ДПС е стоял зад тях,ползва справедливия гняв на хората,за да превземе енергетиката.Става ясен и начина,по който работи ДПС превзе ДАНС,армията и финансите.Ние сме тяхна държава."Вл.Йончев "Здравей България"29.08.2014 г.За думите година преди това на Станишев да припомням ли ?
44
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Задкулисието вече е явно.Уплашени от надигащия се народен гняв,всички политици забравиха мнимата си вражда и се обединиха в единен антинароден фронт.Няма леви,десни,сини,червени,псевдопатриоти и революционери.Кокалът трябва да се задържи с цената на всичко.Народе,ако проспиш и този момент пред камината и телевизора,друг няма да има.РЕВОЛЮЦИЯ!
43
7
 
5
 
! Отговори
ОРЕШАРСКИ преди 9 години
До Анонимен БСП ДПС И АТАКА Защо не се изненадвам?
42
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Станииии стани юнак балкаааанкс ,, от сън дълбок се събудиииии....дорде е мъничка змията, главата ний да и строшим....
41
18
 
5
 
! Отговори
българин преди 9 години
До АнонименХОРАТА ИСКАТ промяна и вън ДПС от властта. Сидерчо си прибра паричките за златния пръст от Ахмедчо и си пиеше рома по Куба, а ахмаците като тебе духаха супата ......