Хващаме бежанци и на север, напират към Европа

Ако ми предложат пак да съм министър, ще поставя условия, увери Бакалов
Обновена: 30 окт 2014 12:05 | 30 окт 2014 10:28, Камелия Цветанова
33
Хващаме бежанци и на север, напират към Европа
Снимка: архив, БТА

Нараства миграционният натиск и на северната ни граница, защото целта на нелегалните имигранти, които влизат в България, е да я напуснат и да заминат за Европа, заяви пред депутатите служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов.

От 1 януари до 25 октомври тази година са заловени с 25 на сто повече имигранти в сравнение със същия период на миналата година на границите ни с Румъния и Сърбия, отчете той.

Вътрешният министър се оплака, че органите на реда нямат помещения, където да настанят заловените имигранти и добави, че има уверения, че в Русе ще бъде разкрит такъв център.

Бакалов увери, че от 6 октомври има 100-процентов граничен контрол по решение на ръководството на МВР във връзка с болестта ебола и то не само на границата с Турция, но и на определени летища за някои полети, които са определени като рискови.

Оказа се обаче, че след затягането на контрола на турската граница все по-чести стават опитите за преминаване през Турция - Гърция - България.

Само тази вечер е имало група от 260 човека, която е искала да премине през турската граница, но се е върнала, съобщи служебният министър.

В момента на границата има толкова полицаи, колкото са нужни за една област, а това създава проблеми във вътрешността на страната, което според него налага да се увеличи щатът на МВР. Освен това полицаите, които са командировани на границата, струват 1,1-1,3 млн. лв. на месец на бюджета.

Според Бакалов темата с бежанците ще се задълбочава и всеки, който управлява, не трябва забравя, че ще създава следващи проблеми.

Той отчете, че от началото на август, когато встъпи в длъжност служебното правителство, са арестувани 472 каналджии.

218 от тях  - през август и септември, а 121  - през октомври.

Служебният министър на правосъдието Христо Иванов информира, че към средата на октомври в центровете на Държавната агенция за бежанците са настанени 3298 лица при капацитет от 6 хиляди, което означава, че местата са попълнени на 55%, което според него е добре от гледна точка на очакванията за засилваща се бежанска вълна.

408 бежанци са настанени на външни адреси. Най-много са сирийците - 66 на сто, следвани от бежанците от  Афганистан – 14%, от Ирак - 4 на сто.

Според Христо Иванов е важно да се подпише тристранното споразумение с Турция и Гърция за съвместни мерки, което беше подготвено от предишното правителство.

Шефът на ДАБ Николай Чирпанлиев призова депутатите за законови промени, с които да се отмени споразумението "Дъблин-2", според което бежанците трябва да остават в страната, в която са влезли за първи път.

Относно слуховете, че му е предлагано да остане на сегашния си пост и с постоянното правителство, Йордан Бакалов коментира, че не е хората, чиято мечта е да стане министър.

„Ако ми бъде предложено, и аз ще поставя моите условия“, отсече той и обясни, че сред тях са провеждане на реформа, начина за взаимодействие с други институции, деполитизацията в системата, подготовката на състава на улицата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
бивш граничар преди 9 години
Най после да се намери един МВР да деполитизира МВР заштото 25 год .преход все оште има полит работници /ЗКПЧ/да изкачат като герои че служили до пределните 60 год.считани от някой едвали не за герои.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ohluvi ste...........samo na zaplati paraziti.
23
0
 
3
 
! Отговори
лъчо преди 9 години
не може цяла африка и цяла азия да дойдат в европа , европа е за европейците да си стоят в техните страни какво е това чудо
22
1
 
5
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
Те бежанците като попаднат в БГ и виждат следния феномен - мирна държава, която е по-окаяна и мизерна от държава във война. Освен това е пълна с патриоти-комедианти и ксенофоби... хахахаха, баси жалкарията! :D
21
0
 
2
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
КАК СЕ ПАЗЯТ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАНИЦИ..ДОБЪР ДЕН ГОСПОДИН НАРУШИТЕЛ...ВГЙКУЪХСКНЖЦАС...А ВИЕ СТЕ БЕЖАНЕЦ ЯСНО..ИМАТЕ ЛИ ПАСС..КЪУК..ЯСНО НЯМА..ИМАТЕ ЛИ ЕБОЛА, ТЕРОРИСТ ЛИ СТЕ..БЪУБГКЦСБЦФЦФК..АМИ НЕ БИЛ ТЕРОРИСТ И НЯМАЛ ЕБОЛА..ПАРИ ИМАТЕ ЛИ..ЙСЦЦКС 300 $..А ДОБРЕ ЗАПОВЯДАЙТЕ В ГБ..ПРИЯТНО РАЗПЛОЖДАНЕ И УСПЕШНА ТЪРГОВИЯ С ДРОГА..СВФСГМК
20
0
 
6
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
КРАЙНО ВРЕМЕ Е КАНАЛДВИИТЕ ДА СЕ СЪДЯТ ОТ ВОЕНЕН СЪД ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА..МЮСЮЛМАНИТЕ СА НИ ВРАГОВЕ ЗАПОМНЕТЕ ГО..А КАНАЛДЖИИСТВОТО Е РАВНОСИЛНО НА ПРЕДАТЕЛСТВО И ДЕЗЕРТ'ОРСТВО ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНА..СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ И ДО ПОЛИТИЦИТЕ И МИТНИЧАРИТЕ ...АКО НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИМ С ПРОБЛЕМА ДА СЕ ТРЪЧНЕ ЗУРЛАН БИДОНЧЕВ НА ГРАНИЦАТА ГЛАДЕН..ТОЙ ЩЕ СЕ СПРАВИ С ПРОБЛЕМА ГАСТРОНОМИЧЕСКИ..ИМА МЕГДАН ДА ИЗЛАПА КОЛКОТО И ДА ДОЙДАТ..
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
РАЗБИРАМ ГИ БЕЖАНЦИТЕ. А НИМА НИЕ НЕ ВЪРВИМ НА СЕВЕР И НА ЗАПАД?
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ами те вместо на юг да вървят още по-насевер,какво е това от север и запад на юг и после към север и запад ,що за глупости ОСВЕН ТОВА БЕЖАНЕЦА ЩЕ Е ДОВОЛЕН ОТ ТОВА ЧЕ СТИГНАЛ ЖИВ В МИРНА ДЪРЖАВА,не били доволни от България,МОЛЯ И ЗАЩО осигурено им е всичко за един нормален живот и дори им се предлага работа и училище за децата ,еее ама джобните били малко АМИ ТОГАВА ЩОМ НЕ ИСКАТ ДА РАБОТЯ ЗА 500-700лв.А ДА ВЗИМАТ ПО ТОЛКОВА ПОМОЩИ В ЕВРО ЗНАЧИ НЕ СА ЗА ЖАЛЕНЕ,ТОВА НЕ СА БЕЖАНЦИ А ИМИГРАНТИ...
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вестник флагман - Дол пусна ръка на фандъкова (и са дали снимак как си е сложил ръката на бедрото й)
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес беше у нас Джоузеф Дол, преди 5 дни евролибералите, които са за гейбраковете, пуснаха писмо, вчера една камара *** фондации пуснаха друго писмо. Не си ли обяснявате нещата те са много прости! Само на г-н Борисов искам да му кажа нещо: Ако искаш да управляваш България в трудно положение, трябва да имаш гръбнак, а не да те мачкат еврочиновници, които ти говорят общи приказки, отиват си от България, а българският народ продължава да тъне в мизерия. На тях им е по-изгодно у нас нищо да не се променя, подчертава политикът.
15
0
 
11
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
Нещо не се връзва, хващат бежанци нелегално влезли в държавата на северната ни граница,а има 100 процентов контрол за ебола ? Добре хващате бежанците ,а колко каналджии хванахте и колко са осъдени,като цели *** фамилии вече вместо с телефонни измами забогатяват с каналджйиство.
14
0
 
7
 
! Отговори
"Умници" преди 9 години
Като искат да си ходят защо ги спирате!!!
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано само да не започнат да ни ги връщат обратно в България под претекст, че това е първата държава, в която са влезли. Да се махат прав им път. Искам да видя "толерантната" Европа дето толкова крещя и ни поучаваше как ще се справи с тези хора. Щом са толкова "толерлантни" защо не ги пускат извън България, ами умишлено натискат правителството ни да ги държи на наши разноски все едно са домашни любимци? Хайде да ги видим сега колко са толерантни, като ги налазят и бежанците (освен другите).
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Соросоидното правителство на Близашки хваща бежанците дето искат да излязат от България през румънската граница и ги връщат обратно у нас ,ние да ги хрантутим .
11
1
 
21
 
! Отговори
Опаа преди 9 години
Слушай сега: Завардвате южната граница и не пускате никого, а северната я оставяте свободна, за да може всичките имигранти да се изнасят към Европа! Иначе западняците това искат, да събираме имигрантите при нас!
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С липсата на специалисти по тези въпроси опитите пак с политическо говорене да решат този нарастващ проблем за държавата са обречени на неуспех.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Za kakvo gi hvashtate? Zashto vi sa tezi arabi poolovinata ot tiah sa potencialni teroristi. Zatvorete si ochite i se osvobodete ot tazi *** pasmina.
8
0
 
10
 
! Отговори
Богдан преди 9 години
Защо!?..да не би през Румъния да стигат направо в Америка..или и от там ги пробутват тук за по-лесно?
7
1
 
9
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
Ясно,значи няма никакъв контрол и да очакваме хиляди.......
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се изселват и махат от България. Малко са ни нашите проблеми, че и тези на бежанците да решаваме. Само не ми беше ясно, за какво бяха тия центрове за настаняване, пари за храна и т.н. след като на хората целта им беше да заминат за Германия, Австрия, Англия... развитите страни, не да стоят в тоя нашия бардак от където и коренните жители емигрират.Беше ясно , че целта на тези хора е емигриране в по-богати държави, никой не иска да стои в България. Само, че сега ще видите как ще ни ги върнат..