Близнашки отчете: 218 уволнени и 30% по-малко купен вот

Бившият премиер вече се е върнал в Университета, но още живее в Бояна
Обновена: 11 ное 2014 10:29 | 11 ное 2014 10:24,
13
Близнашки отчете: 218 уволнени и 30% по-малко купен вот
Снимка: архив БТА

По време на мандата на служебното правителство са били уволнени 218 души. Това обяви бившият служебен премиер Георги Близнашки пред „Нова телевизия“. За пореден път той отрече кабинетът, който оглавяваше, да е провеждана чистка във властта. 

Уволнението на 218-те души Близнашки нарече „минимално“. „Това беше нужно, защото трябва да се върши работа, трябва да се облегнеш на хора, на които можеш да разчиташ“, обясни той. С уволненията била възстановена и справедливостта във властта, защото били върнати на работа специалисти, уволнени от кабинета „Орешарски“.

Още по темата
Близнашки обясни, че уволненията са били периферна дейност в работата на кабинета, а той самият има общо само с махането на 17 областни управители. Това той също отрече да е чистка и обясни, че първите уволнени губернатори са били тези, срещу които е имало протести. След това били махнати и областни управители, които са се оказали в партийните листи за изборите.

„Ако бях уволнил всички областни управители, най-вероятно щеше да мине и да замине. Аз се опитах да направя нещо по европейски образец – да поддържам едно равновесие между партии с оглед на резултатите от последните избори в България“, обясни Близнашки.

Бившият премиер отрече да е извършвал рокади в полза на кабинета на Бойко Борисов. „Голямата промяна, която трябва да се извърши - смяната на политическия елит, ще отнеме период от седем-осем години. Това, което направихме, е да се върнем на базисните принципи на демокрацията – че не можеш да управляваш, без да си спечелил изборите“, каза още Близнашки.

Като успех на кабинета си бившият премиер отчете ограничаването на явлението „купуване на гласове“. „То спадна с около 30 процента и не случайно беше констатирано, че някои от основните играчи междувременно напуснаха страната, за да не бъдат уличени в нови деяния и евентуално да получат наказания“, каза още Близнашки.

Бившият премиер, който преди да влезе във властта, беше лидер на протестите, обясни, че се е ръкувал погрешка с депутата от ДПС Делян Пеевски в парламента при гласуването на кабинета. Истината е, че съм учтив човек и когато влязох в Народното събрание и се здрависах с депутатите от първия ред, погрешка се здрависах с Делян Пеевски“, каза той. Според Близнашки в това няма особена драма. „Ние в крайна сметка трябва да запазим човешкия си облик и да поддържаме нормални отношения с всички, независимо от критиките, които отправяме“, каза той.

Близнашки си припомни, че е критикувал АБВ и специално Ивайло Калфин, но изрази задоволството си от това, че има излъчено правителство с подкрепа в парламента.

Професорът разказа, че вече се е върнал в Университета, където чете лекции по конституционно право. Все още обаче  живее в резиденцията на властта в Бояна, тъй като такова е изискването на службите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе тоя *** маринкин защо няма нито една сериозна снимка??
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A SEGA ZASHTO NE GO ARESTUVAT I PRAVO V ZATVORA ZA 30 GOD.TOZI TAMEN SUBEKT,KATO SLUGA NA BBI ZZTRIABVA DA SI PLATI.TOI NE E BIL NIKOGA PROFESOR PO ZNANIA-TOI E PROFESOR PO NAGAGDACESTVO.
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИМА ОЩЕ
8
0
 
5
 
! Отговори
Като две капки вода преди 9 години
Сичката му работа такава на УЖ прочелия Винету.Бойко, Бойкооооооооо, барем едно свястно -АЙНО да беше изходил.А то? " РЯДКО до РЯДКО " щастие!?!?!?!?!А ти дри-ок близнашки ги разправяй тия на *** които гласуваха.Свястно, тоест честно и почтено, не се живее в тази корумпирана територия. Това даже не може да се нарече държава.***-***-***-***-----------му-му-му да ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ.........
7
0
 
3
 
! Отговори
иван преди 9 години
30 % ли са получили по-малко тиквите от предвиденото,та затова даваш другарю близашки тези точни цифри.Иначе "купуването и продаването на гласове е престъпление"*** комунистически.
6
0
 
5
 
! Отговори
Бадемов преди 9 години
Само с това ли можеш да се похвалиш бе ***? Ами защо не каза и за увеличението на тока?
5
1
 
9
 
! Отговори
вервам ви преди 9 години
218 уволнени, 30% по-малко купен вот, а един мармот завива шоколада в станиол
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Po vreme na bliznashki uvolneni 218 dusi i naznacheni 436 vmesto tiah. Zashto nikoga ne kazvat vsichko do krai ?
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като гледам този ухилен тиквок си мисля, каква партия беше БКП та произведе хиляди *** като тези, Борисов, Цветанов, Цачева, Плевнелиев, Станишев, Дъбов, Мая и т.н. Целували партийният устав, клели се във вярност на Комунизъма, унищожили хиляди съдби и изведнъж...демократи!?! Лъжат, грабят, затриват България! А този ухилен плазмодий е еманация на целия този процес. Какъв народ сме ние и допускаме това? Ако е Сърбия, Гърция, Полша тези *** ще висят по стълбовете.
2
0
 
6
 
! Отговори
Аз преди 9 години
До АнонименЕ ти сериозно ли вярваш в това? Бас хващам че и в дядо коледа вярваш. От мене да знаеш дядо коледа и осъден политик НЯМА! Не ми харесва но е факт.
1
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Близнашки, ти и кабинета ти, заедно с вашия ментор националния предател Плевнелиев много скоро ще бъдете съдени и в Белене.