Всяка държава може да бъде интересна за терористите!

Вучков: В центровете за бежанци работят екипи на ДАНС и МВР
Обновена: 26 ное 2014 10:46 | 26 ное 2014 10:46, Анисия Иванова
10
Всяка държава може да бъде интересна за терористите!
Министър Веселин Вучков. Архив: Булфото

Вътрешният министър Веселин Вучков смята, че терористичната заплаха в страната ни нараства. Пред БНТ той поясни, че това е свързано с оглед на събитията в международен план и бежанските процеси, които се развиват в последните две-три години. Министърът смята, че всяка държава може да бъде интересна за терористите и това особено касае балканските страни.

Вчера около 300 спецполицаи проведоха операция срещу радикалния ислям в Пазарджик, Пловдив, Асеновград, Смолян и Хасково. При нея са задържани над 20 души, сред тях има ходжи и имами, сред задържаните е и ходжата Ахмед Муса Ахмед, който получи ефективна присъда от 4 години по делото за радикален ислям. Проверени са  40 адреса, намерени са флашки, книги, рекламни материали, снимки и знамена, които са свързани с радикален ислям и Ислямска държава.

По повод проведената широкомащабна акция на ДАНС министър каза, че не може да споделя публично информация дали в страната ни има терористични клетки и дали има заплаха за националната ни сигурност.

Още по темата

Той изрази надежда, че Прокуратурата и ДАНС са събрали достатъчно доказателства за това тези, които са престъпили Наказателния кодекс, да бъдат изправени пред съда. 

Вучков посочи, че се надява 43-ят парламент да успее да приеме дългочаканите закони за сигурността – за НСО, за външното разузнаване – цивилно и военно, за да могат  институциите да реагират адекватно на терористична заплаха.

Запитан дали е занижено вниманието на МВР по отношение на бежанците, Вучков обясни, че към центровете, в които се настаняват бежанците, пресекли границата легално или нелегално, задължително работят съвместни екипи на ДАНС и на МВР като опит за филтър срещу предполагаеми терористи.

Но на този етап няма основание за излишно безпокойство, подчерта той. “Мисля, че нивото на сигурност е достатъчно стабилно, но това не означава, че институциите не трябва да бъдат бдителни. Международното партньорство е с добро качество и мисля, че институциите могат да се справят с всички потенциални опасности”, коментира той.

Министърът коментира и казуса с пътния полицай, заснет да взима подкуп. Той припомни, че има дисциплинарно производство на ниво Столична дирекция на вътрешните работи, което ще приключи до няколко дни. Той ще получи съответното наказание, подчерта Вучков. Според него обаче въпросът е друг  - във фокуса се поставя българската пътна полиция. Тя е важна и интересна, защото е лицето на полицията, тъй като по всяко време тя е в допир с гражданите, каза още той. 

Усещането, което се създава, че вместо да се грижат за сигурността на гражданите по пътя и да са им в помощ, те се превръщат в едни изнудвачи за 10-20 лева, е непоносимо, смята министърът. Той заяви, че заради това през последната седмица са разработени конкретни мерки, за да може поне да бъде ограничен този проблем.

Вучков коментира и изчезналите тефтерчета на Филип Златанов.

Според него остава неясно „как е възможно толкова важно веществено доказателство, каквото е тефтерчето на Златанов, да се разхожда свободно по софийските булеварди в личен автомобил“. Той определи като недобре организирано назначаването на експертизата, извършването на изследването и формирането на експертното заключение, което е трябвало да се проведе в по-строги условия в кабинета на следователя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
U nas nyama teroristi ima mutri
7
0
 
0
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"терористичната заплаха в страната ни нараства"-според министъра.Поне спрете агитацията по телевизиите под звуците на "Облаче ле ,бяло" и българско дете,търсещо препитание в чужбина,да ни внушавате,че трябва да гледаме на тези уж "бежанци" с други очи! Защо на една обществена сграда в Р България,каквато е тази джамия в Пазарджик, няма табела на български?На арабски и турски има,за кого важат законите?Други неща не са ли намерени в джамиите,защото се говори ?...И то от хора в махалите.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То хубаво полицията се е ориентирала към Пазарджик, но и по една софийска улица на пазара да се поогледа.
5
0
 
3
 
! Отговори
Tea_marian@yahoo преди 9 години
Само 300 спецполицай са провели акцията , за тези изброени градове ? Е разбира се бежанците ще се прикриват какви са , как ще ги разберете , като нямат документи ?В САЩ са изпратени 1,500 въоръжени специалисти от националната гвардия за един квартал ?България няма и разузнаване ? Няма и национална сигурност ! Към Балканите са насочени отново външни -- меко казано терористи Гн Министре . ( това е война ).
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"намерени са флашки, книги, рекламни материали, снимки и знамена, които са свързани с радикален ислям и Ислямска държава."1.КОЙ ги е доставил?2.ЗА какво са им?Това е достатъчно да не напускат килиите.А ДОГАН,МЕСТАН и ВСИЧКИ от ДПС да не мълчат... има поговорка.. за аслани и ..ЯСНО да си кажат мнението!ЦОНЕВ,ПЕЕВСКИ, БИСЕРОВ?( ЕХО??) ЩО мълчите, бре???
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно вече дюнерджийниците не ни пазят!
2
1
 
7
 
! Отговори
избирател-безпартиен преди 9 години
БСП и ДПС са проклятието на България . Тези две партии са с еднакво терористично минало и еднакво предателско настояще . Едните ни продават на Турция , а другите на Русия .
1
2
 
4
 
! Отговори
Кон преди 9 години
Спорно е твърдението, че всяка държава може да стане мишена на терористи. Бих казал, че е спорно дотолкова, че е невярно.Много могат да станат такава мишена, защото просто "интересна за" е ефемизъм, тъй като няма смисъл за публиката. Но сред тези много България се откроява със специфичната си безпомощност към тероризма. Освен това, заплахите от терор, са причинени от политиката на нихилизъм водена последниет 20 г от всички правителства.