Единствено РБ може ефективно да разклати правителството

Борисов се превърна в обединител, посочват анализатори
Обновена: 30 ное 2014 18:01 | 30 ное 2014 15:27, Елка Василева
73
Единствено РБ може ефективно да разклати правителството
Бойко Борисов. Снимка: Булфото

Правителството може да се окаже по-стабилно, отколкото предвещава фрагментираната подкрепа за него. Това коментира на пресконференция новият председател на Института за дясна политика /ИДП/ Нено Димов, представяйки месечния анализ на организацията за следизборната политическа обстановка, предаде БТА.

Един от най-важните фактори за нормалното функциониране на новия кабинет ще бъдат отношенията между ГЕРБ и Реформаторския блок, отбеляза Димов. По думите му Блокът е единственият от по-малките партньори на ГЕРБ, който може ефективно да разклати правителството. В този смисъл ситуирането на вицепремиер в лицето на Румяна Бъчварова, който да отговаря за коалиционните отношения, е разумен ход, смятат от ИДП.

Реформаторите са изправени пред две възможности - да бъдат фактор на стабилност или на нестабилност в управлението. Ако изберат втория път и продължат с вътрешната конфронтация, могат да поставят на карта политическото си бъдеще, коментира още Димов. Според него излъчването на общо лидерство и адекватна организационна структура на политическата формация все още са непреодоляно предизвикателство пред Блока.

В периода след изборите публичният образ на ГЕРБ се промени, което зависи и от трансформацията в поведението на лидера му Бойко Борисов, коментира Александър Владимиров от ИДП. По думите му за няколко седмици от политик, който поляризира обществото, Борисов се е превърнал в обединител, а ГЕРБ вече демонстрира диалогичност и готовност за компромиси.

От института смятат, че в краткосрочен план най-голямото предизвикателство пред премиера ще бъде приемането на Бюджет 2015, а гласуването на четирите парламентарни групи, които подкрепят кабинета, ще е показателно за "срока на годност" на новото правителство.

Един от факторите, който показва, че правителството може да се окаже по-стабилно, е появата на трима независими депутати.

Бойко Борисов вече има възможност да разполага със 121 народни  представители, дори без подкрепата на Патриотичния фронт, отбеляза още Нено Димов.

БСП остава най-големият субект вляво, но е в тежка криза на  идентичността, коментира политическият анализатор от ИДП Деян  Хрисаткиев. По думите му трудности на партията създава оформянето на различни течения - твърди комунисти и нови леви, които все повече влизат в противоречие, както и напрежението между Русия и Запада. В момента БСП се намира в етапа на късното СДС и ако не се поучи от случилото се в десницата след 2002-2003 г., е много вероятно да последва същото развитие, коментира и Димов.

Според Христакиев вариантите за развитие на БСП са два - да "замете проблемите под килима" и да чака провал на десницата или да започне вътрешен диалог и да определи дали ще е по-консервативна или ще заеме социал-либералния център. При всяко положение партията вече загуби възможност да обединява цялото ляво пространство и трябва да избере по-тясна ниша, която е свързана с електоралното й свиване, добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименАми да вземе да си наема поне грамотни *** тоя "добър по душа" човек.
45
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички трябва да сме на ясно че ако гн Министър Председателят Боико Борисов например замине за Америка да живее.Какво 6те стане в БГ.Веднага 6тесе завърне троината коалиця,Сидеров 6тее министър на вън6ните работи,веднага 6те докара и Путин и Медведев и на бързо 6те сложат телените мрежи навсякаде,и 6те отворят и белене и концлагерите.И тогава 6те търсите Боико под дърво и камък.
44
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гн Борисов обича хора без значение от каква религия са,тои обича опитни хора и достоини с образование.Боико е демократ и много добър по ду6а.Преди 2.3 години Стани6ев иска6е да премахне Боико от света,а после отида и му поиска про6ка,но гн Борисов муе даде тои е златен човек стига да има6 златни думи.Привет Генерале.
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гн Борисов обича хора без значение от каква религия са,тои обича опитни хора и достоини с образование.Боико е демократ и много добър по ду6а.Преди 2.3 години Стани6ев иска6е да премахне Боико от света,а после отида и му поиска про6ка,но гн Борисов муе даде тои е златен човек стига да има6 златни думи.Привет Генерале.
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Министър Председателят Боико Борисов всички са му приятели,тои нее бил никога Расис,тои обича всички честни и трудулубиви хора по света.Само да неса били престъпници.Няма проблем със никои,даже и със Стани6ев и Доган.Неговите пъти6та са навсякаде отворени.На кадето пожелае на там тръгва.
41
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Велизар Енчев ти се евява6 като предател на РБ.За6тото ти по този начин съботира6 ПФ.Ти пречи6 по този начин на ПФ да помага на гн Министър Председателят Боико Борисов.Боико работи неуморно за Българя,вече го видя целият свят и цяла Европа.Нали 6те видим че 6те има субсидии Европеиски фондове всичко 6те има.Ти неси за в политиката явно си изкудкудякал.
40
0
 
2
 
! Отговори
МИКО преди 9 години
КОИ СА ТЕЗИ АНАЛИЗАТОРИ ,КОИТО ПОСОЧВАТ БЕЗХАБЕРНИКА НА ДВЕ / ВЕЧЕ / УПРАВЛЕНИЯ ,ЗА ОБЕДИНИТЕЛ ? ЕДИНИЯТ ГО ЗНАЕМ - ПЪРВАНОВ ! ДРУГИ НЯМА! БЕЗХАБЕРНИКА СЕ СТРЕМИ КЪМ ПРЕЗИДЕНТСТВОТО ,ЗА ДА СИ ЗАПАЗИ ЖИВОТА ! ПЪРВАНОВ СЕ СТРЕМИ КЪМ ПРЕМИЕРСТВОТО ,ЗА ДА ДОКАЖЕ НА СТАНИШЕВ ,ЧЕ ТОЙ ГО Е ИЗДИГНАЛ НА ВЛАСТ И ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ЗАВЪРНЕ НА МЯСТОТО СИ ! КОГАТО АТОВЕТЕ СЕ РИТАТ , НИЕ СЕ МЪЧИМ ДА ОЦЕЛЯВАМЕ !
39
1
 
2
 
! Отговори
БОКО преди 9 години
АХА ,ЗАЩОТО БАТКО ТИ КОСТОВ СТОИ ЗАД ТЕБ -НАЛИ СЕ СЕЩАТЕ ЗА ЛОЗУНГА " ГЛАСУВАШ ЗА ТИКВАТА БЕЗХАБЕРНИК ,ПОЛУЧАВАШ ЛИКВИДАТОРА НА БЪЛГАРИЯ ,КОСТОВ" !
38
0
 
5
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ преди 9 години
Винаги съм писал, че по-страшна болест от простотията няма. За тази болест няма терапия. Момчета и момичета - каква е разликата между герб и рб? Или между дпс и бсп? Правилно- за тези, които съзряват - никаква! Тук разни мишки си мислят - герб ...рб....? Абе всички са от "отвореното общество" - всички са продали душите си на дявола и за пари и родните си майки ще продадат. Тази *** страда от импотентност и лакомия. Това са ***, за които няма ценности. За вас никой от тях не мисли! Разберете
37
3
 
0
 
! Отговори
... преди 9 години
ne komentiram , to vva vsiaka situacia ne se znae ot koia tranka izska4a ....4ovek ve4e da ne znae ot kakvo da s e pazi
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
PRED NARODNOTO SABRANIE-VSICKI DO EDIN.NE GELAEME TEZI TARGOVZI S NASHETO DOVERIE.
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАКВО ТЪРСЯТ РЕФОРМАТОРИТЕ-НАСЛЕДНИЦИ НА СДС, В ТОЯ БУЛАМАЧ НА БАНДИТА ББ. РБ ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА ОБМИСЛЯТ СВОЯТА ПОЛИТИЧЕСКА ОРИЕНТАЦИЯ И ДА НАПУСНАТ ТАЗИ ПРЕСТЪПНА БАШИБОЗУШКА ПАРТИЯ-ГРОБ. КОГАТО СДС БЯХА НА ВЛАСТ НАПРАВИХА МНОГО ХУБАВИ НЕЩА, ВКЛ.И В СОЦИАЛНАТА ОБЛАСТ. А ОТ ГЕРБ НЕ МОЖЕМ ДА ОЧАКВАМЕ НИЩО ДОБРО, КОЕТО СЕ ВИЖДА ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ИМ РЕШЕНИЯ. ОЧАКВА НИ РОБСКО ВРЕМЕ И СТУДЕНА ЗИМА, ГЛАД,МИЗЕРИЯ, БОЛЕСТИ. ДОЛУ ГЕРБ ОТ ВЛАСТТА ! ИЗПРАВИ СЕ НАРОДЕ И ИЗГОНИ ЛАМЯТА ОТ СВОЯ ЖИВОТ !
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БОРИСОВ , ПАЗИТЕЛЯТ НА ПАРТИЙНАТА БКП -ЕЙСКА И НОВАТА СЛЕД ДЕСЕТОНОЕМВРИЙСКА НОМЕНКЛАТУРА, НИКОГА НЕ Е ИМАЛ СЪЮЗНИЦИ И СЪМИШЛЕНИЦИ, ЗАЩОТО ПОЛИТИКАТА МУ Е АЛЧНА И БЕЗУМНА, А СЪЗАКЛЯТНИЦИ-ДАЛАВЕРАДЖИИ. МОЖЕ БИ РБ СА ПО-ГОЛЕМИЯ ТАРИКАТ/ЗАЩОТО ВИНАГИ ИМА ЕДИН ПО-ГОЛЯМ ТАРИКАТ ОТ БОКО/.
33
1
 
1
 
! Отговори
ВАМПИРЪТ преди 9 години
.А дали е така? Защо не си зададете и въпроса, че няколко отлюспени депутата от тази или онази партия ,добавени уж като независими правят абсолютното мнозинство и комфорт на бб в Парламента?
32
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИСТИНАТА,ами щом Бокича е любимец на Брюксел което заради нещо си е май така зимата не би трябвало да е зла и студена,не мислиш ли ,сега напълно съм наясно хора с какви убеждения преобладават между пишещите тук както на други форуми пък са все мнооо десни,ами еднакво смешно праволинейни сте,ляво,дясно дрън-дрън ,важен е лебецо
31
1
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Кольо Босия:Събирайте камъни - ще ви трябват!!!
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
опитомител,кажи към дадения момент по-успешна формула за правителство а иначе не става дума за никакво обединение и обединители а чисто и просто оттук насетне на българските политици така наречени трябва да им е ясно че с еднопартиийните правителства е свършено и да се учат наистина на политика и ВЕЧЕ не само за собствения си гз а и малко за тоя на другите ,то тяхното така или иначе не се губи
29
1
 
8
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
Да вземе властта на всяка цена Бо4ето направи непоправимото и тази зима може и да иде в историята и надали ще помирише пове4е властта! Ако не ви е ясно, трябва да ви се изясни 4е докато бяха предните на власт (не съм от БСП) фондовете бяха умишлено спрени само и само да се върне Боки4а на власт, понеже той е послушното мом4енце на брюксел и вашингтон. Дойде на власт и фондовете веднага се отпушиха....как става това?! Тази зима ще е зла и студена!!!
28
0
 
2
 
! Отговори
ОПИТОМИТЕЛ преди 9 години
Едно е да ОБИДИНИШ и ВДЪХНОВИШ коалицията, която ТЕ СЪЗДАДЕ, друго е да СЪЗДАДЕШ и ОБИДИНИШ един ГЮВЕЧ ОТ ДИВИЧ. Ще ви намразят ВСИЧКИ.
27
0
 
1
 
! Отговори
бургазлия преди 9 години
Завръшта се първото правителство на СДС . с новите назначения изцяло начело на оластните управи са производни на СДС подобно е положението и с министерствата .Да не забравяме че начело на МО първият негов шеф бе Луджев запомнен с най голямото съкраштение.