Дипломатическо поражение на Путин обяви "Ню Йорк таймс"

Вестникът коментира отклоняването на газопровода "Южен поток"
Обновена: 2 дек 2014 14:09 | 2 дек 2014 08:51, Елка Василева
602
Дипломатическо поражение на Путин обяви "Ню Йорк таймс"
Владимир Путин. Снимка: БТА

Президентът Владимир Путин каза, че се отказва от руския газопровод „Южен поток“ - грандиозен проект, който бе замислен първоначално да установи господство на страната му в Югоизточна Европа, но вместо това падна жертва на силно влошените отношения на Русия със Запада, пише в. "Ню Йорк таймс".

Това бе необичайно дипломатическо поражение за Путин, който каза, че ще пренасочи трасето на газопровода през Турция. Той нарече отказа от газопровода загуба за Европа и обвини Брюксел в неотстъпчивост.

Решението изглежда е и необичайна победа за Европейския съюз и правителството на Обама, които тази година проявиха безсилие, след като Путин анексира Крим и раздуха бунт в Източна Украйна.

Още по темата

Русия дълго време представяше проекта за "Южен поток" на стойност 22 милиарда долара като разумен бизнес ход. Но Вашингтон и Брюксел го отхвърляха като зле прикрит опит на Кремъл да циментира позицията си на господстващ доставчик в Европа, заобикалящ Украйна, където споровете с Москва за цените на газа на два пъти прекъсваха доставките през последните години.

Конфликтът в Украйна засили натиска на Европа срещу газопровода и строежът му бе спрян от България през юни, пише "Ню Йорк таймс".

Ако има печеливш от всичко това, той е Турция, която наред с Китай и други бързо развиващи се страни, нуждаещи се от енергия, се възползва от споровете между Изтока и Запада, за да си издейства дългосрочни енергийни доставки на изгодни цени.

Украинският конфликт и обтегнатите отношения между Киев и Москва хвърлиха сянка над целия енергиен сектор в Европа. Със задълбочаването на кризата в Украйна, която се разрасна в противопоставяне, напомнящо на Студената война, западните сили решиха да окажат съпротива на агресивната политика на Путин, изразяваща се включително в проекта за газопровода "Южен поток".

Руският президент лично определя стратегията за енергетиката и газопроводите, която е може би най-важният източник на неговата мощ на международната сцена. От години той и Западът си съперничат за контрол над енергийните доставки за Европа, посочва "Ню Йорк таймс".

Според нас отказът от газопровода не съвпада с икономическите интереси на Европа и вреди на нашето сътрудничество, каза Путин. "Но такова е решението на нашите европейски приятели. В края на краищата те са купувачи. Това е техният избор".

Путин отправи нападки и срещу България, която замрази строежа на газопровода през юни под натиска на Европейската комисия. Според него България е била лишена от възможността да действа като суверенна държава, пише "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


602
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
315
8
 
3
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Изхода е български газ от морето и шистов газ . С проруските платени от Газпром "еколози" да се захване прокуратурата, ако и тя не е обвързана .
314
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе Каква зависимост от Турция ви тресе-до сега като няма Южен Паток -какво ,да не би да внасяме газ от Турция.Южен поток е само транзитна тръба през България.Дивиденти от транзита реално щяхме да получим след 25_30години.Защото заема за построяването на БГ-участъка-ще се връща от транзитните такси-т.е. преизчислено заема ще се изплати за 30години и чак след това държавата почва да печели.До тогава има само транзитна тръба:-) :-) :-)
313
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако имахме политици, вече щяхме да говорим за компенсации и цифри, но като погледнеш какви безгръбначни мекотели и брюкселски свиркаджии са на власт, вероятно не ЕС, ами ние ще им плащаме компенсации. Посочете ми поне един *** в управлението, който да ни издейства обезщетение.
312
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха ще иска ползи откъде накъде който доставя той определя правилата бегайте в Катар.
311
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тикво-о-о, къде си тикво да се изходиш умно по въпроса?
310
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не съм фен на Путин, но човека много добре ни описа: "Вие не сте суверенна държава и на мен ми писна да се занимавам с вас"
309
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САМО ПРЕДИ ДНИ ЕРДОГАН ЗАЯВИ,ЧЕ ЗАПАДА СА КОЛОНИЗАТОРИ И ПОВЕЧЕ ТУРЦИЯ НЯМА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА С ТЯХ ,В СЪЩОТО ВРЕМЕ БРАЗИЛИЯ И ВЕНЕЦУЕЛА ВЕЧЕ СЕ ОТКАЗВАТ ДА ПРОДАВАТ НЕФТА СИ В ДОЛАРИ,А СЛЕД НОВА ГОДИНА ТОВА ЩЕ НАПРАВЯТ РУСИЯ,КЗАХСТАН,КИРГИСТАН И ИРАН ,ЗЕРАТА НА ДОЛАРА ПРИКЛЮЧИ
308
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хора взимайте си куфарите и бегом към европа. Всички нормални хора искат да се махнат или вече са го направили.
307
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Големите губещи сме ние, докато в Брюксел и Вашингтон вдигат празници. Сега ако ги питаш за компенсации ще ни покажат един среден, те си постигнаха целта, а сега сме свободни да мрем в мизерия.
306
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И кво? Сега место ГАЗ, ***...!
305
0
 
7
 
! Отговори
колибри преди 9 години
Хайде, вече няма Южен поток - руснаците ще си го отклонят през други места. Ами сега какво ще бойкотираме ???
304
0
 
7
 
! Отговори
Български интерес преди 9 години
Президентът на Русия предложил на България във връзка с това до поиска от ЕС възместяване на пропуснатата изгода по проекта Южен поток. И ако България е лишена от възможността да предприема действия като суверенна държава, то поне тя би могла да поиска от Еврокомисията пари за неполучената изгода, защото само преките доходи в бюджета на България биха възлезли от транзита на не по-малко от 400 млн. евро годишно, подчертал президентът на Русия.
303
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"България е на стратегическо място а политиците ни не умеят да се възползват от тази даденост."Само ти си мислиш така. Всички политици се възползват и то много добре се възползват. Само ако знаеш с какви къщи и имения са се сдобили във Америка...
302
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи по тръбата пак щи си вървят 64 млн кубика Путин спестява от тръби и разходи а еврогейците ще си купуват руски газ от Турция аз тъй ги виждам нещата.
301
0
 
6
 
! Отговори
Србин преди 9 години
Губе *** и Срби, гас е наи други *** и остаемо без новца и посла кои иде уз ужни ток. То е и био ци запада.
300
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОВА Е РЕЗУЛТАТА ОТ ЕДНОГОДИШНОТО (КРАСИВО И УМНО) ТЪРКАЛЯНЕ ПО ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА НА ХОМО-ГЕЙ ДРУЖИНКАТА ОТ НАПУШЕНИ И НАШМЪРКАНИ ПРОТЕСТЪРИ,ТЕ СЕГА СИ ВЗЕХА КИНТИТЕ ОТ СОРОС,А НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ ОТНОВО Е ГУБЕЩИЯ ,ГУБЕЩИ СА И ТИЯ ПРОДАЖНИЦИ ОТ ГЕРБ И РБ И ПИШМАН ПАТРИОТИТЕ ОТ ПАРИЧНИЯ ФОНД,КОИТО ВЕЧЕ НЯМА ДА СА НУЖНИ НА ГОСПОДАРЯ ИМ ЧИЧО САМ И САЩ ЩИ ИМ БИЯТ ШУТА ,КАКТО СА ПОСТЪПВАЛИ ВИНАГИ С НЕНУЖНИТЕ ИМ ВЕЧЕ ПИОНКИ
299
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Румбо 356Грешиш, ние вече си го бяхме начукали с потока, с 4млрд за наша сметка, така, че никога да не видим нещо от транзитните такси в следващите 30години, а тези такси бяхме кандйсали да са 5пъти по-ниски от украинските.С две думи вече се бяхме насадили на пачи яйца и чакахме само да дойде ПАТОКЪТ, а колкото до работните места за 1-2 кимпресорни станции с песонал по 12 човека за трите смени.....
298
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По добре братята турци да ни продават руска газ, отколкото да я купуваме директно от болшевишкия диктатора Путин.
297
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поражение е единствено за нас, българите, които сме вечните ***! Русия бълха я ухапала за едни тръби, които просто ще бъдат преместени.
296
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не разбрах ние какво спечелихме.