Дипломатическо поражение на Путин обяви "Ню Йорк таймс"

Вестникът коментира отклоняването на газопровода "Южен поток"
Обновена: 2 дек 2014 14:09 | 2 дек 2014 08:51, Елка Василева
602
Дипломатическо поражение на Путин обяви "Ню Йорк таймс"
Владимир Путин. Снимка: БТА

Президентът Владимир Путин каза, че се отказва от руския газопровод „Южен поток“ - грандиозен проект, който бе замислен първоначално да установи господство на страната му в Югоизточна Европа, но вместо това падна жертва на силно влошените отношения на Русия със Запада, пише в. "Ню Йорк таймс".

Това бе необичайно дипломатическо поражение за Путин, който каза, че ще пренасочи трасето на газопровода през Турция. Той нарече отказа от газопровода загуба за Европа и обвини Брюксел в неотстъпчивост.

Решението изглежда е и необичайна победа за Европейския съюз и правителството на Обама, които тази година проявиха безсилие, след като Путин анексира Крим и раздуха бунт в Източна Украйна.

Още по темата

Русия дълго време представяше проекта за "Южен поток" на стойност 22 милиарда долара като разумен бизнес ход. Но Вашингтон и Брюксел го отхвърляха като зле прикрит опит на Кремъл да циментира позицията си на господстващ доставчик в Европа, заобикалящ Украйна, където споровете с Москва за цените на газа на два пъти прекъсваха доставките през последните години.

Конфликтът в Украйна засили натиска на Европа срещу газопровода и строежът му бе спрян от България през юни, пише "Ню Йорк таймс".

Ако има печеливш от всичко това, той е Турция, която наред с Китай и други бързо развиващи се страни, нуждаещи се от енергия, се възползва от споровете между Изтока и Запада, за да си издейства дългосрочни енергийни доставки на изгодни цени.

Украинският конфликт и обтегнатите отношения между Киев и Москва хвърлиха сянка над целия енергиен сектор в Европа. Със задълбочаването на кризата в Украйна, която се разрасна в противопоставяне, напомнящо на Студената война, западните сили решиха да окажат съпротива на агресивната политика на Путин, изразяваща се включително в проекта за газопровода "Южен поток".

Руският президент лично определя стратегията за енергетиката и газопроводите, която е може би най-важният източник на неговата мощ на международната сцена. От години той и Западът си съперничат за контрол над енергийните доставки за Европа, посочва "Ню Йорк таймс".

Според нас отказът от газопровода не съвпада с икономическите интереси на Европа и вреди на нашето сътрудничество, каза Путин. "Но такова е решението на нашите европейски приятели. В края на краищата те са купувачи. Това е техният избор".

Путин отправи нападки и срещу България, която замрази строежа на газопровода през юни под натиска на Европейската комисия. Според него България е била лишена от възможността да действа като суверенна държава, пише "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


602
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
335
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** много ви е яд нещо
334
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 505_да така е
333
17
 
9
 
! Отговори
Безцеремонно преди 9 години
Путин се държи като горгорбашия и размахва пръст на източноевропейските страни. Иска да командва и Украйна и Беларус и България и Полша и Казахстан. Държи се нагло и заповеднически спрямо цяла Европа. България се съгласи да се строи Южния поток и разбира се по правилата на Европейския Съюз. Путин си има свои имперски правила и други не признава, затова е готов да се съюзи и с турците и да плаща 2-3 пъти повече за тръбата , само и само за да извива ръцете на бившите соц. страни.
332
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига сте ни плашили ту с Турция,ту с Америка. ...ту с извънземните как ще ни завладеят,окупират...и че единственото спасение е само Русия-.Манипулатори....това вече не върви сред младото поколение.Ако беше 1985год.-да това вървеше ..
331
14
 
9
 
! Отговори
ЧЕСТИТО БРАТЯ преди 9 години
Днес е велик ден за България!!!! Днес започва намаляването на руското влияние тук. Пример за размисъл -Украйна. Руснаците я разсипаха,представете си дали Ние щяхме да имаме думата ако тръбата им минава от тук? Пак щяхме да сме заложници на чужди интереси.
330
1
 
9
 
! Отговори
Мила преди 9 години
Президентът на Република Сръбска (в състава на Босна и Херцеговина) Милорад Додик заяви:Русия каза, че не може да построи Южен поток, ако Европа не иска това. Преди няколко години бе построен Северен поток от същите тези източници, той пристигна в Германия и в развитите европейски страни и там нямаше никакви съкращения на газовите доставки през целия период на кризата в Украйна. Защо не ни дават при същите условия да построим Южен поток? Защо трябва да мислим, че не сме енергийно осигурени в бъдеще? заяви Додик в ефира на телевизионния канал РТРС.
329
1
 
10
 
! Отговори
ЧЕСТИТО преди 9 години
С лека ръка може да изгубим 400млн. евро /800млн.лв/, нали ще теглим 8млр. дълг!Трябва бързо да завършим интерконекторната връзка с Турция и Гърция, че като спрат руснаците газта на украинците да може пак да го копуваме. Малко по скъпо ще идва ама пак ще е руски.ЗАЩО НЕ СЕ НАУЧИХА ДА ГОНЯТ ИНТЕРЕСА НА БЪЛГАРИЯ!Сега ще се оправдават нашите колко не сме имали нужда от южен поток.И с АЕЦа ще стане същото след като си построят Руските централи в Турция, докато ние се чудим на кого да се надупим
328
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разберете дивиденти щяхме ,евнтуално да получим от тръбата след 30години,когато ще се изплати заема по строежа и от таксите.Познайте кой искаше да ни отпусне заема за строежа--Ами разбира се Руска банка...пМислете стига сте вили на умряло:-)
327
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това с руснаците е ясно.Ще направим,Ще-оправим Ще...Ще...:-)
326
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изгубихме тръбата, такстите от транзита и каквито и да било ползи, колкото и малки да са били. А какво спечелихме- нищо един гол х*й на който Плевнелиев и дружките му могат да седнат.
325
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пенсиите да ходат да спасяват оня фалирал банкер сега вместо по 200 лв добавка по 40.
324
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До487 да реално е така,но обясни го на ***,невъзможна мисия,щом,тавариша го е казал това е.Що не кажат Русофилите кога реално ще започне държавата да печели от транзита а..Защото не им Изнася
323
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То няма нито един достен политик във властта в момента, че да говорим за компенсации. Толкова са неведени и надупени, че дори няма да питат ЕС.
322
2
 
7
 
! Отговори
Петьо-Еврей преди 9 години
За съжаление със българи да се водят преговори е пълна трагедия!!!!
321
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на Ердоган сега и 3 АЕЦ--а като си нашляпа дреме му на лявата подметка, а вие се кланяйте на еврогейския съюз асфалт ще има за всички от сърце.
320
3
 
4
 
! Отговори
Бай Онзи преди 9 години
Хм 400 млн годишно приход. Стойността е 22 млрд. От тях 10 ние да дадем, това ще се изплати след 25-30 години. Това добре ли е не знам.
319
10
 
10
 
! Отговори
ВЯСВЯ преди 9 години
ЧАО ПУТИН , ЧАО КОМУНИЗЪМ !!!!!!!!!!!!!!!!!!
318
0
 
1
 
! Отговори
пум преди 9 години
До АнонименПриятел ти си само за съветник на финансовия минитър.Браво на теб и ти благодарим за инфото.Смо че преочети повече за връзката долар и петрол
317
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да ви е честита коледната добавка от 40 лв. и увеличението на заплатата с 40 лв. през новата 2015 г. и също с още 40 лв. през още по-новата 2018 г.
316
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СЕга наистина е интересно ще имат ли сегашните политици "ТОПКИ" да поискат парично възмездие от ЕС за "ПРОПУСНАТИ ПОЛЗИ" или пак ще се скрият в миши дупки.