Борисов иска да спаси "Южен поток"

Премиерът научил за решението на Путин от новините
Обновена: 3 дек 2014 10:06 | 3 дек 2014 09:42, Камелия Цветанова
261
Борисов иска да спаси "Южен поток"
Снимка: архив Булфото

Премиерът Бойко Борисов поиска от парламента подкрепата му, за да опита да спаси проекта „Южен поток“, след като на 1 декември руският президент Владимир Путин обяви, че слага край на газопровода, защото не е получил разрешение от България за строителството му и дори постави под въпрос суверенитета на страната ни.

Пред депутатите Борисов призна, че е научил от новините за решението на Путин, което беше съобщено в столицата на Турция.

Още по темата
Борисов заяви също, че не знае колко би била печалбата от проекта, защото няма достъп до договорите за „Южен поток“ и дали наистина твърдението на руския президент, че ще са 400 милиона евро на година, е вярно.

Въпреки това Борисов призова депутатите да му дадат възможност и да има подкрепата им зад гърба си да опита да спаси проекта, ако наистина е толкова изгоден и ще има печалба от по 400 милиона евро на година.

Борисов се ангажира да представи позицията, която ще заеме днес Народното събрание по време на срещите си на високо ниво утре в Брюксел.

Той се оплака, че „Южен поток“ е минал през различни етапи, а и дори настоящoто правителство не може да види договори за проекта.

„Не знам предишните управляващи дали са ги чели, Орешарски ми каза, че не ги е чел, на нас не ни се дават и предлагат парламентът да ни възложи да ги вземем, ако трябва силово“, настоя Борисов.

Според него, ако наистина печалбата е по 400 милиона евро на година, тогава за година и половина ще се изплати вложението от страната ни за строителството, което е разчетено на 1,5 милиарда евро.

„Аз съм чул, но не мога да прочета, защото не ни се дават договорите, колко и от коя година ще имаме печалба, ако някой знае да ми посочи къде да го прочета“, добави Борисов.

Той се ангажира да постави пред Гърция въпроса дали евентуално газопроводът през Турция ще минава и оттам.

„Същият руски газ Гърция не знам как ще го пусне, без да се приеме третият енергиен пакет на Брюксел, и ще искам тя да каже дали ще пусне тръбата“, заяви премиерът и добави, че България е лоялен член на ЕС и заради това и предишният премиер Пламен Орешарски спря дейностите по проекта, докато не се постигне одобрение от Брюксел.

„Така че ние ще искаме отговор в Брюксел от Гърция, защото не би било честно само България да отстоява европейските принципи“, настоя той.

„Аз не приемам от Турция да ми се говори за суверенитета на България, когато сме подписали договор с ЕС, сме приели и техните правила“, заяви Борисов.

Според него партиите в България имат право да питат за проекта и Русия, и ЕС.

Бойко Борисов посочи, че ако тръбите минат директно през Турция, Украйна след време няма да е байпас, а и транзитът през България, от който печелим, ще спре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
7
 
! Отговори
Ольга преди 9 години
не забывайте свои корни!! помни -есть вещи на порядок выше..группа "Баста"
40
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като гледам това нещо на снимката се сещам за Алеко Константинов и неговия Бай ***. Да е жив сега Щастливеца да напише Бай *** - премиер и да четат поколенията, ако има такива, как са се гаврили с българите и как са ги докарали до просешка тояга, как от уважаван народ, трудолюбив и патриотичен го превърнаха в миазма на Европа! И то защото този си е внушил, че има качества до бъде премиер. Едно е да искаш, друго е да можеш и трето е да го направиш казваше Хайтов.
39
4
 
4
 
! Отговори
до 61 преди 9 години
Ех Ольга, това явно не е за теб. *** да се шибаш с арабите там си добра.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
41,много опит имаш май...
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що да не спаси умрелия Южен Поток, още повече че вече има такива прецеденти. Началника на Борисов, Исус Христос как е въскресил Лазар. Казал е "Лазаре стани" и Лазар е станал, така ще направи и Борисов с ЮП.
36
0
 
27
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Мисля, че Александър Морфов вчера каза на глас това, което мислят всички българи:"Отмъщение. Искам отмъщение. За пропиления живот на родителите ми, за загубеното детство на децата ми. Искам ги в затвора. Явно, че с димокраия не става. Или бунт или военен преврат."...
35
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сетила се мара да се побара!!!!!! Хората кога ви предлагаха изгодни договори вие се правехте на важни а сега ще ядете тоягата от народа !Вън *** некадърни! Вие сте за народен съд!
34
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе нещо не мога да я разбера управляващата коалиция, половината вчера вдигаше банкет по случай края на проекта, а другата половина иска да спасява Южен поток.
33
3
 
9
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ТЕЖКА Е ЦАРСКАТА КОРОНА И НЕ Е ЗА ВСЕКИ! НА НАШИЯ ЦАР ИЗОБЩО НЕ МУ ПОДХОЖДА. ПО-ДОБРЕ ДА Е ОТКАЖЕ ОТ НЕЯ. МОЖЕ ДА СЕ НАМЕРИ НЯКОЙ НАИСТИНА ДОСТОЕН ДА Я НОСИ И ДА СПАСИ БЪЛГАРИЯ.
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За това е конфликтът в Украйна, по-точно подстрекателството, защото в богатат източна част има нефт и газ, освен въглища и детето на един известен американски политик е замесен с апетит.Почетете.Кой е бъркачката на света.По време на Втората световна война, президентът Труман казва, че ако губи Русия, ще помага на нея, ако губи Германия - на нея. Така ще се избият повече хора.Цинизмът на човек, който хвърли атомни бомби над мирни граждани е характерен.Лошо е, че теглим ние.
31
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Родните политмафиози се усетиха, когато един проект от който смучеха и още смятаха да смучат им го дръпнаха под носа.
30
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много се нахендри ББ този път !то като си малък и си между Америка и Русия не може да избираш единя за сметка на другият, трябва баланс на интереси и големи умения в дипломацията за да отстояваш интересите на държавата си.
29
3
 
16
 
! Отговори
Поредната простотия преди 9 години
Поредната простотия на Бат, Боко...Тъй като е с ограничено мислене, стряскащо минало и тревожно настояще, обременен от корупция, той е податлив на всякакви влияния. Когато отиде в САЩ ---върл привърженик на Обама, в ЕС- на европейските ценности, в Русия---лиже подметките на Путин и върти опашка, подобно на каракачанката, която подари на джуджето. Сега иска парламента,/ т.е. пак негово да бъде решението, но да излезе че той не го иска/ да каже нещо....а, бе ***..бъди мъж....но не..ти си?
28
1
 
17
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Има защо да се притеснява. Държахме се с Русия като с капризно дете, което е свикнало да му се прощава всичко. Е, този период свърши. Не може да се сърдим, че Русия си гледа интереса. Това го прави всяка суверенна държава. Сега Путин отива в Индия и Египет. А ЕС никой не мя пречи да се "самозадоволява"!
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблема е както, че САЩ не дават да се строи, така и, че нашите ганчовски престъпни организирани групи /партии/ не могат да се разберат кой да лапне големия пай от реализиране на проекта. Теглят се заеми, за да се крепи някой на власт, чрез която власт ще опоска еврофондовете и самите заеми.След това който иска да плаща. Нашият вече е милиардер.
26
3
 
23
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Чакай бе Боко Харам,нали 2-3 дена "икномическите гуру-та" от любимите ми институти за пазарни икономики твърдяха,че бил неизгоден.Каква е тази трансформация,какво е това чудо?Оле божке.Я бе ***,излезте да си защитите патрона малко.Попплюйте Путин!!
25
2
 
18
 
! Отговори
на колене и на лакти преди 9 години
Пожарникарят тренира за срещата с Путин, на която ще моли за Южен поток. Тренингът включва: поклони, навеждания, сгъвания, разтваряния, пълзене, разтягания, лягания, претъркулвания, шпагати, плонжове, стречинг, ходене на ръце и на четири крака - на колене и на лакти, клякания, салта и всякакви други циркаджийски номера.
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алооу, май забравихте кой НЕ искаше Южен поток!Едни управници, които мислят с други части, защото с това, нямат възможност. Тези управници са много удобни за западните ангелопотобни разбойници.Не е спасител вашият любимец, а цялата мъка е, че не е наместен в далаверата както с Белене, така и с потока.За каквото и да се говори, става дума за пари.За такива неща се пита народа.Ета ти правителството, което първо се хвана пак за пенсиите, а не за механизмите за съживяване на икономиката!
23
19
 
4
 
! Отговори
Супер преди 9 години
Радвам се че поне един политик иска да направи нещо положително за държавата ,а вие всички ограничени хора където го плювате само може да му лижете подметките .
22
1
 
17
 
! Отговори
Мы Нет Братухи преди 9 години
Късно е Либе за Китка.... Иде Време Разделно!