Путин постави надгробния камък на "Южен поток"

Решението е подновяване на войната Русия - ЕС според италианския печат
Обновена: 2 дек 2014 09:13 | 2 дек 2014 09:09, Елка Василева
90
Путин постави надгробния камък на "Южен поток"
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Водеща тема за италианските издания е обявеното от руския президент Владимир Путин от Истанбул решение, че газопровод „Южен поток“ няма да има.

Путин постави надгробния камък на проекта, който от 2018 г. трябваше да доставя в Европа руски газ, заобикаляйки Украйна, отбелязва италианският икономически всекидневник "Соле вентикуатро оре". Аргументът на Путин беше, че щом Европа не иска такъв проект, то той няма да се осъществи.

Украинската криза, която влоши отношенията между Русия и Запада, намали възможностите за договорка между Москва и Брюксел с цел легализиране на газопровода в съответствие с Третия енергиен пакет на ЕС. Но не само това предвещаваше края на проекта. Той стана много скъп, над 50 милиарда долара според последните оценки, а Русия е все по-затруднена да го финансира.

Още по темата

Не само западните санкции изключиха от финансирането международните банки, но и спадът в цената на петрола, от който за Москва идват над половината от приходите, предизвика криза за руската икономика, допълва изданието.

Решението на Путин обаче ще има пряк отзвук върху Италия. Тя още в началото на май беше заличена от трасето на газопровода, който противно на оригиналните планове щеше да спре в Австрия. Но италианската енергийна компания Ени притежава 20 процента от съвместното дружество, което трябваше да строи и управлява онази част от газопровода, извън руска територия. Съдбата на това дружество сега остава неясна. В него 50 процента от акциите държи руската Газпром, а френската компания Електрисите дьо Франс и германската Винтерсхал държат по 15 процента.

Италианската компания Саипем пък започна работа по подводния участък на тръбопровода благодарение на спечелени договори за възлагане на обществени поръчки, последният от които е на стойност 2 милиарда долара и беше възложен през март. По ирония на съдбата вече сглобените тръби и готови да бъдат подложени по дъното на Черно море вчера потеглиха от България към Русия на борда на кораба платформа Кастор 6. Като цяло за италианските компании в проекта решението на Путин беше като гръм от ясно небе. Договорите с тях обаче предвиждат големи обезщетения в случай на неизпълнение, припомня вестникът.

Изданието допълва, че чуждите партньори на Русия и Ени дадоха да се разбере, че нямат намерение да подпомагат финансово Газпром за реализиране на проекта, а неотдавна италианското правителство каза, че за Италия Южен поток не е в списъка на приоритетите. Същото очевидно е в сила и за Путин, според когото Русия сега предпочита да ориентира своите енергийни ресурси към други райони на света. Сред тях са Китай, с който Москва сключи договори за енергийни доставки, но също така и Турция, където Газпром заедно с компанията Боташ планира да построи друг газопровод, който може да се свърже чрез Гърция с Балканска Европа. Освен това чрез газопровода „Син поток“ Турция ще получава 20 процента повече руски газ от януари, тоест около 3 милиарда кубични метра, с 6-процента отстъпка в цената.

Путин се отказа от проекта за супергазопровода „Южен поток“ заради липсата на желание от страна на ЕС да го осъществи, отбелязва в. "Кориере дела сера".

Според в. "Република" решението на Путин е подновяване на войната между Русия и ЕС. Изданието припомня, че реакцията на руския президент да се откаже от проекта е предизвикана от София, чието правителство още не е дало зелена светлина за преминаването на газопровода през българската територия.

Изданието се пита дали не става дума просто за заплаха, а не за категорично решение, така че да бъде накаран ЕС да промени мнението си за газопровода.

Според в. "Стампа" Путин категорично е затворил газовата магистрала заради неконструктивната позиция на ЕС относно проекта.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
краси преди 9 години
Е сега ко стана, турците пак се оправиха, ние пак ще дух*ме супата. Ясно беше, че заради Украйна ЕС, няма да иска Южния поток, но общо взето, ние като най-големи дупедавци, най се прецакахме. След 10 години, ще се чудим що не сме строили Белене
66
4
 
1
 
! Отговори
.. преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВАми когато валутата ти се срива с 30%, ставаш по-конкурентен, но...от тази гледна точка и хиперинфлацията в БГ е през 1996та е голям успех за Вас, господине. Може би Жан Виденов е вашия модел за икономическа логика, който съсипа спестяванията на цяло поколение българи, и прокуди младите в емиграция, и докара България до дъното -не някой друг, а ние сами си го причинихме, с идеите на такива като вас.Ако вярвате че Русия ще дръпне напред, инвестирайте там,и не ни занимавайте.
65
0
 
12
 
! Отговори
Революция преди 9 години
Хора поинтересувайте се какво е син поток и какво е южен поток и в двата случая Русия вкарва газта в ЕС но ще има изградено трасе до Гърция а от границата на ЕС който иска газ да си изгражда тръбопровода без финансиране от РФ но цената пак ще зависи от Русия така няма да заплаща такса транзит а държавата консуматор ще заплаща на предходната РФ ще плаща единствено на Турция при което интерес за изграждане в ЕС ще имат Турските фирми . ЧЕСТИТО БЪЛГАРИ ДУПЕДАВЦИ
64
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А това дали не е и бъдещ надгробен камък на България- страна без собствена икономика, разчитаща изцяло на подаяния от Брюксел което не означава друго освен синджир и разиграване с халка в носа.Продължаваща мизерия и следващите от нея все по остри етнически и религиозни различия- това е бъдещето ни.
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
путин и ердоган - ВНЛ!!!!
62
0
 
3
 
! Отговори
анализатор преди 9 години
До анализатор Не ползвай чуждо име и не копирай. Твоят език и некомпетнтост прозират от товакоето си написал
61
6
 
1
 
! Отговори
.. преди 9 години
Успех на войнолюбеца Путин с турците и останалите "паралии". Без европейските пазари, Русия потъва.Икономистът Путин в едно интервю изчисли че спада на цените на петрола се компенсирал от разликата в курса рублата и затова даже сега получавали повече приходи от продажбата на нефт!! Такива са му и сметките за пропуснатите ползи от 400 милиона за България. И после той ще казва какъв е интереса на България и ЕС - хайде мерси!
60
0
 
14
 
! Отговори
Поп Сланинкьо преди 9 години
Евала - сега разбрахте ли задкулисните договорки ан ЕС???? Пак наливане на пари в Гърция, хайде сега икономистите да калкулират загубите за нас и печалбите на съседите, защото ще видите, че тръбите ще заобиколят БГ и ще минат през Сърбия и нататък. Жалко, но пак се оказахме жертва на геополитически интереси и положение.
59
0
 
14
 
! Отговори
До ганьо №69 преди 9 години
Скоро ти ще се гърчиш като ти врътнат ЕДИНСТВЕНОТО кранче за руски газ през т.нар. "държава" Хохолия(Украйна).
58
17
 
4
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Комунисти, гърчите ли се?
57
0
 
2
 
! Отговори
кадри преди 9 години
Петко,снимка си сложил,ама си бая на години.Няма да те огрее,всичко е заето,брачед.
56
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както се каза по-долу България е напълно независима дуржава - тоест от нея нищо не зависи. Или можем да ядем а може и гладни да стоим но с чест. Не е важно на нас да ни е добре а на руснаците да им е зле.
55
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искам да видя как ще отидат американски посланици вГърция да ги заплашват да спрат газопровода през тяхна територия! Искам да го видя това!А на нашите смешковци-управляващи да им изсъхне семето, да се гърчат като Желю Жабата и да имат края на Стоян Ганев!
54
1
 
20
 
! Отговори
Bozdugan преди 9 години
Ашколсун *** Шашкън! Машаллах!
53
3
 
22
 
! Отговори
НЕФТИГАЗ преди 9 години
След година по интерконекторните връзки с Турция и Гърция ще купуваме пак руски газ, само че цената ще е натоварена с комисионните на турците и византийците, бъдете сигурни!
52
0
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Петко 59Ти Петко май си расъл в соца. Така като тебе говореха за СИВ. Но сега е друго време - парата я взимаш с бой, а ти я вземат с плач. Ние не се бихме и си останахме с плаченето. Никой няма да ти защити интереса ако ти не можеш да го отстоиш. Тук няма Европейски или Съветски съюзи, всеки ти стъпва на врата когато му дадеш възможност.
51
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До petko.noshkovТова което направи българското правителство се нарича национално предателство!!! За да се подложи на няколко господари: САЩ, северно европейски групи и Фашистска Украйна предаде националния интерес!!! За това по-скоро рано отколкото късно се надявам да потърсим отговорност
50
1
 
25
 
! Отговори
!@№ преди 9 години
До petko.noshkovСуверинитет означава да не позволяваш на когото и да било да проваля бизнес проекти, които ще носят дивидент. Свободен пазар, демокрация - хахаха! Когато става въпрос за национални интереси, нито ЕС, нито Америка, нито когото и да било не трябва да се меси. Обаче нали сме върховни глупци и сега други ще се възползват от тази възможност.
49
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Петко, нашенец от село, много си глуповатичък!!! Ти на първо място слагай интереса на държавта, а след това гледай с кого си, със истока или запада.
48
25
 
7
 
! Отговори
petko.noshkov преди 9 години
България е суверенна държава,независима и свободна да си решава ,кой ще ползва нейната територия за строеж на газопроводи и електропроводи и др.подобни.Но ние вече сме интегрирани в един Съюз ,и трябва да се съобразяваме с него ,а не с Путин.Отдавна мина времето ,когато всичко за България се решаваше в Москва!