Кабинетът с крехко доверие, но само 12% искат предсрочен вот

"Галъп": АБВ и Патриотите не губят от допира си до властта
62
 Кабинетът с крехко доверие, но само 12% искат предсрочен вот
Снимка: БТА

Изборите и създаването на правителство са донесли известно намаляване на обществената тревожност. В масовото съзнание е доминиращо желанието за стабилизация, а не за резки промени. Това са основните изводи от декемврийското издание на редовния „Политически и икономически индекс“ на социологическа агенция „Галъп“. Проучването е представително и е финансирано от агенцията.

Според резултатите от него партиите във властта запазват подкрепата си, а останалите, с изключение на ДПС, са в тежък момент.

По нива на стартово доверие правителството прилича най-вече на другите кабинети, създадени в условията на сложни преговори или тежки компромиси. Кабинетът започва с доверие от 26%.

В месеците около и след изборите има и плахо повишаване на оптимизма за посоката на развитие на страната.

Към началото на декември 65% казват, че България върви към по-зле. Над 70 на сто лятото или пък около протестите през миналата година смятаха, че страната върви към по-зле.

След изборите доверието в парламента също леко се покачва, за да достигне на нива от 16% към началото на декември, а недоверието чувствително спада. Това са индикатори за известно обществено облекчение, отчитат от „Галъп“.

Според анализаторите от агенцията обаче всички парламентарни избори действат по този начин - винаги дават кредит на доверие към нововъзникващата власт.

Най-видим аванс на положителни оценки в началото на мандата си получават правителства от типа на „Сакскобургготски“ и „Борисов 1“ или пък „Костов“. По-малък стартов резерв на доверие имат трудно създадените правителства. Затова и настоящият кабинет прилича по начални нива на популярност най-вече на кабинета на тройната коалиция (около 28% доверие в първите месеци), а и на Орешарски, припомнят социолозите.

Сравнително плахият кредит на доверие към новия кабинет се дължи и на това, че не всички привърженици на Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ го подкрепят.

12% сега смятат, че на страната са нужни предсрочни избори. За сравнение, при правителството на Орешарски този показател се движеше близо до 40%. Дори и сред електоратите на опозиционните сили не надделява желанието за бързи нови избори.

Същото важи и за потенциала за протест. Той е сравнително нисък сред всички електорати. 11% твърдят, че биха участвали в протест срещу това правителство при нива между 20 и 30% през лятото и есента на 2013 г.

Явно доминиращото обществено желание е за стабилизация и успокояване и се забелязва известно изтощение от политическата криза в последните месеци и години.

Партиите във властта се радват на продължаваща подкрепа.  Електоралните нагласи спрямо партиите и доверието в основните личности не показват особени изненади.

26% заявяват, че биха гласували за ГЕРБ, ако днес има избори, а 13% - за БСП. Повече от една трета заявяват, че не биха гласували.

Противно на очакванията, Патриотичният фронт и АБВ не претърпяват видими пробойни в подкрепата си от допира си до властта. Електоралните нагласи за Реформаторския блок не се влияят видимо от нарасналото напрежение между съставните партии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това проучване само в софия ли е правено?
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой пишещи тази статия ,,нарочно,, са забравили ,че тази мантра - за 12% процента желаещи избори ни я припяваха ,точно преди народа да изгони с камъни,(анти) комуниста Борисов.Народа не желаел избори ,нямало кой да управлява!!!И след броени дни Тиквата се скри от камъните в Американското посолство .Точно тази папагалщина, отново ще изиграе ролята на катализатор.А се е спънал Тиквуня ,а ,не му е останало време, да скрие дебелият си *** в губернаторството . Народа ще го смаже!
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТВ Целта е увеличаване на икономическата мощ на Турция . Пример- ТУРСКИ ПОТОК. Честито!
34
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Приближения на семейство Живкови е премиер, а какво правят демократите от РБ при него??В България 90 % от населението е комунизирано и няма никаква надежда народът ни да прогледне. Вижте само в шоуто на Нова ТВ за Тодор Славков що народ гласува очарован от "интелигентността " на наследника на Т.Ж. Ако го нямаше Горбачов и 10 ноември този юнак със свлечените *** и сестра му щяха сега да ни управляват.
33
8
 
4
 
! Отговори
Rafaelo преди 9 години
Аз единственото което искам от премиера на България е, министъра на земеделието и горите да не е от ДПС. Това ми единствено условие е изпълнено само при ГЕРБ. Затова ги поддържам и гласувам за тях.Иначе всички са си много зле, но не ми се налага да съм под въздействието на лошата им политика. Емигрант, с някакви пари от рента от дадена за обработка земя.
32
7
 
3
 
! Отговори
BG преди 9 години
До ЛюбомирИбрикчия на хидроинженера, отново юрушистите сте в един отбор със спонсорите си от ДПС.Не на доброволното еничарство на БСП и ЮРУШ!Да живее България!
31
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЛюбомирПРАВИТЕЛСТВО НА МАЛЦИНСТВОТО МЕЖДУ РЕФОРМАТИРИТЕ И АТАКА!!! МОСКОВ ПРЕМИЕР СИДЕРОВ ПРЕЗИДЕНТнема по-тъпо нещо от атакиста
30
2
 
19
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Вижте, в управлението участват и ДПС, не се самозалъгвайте. БСП са в резерв!!! Управлява ни Олигархията, а не Бойко. ОЛИГАРХИЯТА!
29
19
 
6
 
! Отговори
ТВ преди 9 години
Като се има предвид, че тези проценти се повтарят постоянно в българския политически живот, прави чест на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ, че успяха да постигнат единодействие и да направят правителство. Каквито и да са различията за начините, целта е една обща, затова ще намерим обединена траектория, по която да я постигнем.
28
7
 
16
 
! Отговори
Митака преди 9 години
и АБВ и патриотите не ги искаме в управлението - отделно са старите нови муцуни/престъпници/, а както има една поговорка: нов бардак със стари ***** не се прави. ОСТАВКА И ВЪН ОТ ПАРЛАМЕНТА!
27
12
 
23
 
! Отговори
Любомир преди 9 години
ДА 12% СА АКО НЕ СТЕ ПИТАЛИ ОСТАНАЛИТЕ 88% ОСТАВКААААААААААА ОСТАВКААААА! АТАКА ПОБЕДА АТАКА ПОБЕДА!!! ПРАВИТЕЛСТВО НА МАЛЦИНСТВОТО МЕЖДУ РЕФОРМАТИРИТЕ И АТАКА!!! МОСКОВ ПРЕМИЕР СИДЕРОВ ПРЕЗИДЕНТ
26
1
 
10
 
! Отговори
верваме преди 9 години
с калъп интернейшънъл
25
3
 
21
 
! Отговори
в Кабинета няма... преди 9 години
... никакво доверие!
24
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боковото ДКЕВР май пак се гласи да вдига цената на тока след Нова година.
23
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Toтални лъжи, само тези, които не гласуваха, са 60 процента и те, са против това правителство, значи общо стават 72 процента. Скоро ще усетите народната любов продажници и ционистки ***, много скоро. Народа ще излезе и ще ви помете един път завинаги от властта. Следва съд за виновните и конфискация на всичко откраднато за тези 25 години, национализация на банките и стратегическите отрасли в икономиката, забрана на неправителствените антибългарски НПО, секти, БХК, напускане на Нато и ЕС.
22
3
 
36
 
! Отговори
nonstop+ преди 9 години
експеримента за зомбиране на подчинената територия УСПЯ!територията е важна - не хората....
21
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако са се наредили на добри заплати около държавнита софра, защо да искат !?Кабинетът с крехко доверие, но само 12% искат предсрочен вот
20
3
 
31
 
! Отговори
Н.Петров преди 9 години
Може и да е донякъде верно за 12-те % , това е поради повсеместно ширещата се отврат от празни обещания и приказки на ангро.
19
6
 
36
 
! Отговори
ИНДИАНЕЦ преди 9 години
оооооо, велики вожде!!!С теб станахме сутринта като водеща новина в 7.30 даже и снимката беше същата.Сега и с водеща новина за теб ще си легнем!оооооо ,велики вожде земята и слънцето се въртят около теб!!!
18
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тиквата май и тая зима ще се изтърколи и на пролет - пак избори ...