НС даде картбланш: България ще тегли 1,5 млрд. евро заем

С него ще се поемат разходите за изплащане на гарантираните влогове в КТБ
Обновена: 12 дек 2014 14:00 | 12 дек 2014 10:33,
166
НС даде картбланш: България ще тегли 1,5 млрд. евро заем
Снимка: архив, Ройтерс

Парламентът даде зелена светлина на кабинета да изтегли допълнителен външен заем в размер на 1,5 млрд. евро, с който да се поемат разходите за гарантираните влогове в КТБ.

Това стана, след като депутатите ратифицираха договора за заем, подписан на 8 декември. "За" гласува мнозинството на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ. БСП беше против, а ДПС се въздържа. 

Още по темата
Заемът е сключен между България и 4 банки от една страна в ролята на регистратори и Уникредит банк" АГ (клон Лондон) от друга в ролята на агент. Средствата ще бъдат отпуснати под формата на мостово финансиране. 

С поемането на новия дълг се очаква 2 млрд. лв. да бъдат насочени за подпомагане на Фонда за гарантиране на влоговете да изплати всички гарантирани депозити в КТБ. С останалите средства ще се гарантира като цяло ликвидна подкрепа. 

Заемът се предвижда да бъде погасен с постъпленията от планирана емисия държавни ценни книжа на външните пазари през 2015 година, е записано в мотивите към ратификацията.

Заемът е договорен за срок от 6 месеца с възможност да бъде удължен с още 6 месеца.

Решението беше взето след едночасови дебати. По време на тях Янаки Стоилов от БСП предупреди, че с поемането на новия дълг всеки български гражданин ще трябва да плати през следващите години по около 3400 лева. „Разходите по дълга са повече, отколкото разходите за култура, спорт и образование, взети заедно“, каза Стоилов и изрази надежда, че будната културна съвест ще се събуди и за това.

Мартин Димитров от Реформаторския блок обаче припомни, че всяко управление на БСП завършва с криза. „Само БСП може да взима заеми и с тях да се прави социална политика. Това има катастрофален ефект и този модел трябва да бъде спрян“, каза той. 

Красимир Янков от БСП репликира, че през последните години българите са започнали да осъзнават, че мантрата за финансова стабилност, която се повтаря, рухва, и че отговорността за това трябва да бъде споделена от всички партии. 

Съпартиецът му Румен Гечев предупреди, че в тегленето на заема има няколко лоши новини. Той обясни, че страната ни може да влезе в дългова спирала, че в мотивите на кабинета не е записано как дългът ще започне да намалява и че нищо от този дълг не отива в икономиката. 

„Това може ли да превърне държавата във финансова пирамида“, попита го Красимир Янков от трибуната, а Гечев изрази надежда, че това няма да стане. „Ние първо сме българи, а след това сме от различни политически сили“, каза Гечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: НСзаем
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
14
 
! Отговори
VladimirYosifov преди 9 години
#България е място в Google, а не държава...
31
0
 
16
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Не казаха как ще се разпределя този заем по партийните каси !
30
4
 
18
 
! Отговори
До Герберите преди 9 години
Срам ме е от вас , то и вие трябва да се срамувате за това че целунахте краката на Бойо ....видяхте ли сега показно , публично , съвсем нагло и спокойно как се откраднаха 4 милиарда пред очите на народа ....и нагло се каза че народа ще ги плаща ! Това как ви звучи ? Май като двоен грабеж а а а а? 2 х 4 милиарда май стават нещата , тикви!
29
12
 
6
 
! Отговори
финансист преди 9 години
Ама наистина тия червени *** са много *** . Сега опорната точка е защо се тегли заем и какво ще го правят. Плащат се само гарантираните влогове , другите не . Това сто пъти се обяснява ама нали трябва да плюеш правителството . За протокола , по време на БСП-ДПС-Атака с помощта на Цацаров и Йовчев беше умишлено фалирана банка КТБ . През 1997 г. при Жан Виденов бяха фалирани банките и ограбени спестяванията на народа . Как не ви е срам сега да говорите .
28
1
 
17
 
! Отговори
<> преди 9 години
И къде заглъхнаха над 4-те милиарда от КТБ ? ИЗчезнаха ...е*и им мамата ......минало свършено а? Неможахте да си измиете ръцете с Цветан Василев ....той откраднал 200 милиона и край ....свърши се сагата с КТБ и 4-те милиарда .......
27
0
 
17
 
! Отговори
111 преди 9 години
добре де , кой ще ги плати тези заеми , защо нетърсят кой ОТКРАДНА ПАРИТЕ , ами хайде хоп заем и с каква лихва ,пишех ви да не оставяте да влизат нелегални мюсулмани , да пазите границата на Велика БЪЛГАРИЯ а какво стана пак пуснахме вълците в кошарата , ама ние сме виновни , оставете псуването , ракията и киселото зеле ,и всички на площада , независимо от възраста
26
0
 
20
 
! Отговори
chichi преди 9 години
Голямото крадене да започне........сега !!!
25
1
 
30
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
Ограбиха КТБ ....сега теглят заем да за върнат парите на вложителите ...много от които милионери ...........и този заем народа ще го плаща ......толкова ли е *** този народ или аз нещо не ги виждам нещата правилно !?!?!?!
24
1
 
22
 
! Отговори
с. преди 9 години
До гербист столичанКакви реформи,бе!?Тапет!Понеже не остана нищо за крадене се теглят външни заеми,които финансират основно дейности на хартия и простотии,откоито се краде жестоко,а последствията са за народа,който плаща данъци!*** народ-слаба държава!Това мога да ти кажа!
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това са още парички за ексурзии на държавни служители по близка и далечна чужбина (южна америка) - МОСВ изпратило служители чиновнички на екскурзии до лима, защо?
22
0
 
24
 
! Отговори
с. преди 9 години
Само излизането на стотици хиляди по улиците и площадите и измитането с шутове на тая *** ще промени нещата!Българите обаче са *** и търпят всичко!Управляващите знаят това и си разиграват спатиите както им е кеф!Това мога да ви кажа!
21
17
 
0
 
! Отговори
гербист столичан преди 9 години
Ами като няма пари, ясно е че ще вземаме заеми с милиарди, какво да се прави?Без пари няма как да провеждаме прехода и реформите, а ние трябва да го правим. Имаме воля за реформите, просто трябва и пари да има. Иначе, коланите ще се затягат, това е ясно, продължаваме политиката на постните пици на Дянков, защото това е пътя напред. Народът беше свикнал да го кара на постни пици, пак ще си припомни. Това е пътя, няма друг начин.
20
0
 
19
 
! Отговори
Стоим си преди 9 години
Още ли стоите? - Ха-ха, Ша са сетите вие, че Протестите бяха срещу Тиквата, а не срещу Орешака, както се бяхте заблудили по едно време... Това, ако се беше случило по време на Орешака, така ли щяхте да стоите, а??!!...
19
0
 
21
 
! Отговори
ген.Луков преди 9 години
ОЩЕ ЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО,ЧЕ БЪЛГАРИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ПРЕДАТЕЛИ.БОРБАТА С ТАКИВА Е САМО ПО ЕДИН НАЧИН!ЧЕТЕТЕ ИСТОРИЯТА!
18
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ ИЗКАРА ТОЧНО ДО ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ КЪДЕТО ЩЕ СИ ВИДЯТ РЕЗИЛА И ГЕРБ И РБ И ПФ КАКТО И БЪЛГАРИЯ НА БАРЕКОВ!ЗА СЪЖАЛЕНИЕ В ЕДНАТА ГОДИНА УПРАВЛЕНИЕ НА БУДАЛИСОВ И ПРЕДАТЕЛИТЕ ПРОДАЖНИЦИ БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ПРЕМАЗАНА ФИНАНСОВО ТОЧНО КАТО ПРИ ПРЕДИШНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА БУДАЛИСОВ И ИЗХАРЧВАНЕТО НА ЦЕЛИЯ ФИСКАЛЕН РЕЗЕРВ ОТ 7.7 МИЛИАРДА И ВЗИМАНЕ НА НОВИ ВЪНШНИ ЗАЕМИ 4 МИЛИАРДА ДА ЛЪЖЕ, ЧЕ Е ОСТАВИЛ НЕЩО ВЪВ ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ!
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изгледайте,ако желаете "Топ 20 лъжи разкрити..".Потърсете го на кирилица.
16
2
 
21
 
! Отговори
123 преди 9 години
КТБ - обир на България номер 1 за всички времена !
15
1
 
21
 
! Отговори
с. преди 9 години
И после сичкото бантустанци плащат масрафа заедно с лихвите!Това естествено се приема с традиционната апатия и овчедушност типична за тая *** "нация"!Аре бачкайте,че данъците чакат!
14
1
 
19
 
! Отговори
#$& преди 9 години
Добре де, ами какво стана с фонда за гарантиране на влоговете??
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Децата ни ще плащат нашите харчове спокойно.