Ще има три пакета за оказване на медицинска помощ

Спешната помощ ще бъде ясно дeфинирана, зарече се Петър Москов
Обновена: 17 дек 2014 17:32 | 17 дек 2014 17:24, Камелия Цветанова
81
Ще има три пакета за оказване на медицинска помощ
Снимка: Булфото, архив

До април догодина трябва да се изготвят предложения за законодателни промени в здравноосигурителния модел, като се предвижда да бъдат въведени три пакета за оказване на медицинска помощ.

Още по темата
Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов след заседание на Висшия медицински съвет. В състава на съвета влизат представители на съсловни организации, пациентски организации, директори на болници, ректори и други.

По думите на Москов ВМС е подкрепил единодушно плана за реформи в системата на здравеопазването на правителството, която има ясни цели, приротети и времеви план за действие.

Първият пакет е базов и в него ще са включени заболявания, които формират 92 процента от смъртността на българите, обясни Москов.

Вторият пакет също ще се финансира от здравната каса, но ще има известни ограничения, заради които е възможно да се формират листи на чакащите. Ако пациентът иска да избегне листа на чакащите, ще може да ползва допълнително здравно осигуряване.

Третият пакет е за спешна помощ, като предстои да бъде ясно дефинирано състоянието на спешност. Здравно неосигурените лица ще могат да ползват само пакета за спешна помощ, поясни министър Москов и призова гражданите да плащат здравните си осигуровки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
5
 
! Отговори
осмислете го преди 9 години
Всеки в нужда търси най- авторитетния лекар ,нали?? Особено хирурзите!!!Отиваш ,уговаряш , настояваш - и после Ревеш ,че си платил??? Това не е рекет , а уговорка .Отнемаш времето , почивката ,потенциала на човека.......
48
0
 
7
 
! Отговори
варненьец преди 9 години
ами не, не ми е скучно, просто се ядосвам че всеки иска без да дава... никъде го няма това...
47
0
 
5
 
! Отговори
пакетите!!! преди 9 години
Аз го разбирам като правила .За тежко болните повече възможности . Под спешност - се разбира животозастрашаващо състояние. Всеки един такъв ще се ползва от безплатна услуга.Много по - разумно е да я има Здравна каса и солидарно набиране и изразходване на сумите.Защото има тежка болни като паркинсоницити , диабетиците , онкологично болните ,които не биха могли да се справят сами.Друг въпрос е ,че трябва да се изразходва лимитирано .И ако има лични лимити ще е икономически по- изгодно
46
0
 
5
 
! Отговори
реалност 2 преди 9 години
Прочетох призив за връщане на едновремешните поликлиники........То де факто е същото - същите лекари ,но със съкратен персонал и което е най- съществено - за всичко сега заплащат Джипитата- наем на кабинети , ремонти , санитари и сестри , отопление , консумативи , стерилизация ,тонери , хартия ,интернет ,счетоводни услуги , осигуровки......Така че реформата беше едно реално съкращение!!
45
0
 
8
 
! Отговори
реалност преди 9 години
Много е неоснователно като се каже "Пари за здравеопазване " да се подразбира - "пари за заплати на лекарите"Помислете - искате правилно и качествено обслужване/според вас/ Давам пример - един преглед при лекар със слушалка не ви удовлетворява и настоявате за рентгенова снимка --нали???Тази снимка като консуматив струва пари , самия рентгенов апарат още повече , персонала също.Те са под лъча и залагат здравето си ??? Е може ли да ви е безплатно???
44
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пакетите са два - плащаш в брой и се лекуваш....Не плащаш в брой - умираш!
43
3
 
7
 
! Отговори
Ганчо преди 9 години
С пакети не се лекува. Лекува се с правила и модерна медицина. Лекува се без направления, опашки за чакащи. Болници и лекари имаме достатъчно и много кадърни но г-н Министър помислете как да им плащате достойни заплати в противен случай всичко отива на майната си. Ражда се корупция, лъжи за пътеки, лъжи за манипулации за лекуване, фиктивни влизания в болниците.Това е г-н Министър. И не натягайте болчетат има опасност да скъсате болта и тогава ще се сринете, което се случи на тези преди вас.
42
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Реформата на Москов.Първи пакет - ковчег от нерендосано дърво.Втори пакет - ковчег от рендосано дърво.Трети пакет - ковчег от рендосано и лакирано дърво.
41
5
 
7
 
! Отговори
варненьец преди 9 години
ама ако не плащам аз плаща някой друг. Все някой плаща за теб. Не в това е проблема, а в това че цялата система не работи. Но това не означава че никой не трябва да плаща! Напротив. Добре, безработен си, това означва че парното тока водата осигуровките и всичко трябва да ти е без пари ли? Не разбирам... Ние от това се стремим да избягаме ти към това се стремиш... То зависи и от позицията, но не мисля че си прав
40
17
 
2
 
! Отговори
Sunny ray преди 9 години
Минитрър Москов и още един министър мисля че Симеонов от реформаторския блок се изказаха крайно презрително, потивоконституционно и расистки за ромите като етнос, което е недопустимо за който и да е човек да има такова отношшение към друг чпоек още по-малко за лекар и "министър", означаващо "служител" избран от народа, за да служи на гражданите на една правова демократична държава,каквато се води България. те трябва найа-малко да се извинят публично за думите си и дори да се оттеглят заради това
39
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Супер богата бабичка дарява крупна сума на болница. Единственото й условие пред министър Москов е да я разведат из болницата. Никакъв проблем. Влизат в първата стая и... Ужас. По телевизора яко порно, а пациентът прави ч*кия. Москов: "Не е каквото си мислите. Рядка болест. Ако не се облекчи, ще умре. Осигурен, основен пакет". ОК, разминало се. Втора стая - кошмар. Порно, а една сестра прави *** на пациента. Москов бързо:"Същата ситуация, но с допълнитено осигуряване към основния пакет."
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да служат за доброто на хората на министрите им трябва не само разум-сиво вещество, но и съвест -това е моралния закон вложен от Бог като знание за него в сърцето на всеки човек, за да може да постъпва праведно - с милост и правда. Но вместо грижа за най-бедните и безпомощните тази които нямат съвест, решават да още повече безпомощните, за чието оцеляаване и права трябва най-много да е грижат.
37
17
 
2
 
! Отговори
Sunny ray преди 9 години
Само в страните от третия свят безработните без никакви доходи трябва да плащат по 17 лв. всеки месец когато няма никави доходи или само 1 годишна помощ за безработни след като държавата е длъжна да осигури или работа или социални помощи за оцеляването на гражданите си. И вместо да се чудят пак как да ограбят най-бедните ека направят заплатите и пенсиите и социалните помощи като на запад първо,а после не данъците и глобите.И освен това докато здравния министър не се извини за расистко отношение
36
7
 
7
 
! Отговори
Нямам преди 9 години
ПродължениеДокато бях без работа, получавах 18 лева и 8 стотинки на ден. Чувах съм, че някъде в Европа безработни получавали несъизмеримо повече. ЗАТОВА : Моята мярка е следната: Да се проучи къде в Европа безработните получават най-много, това да се съпостави с моите 18,8 лева на ден, да се изчисли разликата и същата да ми се доплати. Когато сте готови - обадете се, но не се бавете много, че идат празници и ми трябват пари за подаръци. И три вноски за касата ме чакат. Тъй, че - бързичко !!!!!
35
5
 
12
 
! Отговори
Нямам преди 9 години
По настоящем за възстановяване на здравни права се внасят 620 лв. Висшите администратори предвиждали тази сума да стане 2000 лв. защото такава била в Европа. В което няма лошо. Но я насилете малко сивото си - ако човекът няма 600 лв., как да има 2000 лв. ???????????Да, осъзнавам, че това е труден въпрос за обмисляне. Изводът е, че трябва експертна комисия, която да разясни разликата между 600 и 2000 лева. Моля, не е ли време да започнете да се държите като ВЪЗРАСТНИ ХОРА ?????????
34
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А колко струват на Здравната каса ***?! Болниците са пълни с тях, защото са здравноосигурени от държавата, тъй като са "социално слаби". Лечението им е от здравните вноски на работещите българи и ще ползват и трите пакета, нали?!
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
45, няма заболяване "простуда", "настинка" и т.н.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има добър анализ в сега.бг как това предложение е всъщност за намаляване на сегадействащите пътеки.
31
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Москов и призова гражданите да плащат здравните си осигуровки.Това не е ли задължение на работодателя да плаща осигуровките.Нали сме си в България все простия работник е виновен!
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 40 . не е нелепица - поростуда не е спешност, за разлика от човек на когото му предстои операция