Заради пенсиите РБ предупреди ГЕРБ: Клатите мнозинството!

Управлението ще бъде обречено на неуспех, смята Радан Кънев
Обновена: 18 дек 2014 14:07 | 18 дек 2014 13:09,
53
Заради пенсиите РБ предупреди ГЕРБ: Клатите мнозинството!
Снимка: БТА, архив

ГЕРБ поставя под въпрос мнозинството в парламента и стабилността на управлението. Това предупреди от трибуната на Народното събрание един от лидерите на Реформаторите Радан Кънев . Той прочете остра декларация срещу решението на най-голямата партия да даде възможност на родените след 1959 г. да преместят парите си от частните фондове в НОИ.

Още по темата
Според лидера на ДСБ това е генерална промяна в пенсионния модел, която е извършена без съгласуване със социалното министерство, с партньорите в коалицията, с надзорния съвет на НОИ. Кънев обясни още, че тя не е съгласувана със социалните партньори, не е обсъждана и приемана от МС, не е придружена и от формална оценка за въздействие.

"Колеги вносители, с това парламентарно поведение вие рушите духа на доверие между партньорите в мнозинството и духа на диалог, компромис и политическо смирение, който опитваме да наложим", каза Кънев. Той нарече решението за пенсиите „силов метод“ и го сравни с решенията без аргументи, налагани от миналия парламент.

"Ако не оттеглите това предложение, управлението на втория кабинет на г-н Борисов ще бъде обречено на недоверие и неуспех“, каза още реформаторът. Той направи скоба и все пак благодари на премиера, че „намерил начин да се извини за поведението на финансовия министър Владислав Горанов“.

Вчера Горанов обяви, че партии с четири-пет процента могат да подкрепят или не предложението, но отговорността носи ГЕРБ.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова репликира Кънев и обяви, че в никакъв случай не може да се говори за промяна на пенсионния модел. Според нея е добре хората сами да правят своя избор къде да са парите им, вместо това да правят политиците.

"Частните фондове имат пари и ресурси – биха могли да се размърдат и да чуем нещо за тях“, каза Стоянова. Тя призова фондовете да убедят хората, че трябва да оставят парите си при тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
0
 
! Отговори
калинко преди 9 години
Радане,сляп ли си,че не виждаш,че мижитурката от герп клати не мнозинството,а държавата ни.Къде е отговорността на на реформаторите,май ви нахраниха подобаващо.
35
2
 
6
 
! Отговори
справедлив преди 9 години
Обаче се дава правото на личен избор и това всъщност е демократичен подход.НОИ е с ясно поведение .От частните фондове все още няма плащания и никой не може да каже дали няма да абдикират с нелогични обяснения като дойде време да се отчитат.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ной (на иврит хакодеш נוֹחַ) e старозаветен патриарх, син на Ламех. На 25 годината от Прехода, описан в Библията и Корана е избран от Бога да спаси човечеството и животинския свят на построения по Божие откровение ноев ковчег. Един от великите пророци в исляма. Баща на пенсионната реформа. Осигурявал е само себе си и жената. Интелигентен е бил.
33
1
 
7
 
! Отговори
nik преди 9 години
До АнонименАма че то и НОИ е пирамида. Няма лични партиди, а един голям скъсан чувал, в който кой ли не бърка.Аз на пенсия не се и надявам.
32
0
 
6
 
! Отговори
granatomet преди 9 години
ало,***, като не искате да ви клатят изтеглете си министритеот правителството, но май не искате,а и господарите няма да позволят
31
0
 
4
 
! Отговори
Както в САЩ преди 9 години
"Енрон" - завишаване на печалбите, извънбалансови партньорства и конфликт на интереси в ръководството, инвеститорите се отдръпнаха, акциите се сринаха на практика до нулата, а фирмата обяви най-големия фалит в историята на САЩ с активи от 49 млрд. долара и поне 16.8 млрд. долара задължения. Това унищожи и спестяванията на болшинството служители на компанията, чиито пенсионен фонд е инвестирал предимно в акции на "Енрон", докато ръководството успя да спаси част от средствата си чрез специални пенсионни схеми.
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами,ако частните фондове се окажат поредните пирамиди..Защо "ако"?
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мента Стоянова да си размърда дебелия, а не само да дава акъл!Защо не оставят хората сами да решат, а ако не подадеш искане за пенсионен фонд, всичко отива в кюпа на фалиралият НОИ!Там ще имате ли партида, ще знаете ли колко пари са ви събрани?Държавата ще ви гарантира толкова колкото гаранциите за банките т.е. МИНИМУМА!!!!Къде изчезна "сребърният фонд", а 1,4 млрд. от резерва на НЗОК?А таван на пенсиите?Защо НОИ не направи отделен фонд за парите за "втора пенсия" , всичко отива в кюпа?
28
1
 
3
 
! Отговори
пълен ташак преди 9 години
НОИ ще ни върне при НОЙ
27
0
 
4
 
! Отговори
ccc преди 9 години
НОИ идва от Национален Осигурителен Институт, а НОЙ от къде?
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
то и на телето Бойко мъдите се клатят ама не падат
25
3
 
4
 
! Отговори
не преди 9 години
разбирам защо толкова шум за закон, който просто ти дава право на избор. Все едно да имаш нож на масата... от теб зависи дали ще се наръгаш...
24
1
 
3
 
! Отговори
ggf преди 9 години
Голяяяма патардия пак. Както вървят нещата със заеми и доизцеждане от където се хване, след 20 години, я има пенсии, я няма.
23
3
 
7
 
! Отговори
nik преди 9 години
Не разбирам защо е този вой. Който иска си ги оставя, който иска си ги мести. От цялата тая операция, би трябвало да се получи по голяма конкуренция между фондовете и да спечелим всички.Е, някои шефове на фондове ще им паднат доходите.
22
0
 
6
 
! Отговори
ЧПФ >50% с активи преди 9 години
който и край да изберете пак сте прекарани.Важното е да не се стигне до избор (прокарване със закон тази машинация).Ако парите Ви са в НОЙ първо има лимит на сумата за получаване, което ще рече че много от Вас ще загубят. Освен това с парите Ви, сега НОЙ плаща на ромите социални осигуровки. Това е източвне.Ако пък решите да изберете частен фонд, след по-малко от година ще се обезпечат държавните ценни книжа. Тоест частните фондове ще фалират, защото по-закон фонда трябва да изкупува ДЦК.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 18PRED NARODNOTOA znaete li tochno kakvo iskate ?
20
6
 
6
 
! Отговори
18PRED NARODNOTO преди 9 години
DNES 18H PRED NARDONOT SABRANIE DA POKAJEM 4E SME NAROD A NE STADO MARSHA
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Predpochitam chastnia pensionen fond. Kasa v koiato niama da barkat romite. v NOI vsichko se topi kato snega na prolet
18
0
 
1
 
! Отговори
Do Ramadan Kanev преди 9 години
MNOZINSTVO KOETO E SMAZANO I RAZMAZANO NEMOJE DA BADE KLATENO.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вместо да дрънкате глупости тука просто идете в някой пенсионен фонд и си оставете парите там . аз пък ще си преместя мойте в ной