Замразяването на пенсионната реформа не е добра новина!

Плевнелиев: Най-неотложната е реформата в правосъдието
16 дек 2014 14:09, Анисия Иванова
43
Замразяването на пенсионната реформа не е добра новина!
Росен Плевнелиев на Десетия национален иновационен форум за устойчив растеж. Снимка БТА

Президентът Росен Плевнелиев смята, че замразяването на пенсионната реформа не е добра новина, освен ако до март не се направят решителни действия за постигане на широко политическо и обществено съгласие, включително между работодателските и синдикални организации, за истинска промяна в сектора.

Още по темата
В края на миналата седмица след среща между премиера Борисов, синдикатите, социалния и финансовия министър стана ясно, че пенсионната реформа ще бъде замразена и възрастта за пенсия няма да бъде вдигана през следващата година. До 31 март догодина трябва да бъде изработен дългосрочен план за промяната в системата.

По думите на президента единствената разумна причина да се отложи пенсионната реформата е за да се намери  широко политическо и обществено съгласие. Той посочи, че пенсионната система у нас не е устойчива и с всяка следваща година става все "по-разклатена" и е необходима реформа.

По време на Десетия национален иновационен форум за устойчив растеж и конкурентоспособност президентът апелира 2015 г. да има не една, а повече реформи, защото реформите означават стабилност.

„Най-сигурният път към нестабилност в България е да се откажем от реформите“, смята той.

По думите му най-важната за страната ни реформа е в системата на правораздаването, която е "най-важната, най-смислената и неотложна реформа в България".

"Благодарен съм, че от долу нагоре се вижда динамиката – съдии, прокурори осъзнават, че е необходима промяна”, обясни още той.

Държавният глава призова Министерският съвет да подкрепи подготвената от служебното правителство Стратегия за реформа в сектор „Правосъдие“.

„Ще се радвам, ако тази стратегия за реформа бъде приета и в Народното събрание през следващите седмици. Така Народното събрание ще даде ясна заявка, че е разбрало, че България има нужда от неотложни и смислени реформи“, подчерта още президентът.
 
Той изброи още няколко сектора, които се нуждаят от спешна реформа - сектор "Сигурност", енергетиката, образование, електронно правителство, административна реформа.

Според него, ако енергийният сектор остане нереформиран, това може да „взриви националната икономика“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Нещо на нови избори намирисва защото тия никакви реформи няма да направят. Заробват само страната с нови кредити за замазване на положението. Cъответно "каруцата ще се обърне".... "?"-a е - "Колко ще е голям трясъка?"....
29
0
 
9
 
! Отговори
дрънки преди 9 години
Какво замразяване,след като стажът се вдига с 4 месеца,при тази безработица.
28
0
 
12
 
! Отговори
Читател преди 9 години
Милият! Даже жена си не може да командва, пък се прави, че разбира от пенсионна реформа !
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГенаАко си много щастлифТ от това напиши на два тапета Дворците на БКП да станат болници и *** на площада да протестираш, но си направиш хороскоп да видиш какъв си бил в предишния си живот - ще излезе, че си бил същия *** като сега. И гледай тапетите да са с изглед от Скалистите планини. *** се търсят много сега - шистовия газ да се подари на когото трябва, тока да се вдига още, пенсионерите да се изтребят до крак, американски танкове да се разположат в България.
26
2
 
14
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Аз не плюя аз храча по цялата политическа върхушка!!! Защото всички до един прекрасно знаят как се правят реформи в една държаова!!! Но на всички джобовете са много дълбоки и нямат напълване вече четвърт век! За това всичките им приказки са бошлаф /както казват комшиите/ и прах в очите на трудовия народ !
25
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
г-н Президент, айде излизай в пенсия . Скрий се някъде, че ни омръзна от твите глупости
24
1
 
30
 
! Отговори
койчо преди 9 години
По план: първо изгонихте младите и работоспособните. Следва втора точка - унищожаване на възрастните, работили цял живот. Последния да угаси лампите!!!
23
2
 
24
 
! Отговори
Наташа Симоновна преди 9 години
В Русия може да се пенсионираш на 55 години, ако имаш най-малко 5 /ПЕТ/ години трудов стаж.В България - работа до като си жив!
22
0
 
20
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
"ще даде ясна заявка, че е разбрало" - боже тоя *** не се спря да плещи тъпотии.
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименДостатъчно се обучихме и кво правим, трябва да ходим в чужбина за да си изкарваме нормална заплата ли???Защото за хора с 2 или 3 висше образования - 350 лв. на месец, семейство трудно се поддържа.
20
2
 
13
 
! Отговори
Президент на Р.Б. преди 9 години
Затъпяването на населението върви с много добри темпове, дори планът там е преизпълнен. Проблемът е че хората не се гътват веднага след пенсия. Трябват реформи и то по-скоро.
19
3
 
10
 
! Отговори
пролетници преди 9 години
Нещо повече г-н президент, тя е лоша новина, нулева реформа за правителство в насипно състояние. Така, че няма "освен ако напролет.......Напролет- я камилата, я камиларя
18
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предлагам на политиците едно кардинално споразумение да има за пенсионната реформа. Никакво пенсиониране работиш до смърт. Плащаш осигуровки и данъци цял живот и като дойде време за пенсия, ако не си пукнал да те застрелват и толкоз. Те това правят политиците това им е целта на споразумението. Да не ни замазват очите повече. Излезнал тоз Плевел да ми говори за " разумно " споразумение. Е как да стане бе г-н Плевел като вие повсеместно изкрадахте парите от фондовете.
17
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НепознатУчи езици, занаяти, спри да купуваш телефони и лсд-та в такъв случай.
16
2
 
13
 
! Отговори
Непознат преди 9 години
Много спокоен поглед има човека, а ний от глад умираме брех брех
15
1
 
27
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Пенсионна реформа НЕУВАЖАЕМИ г-н Президент е пенсионерите да получават по-високи пенсии, а не да им се УВЕЛИЧАВА възрастта на пенсиониране и да работят до гроб - в този случай след като няма да вземат пенсии няма никаква нужда и да се осигуряват - КАПИШ...
14
3
 
33
 
! Отговори
112 преди 9 години
Ох, да идват вече президентските избори, че ми писна от това мекотело!!!
13
3
 
10
 
! Отговори
Напротив преди 9 години
Добра новина е, г-н Президент! Аз съм щастливТ от нея!
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този няма ли кой да го разкара ??? Протестъри къде сте ??? Папкате ли вече от държавният бюджет ???
11
2
 
17
 
! Отговори
Фен преди 9 години
Просто и елементарно е спирам да плащам вноски за пенсия Искам да има индивидуална партида за всеки .По този начин сивата икономика ще излезе на светло,не вярвам да има тогава човек който да се осигурява на 380 а да получава 1200 .Фирмите в момента работещи по този начин са над 90 %Искам да се закрият ДОБРОВОЛНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ и да се върнат парите на хората.Това е една пирамида която ще бъде ограбена най скоро.