Русия е готова да разгледа предложение за газов хъб у нас

Чака от страната ни разрешителните за "Южен поток"
Обновена: 19 дек 2014 14:34 | 19 дек 2014 14:28, Веселина Йорданова
121
Русия е готова да разгледа предложение за газов хъб у нас
Снимка: архив, БулФото

До момента Русия не е получила официално предложение от Европейската комисия за обсъждане на газов хъб на територията на България, но ако го получи, е готова да го разгледа. Това е завил руският енергиен министър Александър Новак в телефонен разговор с българския енергиен министър Теменужка Петкова.

Още по темата
Петкова е представила пред Александър Новак предложението за изграждане на газов хъб на територията на страната в контекста на българската позиция, свързана с „Южен поток“, съобщиха от МИЕ.

Както е известно, идеята на правителството е да бъде изграден такъв разпределителен център край Варна - там, където трябва да излезе тръбата от морската част на газопровода „Южен поток“. Тази идея беше представена и пред Европейската комисия от премиера Бойко Борисов при посещението му в Брюксел.

В разговора Новак е подчертал необходимостта българската страна да издаде в оптимални срокове всички необходими разрешителни за изграждане на морската част на газопровода "Южен поток".

Министър Петкова е пояснила, че този процес е в ход и част от документите вече са издадени, а за друга в момента вървят административни процедури и предстои издаването им в близко бъдеще.

Русия е важен партньор на България за развитието на енергийния сектор, е посочила още тя.

Министър Петкова е запознала руския си колега с непроменената официална позиция на нашата страна за реализацията на проекта „Южен поток“.

За България това е важен проект както от гледна точка на диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ, така и заради очакваното икономическо оживление и създаване на нови работни места при строителството и експлоатацията на газопровода, е казала тя. Петкова е била категорична, че проектът трябва да се реализира при спазване на европейското законодателство.

Въпреки заявеното от президента Путин намерение за спиране на проекта, до момента България все още не е получила официална информация от руската страна за нейната позиция, е подчертала министър Петкова. Тя е пояснила, че това е важно за България, особено в контекста на стратегическото партньорство между двете страни в областта на енергетиката.

Двамата министри се съгласиха, че задълбочаването на диалога по тези въпроси е от ключово значение за изясняване на всички аспекти по проекта и реализацията му в интерес както на Русия, така и на Европейския съюз. В края на разговора министър Новак е получил покана от министър Петкова да посети България в удобно за него време и разговорите по тази и други теми от взаимен интерес да продължат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: Теменужка Петкова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов коментира пред руското бизнес издание РБК, че компанията ще съобщи позицията си относно строителството на "Южен поток" по-късно."
35
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Москва нищо няма да преразглежда. Не го ли разбрахте вече? Хъба ще е в Турция. Точка. Тиквата направи всичко за да провали и трите проекта. Да ни е честито.
34
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може да решава тоя , който има пари бе! Щом нямаш пари какво ще решаваш ти бе? Ти нямаш право да решаваш! - Тодор Живков
33
4
 
4
 
! Отговори
ЗиЛ 131Н 180 л.с преди 9 години
Боже, опрости на своите чеда неразумни!
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тиквата на интервю по повод отговора на ЕС за потока:"Отговорът е един изпълнявайте си МЕЖДУПРАВИТЕЛСТВЕНОТО СПОРАЗУМЕНИЕ, за да не носите съдебни санкции да плащате пари, както за АЕЦ "Белене". От там нататък всички други ангажименти са ангажименти на Европейския съюз и ние стоим зад това ваше решение.Така страната ни вече може да изпълни ангажиментите си по подготвителните дейности, особено за морската част на газопровода и да издаде разрешителните за строежа му."
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То и Орешарски се беше разприказвал с руснаците за ЮП но дойдоха едни сенатски пичове и му набиха канчето. Преди две години и Боко хортуваше за Белене, за седми блок и прочие, но дойде едно хилаВи бабе и му резна шланга. Тъй, че чекаме ново височайшо посещение отвъд гплемата вода. Ако не, ще ни спретнат един финансов майдан, като у Русия.
30
2
 
8
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@ преди 9 години
ХахахахахахахахахаЗащо политиката е долна, лицемерна, подмолна и безскрупулна?!- Защото се прави от хора (политици), които притежават такива качества!А може всичко да е честно, ясно и прочие.... Само ако успеят хора , с такива качества да се доредят да управляват......И в крайна сметка, вината си е в хората! Едните лъжат и мамят, а пък другите балъци има вярват....
29
3
 
6
 
! Отговори
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Президента на страната ти го обяви от официална международна трибуна на всеослушание на цял свят!!! после:Президента на най-голямата газова компания се обади по телефона да потвърди на правителството обявеното от президента на страната.ДОГОВОР НЯМА.Какво не е ясно? Няма нищо написано на хартия, за да се пише нова хартия която да отменя старата..Уфф.. пък македонците били с дебели глави - баш са си българи!
28
7
 
3
 
! Отговори
до 31 преди 9 години
Само дето не е ясно от капацитет 63 млрд на тръбата колко ще минава през нея (щото може и 0 да е, за справка виж какво стана със Син поток); после няма договор и не е ясна транзитната такса. И трето - 300 млн (дали?) ще са приходи в проектната компания, с тях първо се изплаща заема (колко?), после има разходи, след 20 год евентуално може да има някаква печалба (която е приходи минус съответните разходи) и после, ако и двете страни са съгласни, дивидент. Демек, дивидент на кукуво лято!
27
4
 
18
 
! Отговори
бореца преди 9 години
Като чета тази статия тя или е неправилно предадена или умишлено е писано така!Какъв Южен поток,слушам сутринта изказвания на професора от Банкя че поискал от Камерън да строи Набуко а бе на този човек няма ли кой да му каже че говори само тъпотии,то не са тунели под Шипка и Балкана,то са магистрали,газови хранилища саниране на панелни жилища!Южен поток умря да живее Турски поток-2!Да са живи здрави Борисов,Костов,Симеонов и най-вече Доган!Ха да ни е честит нов поток ама отзад по комшийски!
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво строителство ще възобновяваме, то не е спирало, нищо че медиите не го съобщават ахахах
25
10
 
7
 
! Отговори
do 33 преди 9 години
Абсолютно и аз се запревивах от смях. Азиатското джудже *** (като КГБ милиционер) хитро пусна няколко думи ей така, и нашите гламари сега ще се изпребият кой първи да услужи. Гербави калинки! И нито дума за важните неща-колко ще струва изграждането, лихвата по заема, обем за транзитиране, размер транзитна такса - ни вопъл, ни стон. А иначе сега тиквата даже се разбърза да го строи. Добре де, никой не разбра дали ще е изгодно, ама кой ли го интересува...
24
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 28 ДАЖЕ ЩЕ ТИЧАТЕ ДО ТУК, КАТО НЕ ЩЕТЕ ПРЕЗ АНАДОЛА Е ПО ЕВТИНО
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха, оказа се че Орешарски е по-десен и по-евроориентиран от комуниста Борисов
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 26Бизнес се прави с договори, деденце! Договор няма! Забравяме ли вече;)
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бокоооо, *** Путин не е Брюксел. Няма да бъдеш похвален от него за това решение. :)) Хвана ме истерически смях когато прочетох новината. :))
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 21Такъв бизнес с обаждания не се прави, момченце ....
19
0
 
1
 
! Отговори
реалист преди 9 години
До ген.Луков - А нас как ще ни подмине, като се намираме един до друг...? :)
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали и Милер се обади официално да някой за да потвърди каквото е казал Путин - имаше статия в "днес" даже. Ако договора не е подписан няма какво повече да се пише. Просто не се прави и толкова! Договор няма - България не го подписа, забравиха ли?
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има Южен поток. Няма Южен поток. Сега пак стана- има Южен поток.