България ще издаде нужните разрешителни по "Южен поток"

Имаме пакет от проблеми, които трябва да решим с Москва, рече Борисов
Обновена: 19 дек 2014 14:00 | 19 дек 2014 07:13,
259
България ще издаде нужните разрешителни по "Южен поток"
Снимка: Архив БТА

България ще издаде необходимите разрешителни за "Южен поток" и ще продължи подготвителните дейности по реализацията на проекта, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел.

Той посочи, че от ЕС му е казано по подготвителните дейности за газопровода България да издаде необходимите разрешителни, защото в противен случай влиза в нарушение на двустранните спогодби и би могло "след това да плати целия масраф".

Още по темата
"Затова сега министерствата на земеделието и храните, на културата, на младежта и спорта, и на регионалното развитие, имат ангажимент да издадат документите, тогава вече ще чуем "Газпром" дали прекратява проекта. Ако го прекрати, това вече е по тяхна вина, не по българска", заяви Борисов, цитиран от БТА.

Премиерът съобщи, че е запознал своите колеги с проблемите на нашата страна в областта на енергетиката, с въпросите около проекта за газопровода "Южен поток", с идеите за изграждането на разпределителен газов възел край Варна, с възможностите за възобновяването на проекта "Набуко-Запад". Хората разбраха какъв е проблемът и в какво жестоко менгеме се намираме с удължаването на живота на реакторите в АЕЦ "Козлодуй", с арбитража в Женева по АЕЦ "Белене", посочи министър-председателят.

По неговите думи при правителството на Пламен Орешарски по "Южен поток" изолацията на България в ЕС не е дала възможност на европейските държавни ръководители да се запознаят с проблемите по проекта. Хората сега разбраха, че имаме междуправителствено споразумение (с Русия), одобрено от българския парламент, имаме наказателни процедури от Европейската комисия, защото не са си направили както трябва търговете (за строеж на газопровода - бел. кор), в същото време не са обяснили, че имаме двустранно споразумение от 2006-2007 г., когато третият енергиен пакет на ЕС не е важал и отново ще отидем на арбитраж, поясни Борисов.

Той цитира председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, според когото България трябва да извършва подготвителните дейности за газопровода, особено в морската част, за да няма руската страна никакви основания да казва, че по наша вина проектът спира, "защото ще ни осъдят и ще ни вземат парите, както по други такива проекти".

България вече може спокойно да си изпълнява ангажиментите по предварителните дейности, не зад гърба на ЕК и на европейските партньори - на всички важни хора в ЕС им е обяснено, че ако не е така, трябва да се подготвим и да плащаме милиарди, поясни Борисов.

Премиерът е уточнил пред своите колеги, че руските тръби вече са в България и страната ни ще понася глоби, ако не спазва поетите ангажименти. Той съобщи, че е получил огромна подкрепа от абсолютно всички, пълно разбиране и категорично решение, че на България трябва да се помогне да се справи с тези енергийни проблеми.

В никакъв случай България не трябва да бъде виновна за спирането на "Южен поток", заяви Борисов. По неговите думи отговорът, който е очаквал за това какво нашата страна да прави по "Южен поток", е бил междуправителственото споразумение да бъде изпълнявано, за да не последват съдебни санкции и за да не се плащат пари, както по проекта за АЕЦ "Белене". Оттам нататък всички други ангажименти са на ЕС, добави Борисов.

Всички вече знаят, че удължаването на живота на пети реактор в АЕЦ "Козлодуй" догодина, ако не се извърши, действително ще има катастрофа с цената на тока в България, каза още премиерът. Страната ни има пакет от проблеми, които трябва да реши с Русия и санкциите, които ние поддържаме, в случая играят по-лоша роля за България, отколкото за самата Русия.

По повод обсъждането на отношенията с Русия в Европейския съвет премиерът изрази надеждата президентът Владимир Путин и дипломацията да си направят изводите, че тези военни действия, провокации, санкции, създават огромен проблем в Европа, всички държави губят пари и нищо добро не ни очаква накрая. Затова призовах за повече дипломатичност, за твърдост, разбира се, в санкциите, но и да не се прекалява с агресията, защото това също не е добро решение, коментира премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
1
 
8
 
! Отговори
тя преди 9 години
"След дъжд , качулка".
189
1
 
6
 
! Отговори
shlapavica преди 9 години
> България ще издаде необходимите разрешителни за "Южен поток Malko kqsno Bate Boiko, na Rusnaka mu pisna da se ebavat s nego. Pa ti mojesh da si izberesh na koi da se sqrdish (na Rusia ili na ES). Rusia edva li shte iska pari ot BG, kato znaiat kakvi sme neshtastnici...Edno moje da se otmetne: chlenstvoto v ES ne e samo polojitelno neshto (ako izobshto e polojitelno).
188
1
 
5
 
! Отговори
торбалан преди 9 години
"Той посочи, че от ?$ му е казано по подготвителните дейности за газопровода България да издаде необходимите разрешителни, защото в противен случай влиза в нарушение на двустранните спогодби".....колко мъдро , толкова мъдро , че не мога да повярвам ....всички тикви не разбраха ли ,че ще има южен поток .... щом тиквата казва ще има ,кой е Путин ,че да му противоречи .... и потока няма да е южен , а ще е още по-южен ЧЕСТОТО ВИ
187
2
 
9
 
! Отговори
Tea_marian@yahoo преди 9 години
Борисов, ти защо се правеше , че няма никакви споразумения , и не си виждал нищо . Нищо ли е да задържате Южен Поток от 2007. И за АЕЦ Козлудуй , ти се репчеше с американския посланик .ама такива придошли си отиват и си гледат интересите на държавите ? А Москва не сключи ли договор с Турция ??Вие се сетихте , само за да не плаща България глоби !!
186
7
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Мъдър Флавий Абсолютно верно. Тогава какво пречи на руснаците да се съобразят с европейските закони?
185
5
 
4
 
! Отговори
това е номер преди 9 години
Издаваме разрешителните за да запушим устите на *** на арбитражните дела ,че ние сме спрели патока им....
184
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те и Русия и Украйна са братски и духовно свързани,докато Русия реши,че иска нещо,
183
3
 
12
 
! Отговори
Прости истини преди 9 години
След дъжд - качулка.Путин ви го каза ясно - щом искате много да крадете, няма да ви се получи. Айде сега тичкайте в Брюксел на просия, ама и там не се получава.
182
2
 
13
 
! Отговори
Мъдър Флавий преди 9 години
До 232Човече, всеки народ заслужава съдбата, и това не е тайна! Обаче, така стоят нещата - България и Русия са БРАТСКИ, духовно свързани държави от векове, естествено е, необходимо е, предопределено е да си ПОМАГАТ и СЪТРУДНИЧАТ, защото ПРИЯТЕЛИТЕ така правят, а не иначе, както днешните български "политици" се опитват максимално да отдалечат българите от там, къдете те биха искали да бъдат, а именно България да е в политически и икономичиски съюз с РУСИЯ, защото съзнават, че тя е най-лоялна!
181
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като чета глупостите,стигам до извода,че този народ заслужива всичко,което му се случва. Само се чудите кой да си хванем за гадже и кой ще ни оправи най добре.
180
4
 
15
 
! Отговори
Храбър Български преди 9 години
Дерзайте БРАТЯ българи! България отново ще бъде ДЪРЖАВА - независима, суверенна, националноотговорна спрямо народа си, бранейки интересите му, когато.......БЪДЕ ОТНОВО СЪЮЗНИК НА РУСИЯ! Разбира се, добруването и благоденствието на България, е задължение преди всичко, и на ПЪРВО място, на самите българи!Смисълът е такъв, че Русия е най-надеждният, искрен, безкористен, лоялен и близък ПРИЯТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ, и то подкрепа в лицето на могъщата ВЕЛИКА СИЛА-РУСИЯ, страната ни ще има сигурен СЪЮЗНИК!
179
2
 
12
 
! Отговори
681 преди 9 години
Тоя разправя че има проблеми с Москва ,ами *** и ги разреши бе баце недей да ни обясняваш и да приказваш врели некипели! То В Путин си е у тях и чака само да идеш ти!
178
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НИКОЛОВЕдинственото което се потвърди е, че ГЕРБ са далавераджии, тесногърди, ***, престъпници/бандити и че ревът за пропуснатата ЛИЧНА кишова изгода/полза! Нима ББ не назначи лично/ финансира изцяло кампанията на Плевньо, който неспря да плюе по Русия! пп номерата на Бай *** /ББ не минаха пред Русия!
177
10
 
4
 
! Отговори
НИКОЛОВ преди 9 години
ПОТВЪРЖДАВА СЕ ТЕЗАТА ОТ 2005 ГОД. ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА ГЕРБ !!! ПО ЕДНО ВРЕМЕ СЕ СЪЗДАДОХА АТАКА И ГЕРБ , ЯВНО С РУСКИ ПРОТЕКЦИ !!!! дА СЕ РАДВАМЕ НА ПОРЕДНАТА "ДЯСНА" ПАРТИЯ !!! ИЗПЪЛНИХА ЗАДАЧАТА : ДА НЕ ДОПУСНАТ КОСТОВ ДО ВЛАСТТА - ЕДИНСТВЕНАТА ПРЕГРАДА ЗА РУСИЯ В БЪЛГАРИЯ !!!! ЖАЛКО !!!! СТАРИТЕ ЩЕ ДОЖИВЕЯТ НЯКАК СИ , НО ДА МУ МИСЛЯТ МЛАДИТЕ !!!! КАК ЩЕ ЖИВЕЯТ В НЕПРЕКЪСНАТО ПРЕДАТЕЛСТВО !!!
176
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Професор Мендъл смята, че независимо от по-малката авторитарност на Руският режим в сравнение с американския, олигархичната класа на България ловко използва езиковите и културните различия между жителите на страната за да им отвлече вниманието от собствената си криминална дейност
175
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България няма по голяма руска *** от БОКО-***,сигурно здраво е захранен с девалвирани руски рубли и комисионни от булгарстрой-печелящ всички всички поръчки при ГЕРБ.
174
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BOKO PO GLUPAV SI I OT MEN
173
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ave tikvo ti da ne si ot razgrad
172
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От 219 до 221 Ти си един умен българин.
171
1
 
12
 
! Отговори
До 219 преди 9 години
Именно парите се въртят както света Днес са тук утре Другаде България трябва да защитава Своите Интереси както го правят всички останали и да се грижи и мисли най вече за Своя Жив Ресурс Народа си както го правят останалите Европейски държави това са факторите за просъщестуването на коя да е нация в световен мащаб