Русия е готова да разгледа предложение за газов хъб у нас

Чака от страната ни разрешителните за "Южен поток"
Обновена: 19 дек 2014 14:34 | 19 дек 2014 14:28, Веселина Йорданова
121
Русия е готова да разгледа предложение за газов хъб у нас
Снимка: архив, БулФото

До момента Русия не е получила официално предложение от Европейската комисия за обсъждане на газов хъб на територията на България, но ако го получи, е готова да го разгледа. Това е завил руският енергиен министър Александър Новак в телефонен разговор с българския енергиен министър Теменужка Петкова.

Още по темата
Петкова е представила пред Александър Новак предложението за изграждане на газов хъб на територията на страната в контекста на българската позиция, свързана с „Южен поток“, съобщиха от МИЕ.

Както е известно, идеята на правителството е да бъде изграден такъв разпределителен център край Варна - там, където трябва да излезе тръбата от морската част на газопровода „Южен поток“. Тази идея беше представена и пред Европейската комисия от премиера Бойко Борисов при посещението му в Брюксел.

В разговора Новак е подчертал необходимостта българската страна да издаде в оптимални срокове всички необходими разрешителни за изграждане на морската част на газопровода "Южен поток".

Министър Петкова е пояснила, че този процес е в ход и част от документите вече са издадени, а за друга в момента вървят административни процедури и предстои издаването им в близко бъдеще.

Русия е важен партньор на България за развитието на енергийния сектор, е посочила още тя.

Министър Петкова е запознала руския си колега с непроменената официална позиция на нашата страна за реализацията на проекта „Южен поток“.

За България това е важен проект както от гледна точка на диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ, така и заради очакваното икономическо оживление и създаване на нови работни места при строителството и експлоатацията на газопровода, е казала тя. Петкова е била категорична, че проектът трябва да се реализира при спазване на европейското законодателство.

Въпреки заявеното от президента Путин намерение за спиране на проекта, до момента България все още не е получила официална информация от руската страна за нейната позиция, е подчертала министър Петкова. Тя е пояснила, че това е важно за България, особено в контекста на стратегическото партньорство между двете страни в областта на енергетиката.

Двамата министри се съгласиха, че задълбочаването на диалога по тези въпроси е от ключово значение за изясняване на всички аспекти по проекта и реализацията му в интерес както на Русия, така и на Европейския съюз. В края на разговора министър Новак е получил покана от министър Петкова да посети България в удобно за него време и разговорите по тази и други теми от взаимен интерес да продължат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: Теменужка Петкова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия има и газ в изобилие и рубли в изобилие. България пък има празен хъб.
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 67хе хе ...ам тя Русия и сега върти кранчето и тръбата е празна направиха го преди 5 години в Украйна ....по добре тръбата да не е българска ...а да принадлежи на Русия .....ако принадлежи на България ...ще падне една приватизация ....на по 20 м ще си я разделят ..
54
3
 
3
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
Добре де ,какво стана сега с тая рубла , измислиха ли нови машини за броене на тая така ценна валута, или ще ги теглим !?
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А сега Русия си построява тръбата до Варна, и повече няма да се харчи за газопровода през България, Сърбия, Хърватска, Италия, Австрия. Нека ЕС харчи милиарди сами да си ги построи.При следвашият геополитически конфликт Русия върти кранчето към хъба във Варна и тръбите нататъй вече са празни.
52
0
 
3
 
! Отговори
от 70 преди 9 години
продължение от 80... , то тогава ще увеличим количеството от другите източници и няма да мучим през зимата на студено. Разликата между двата проекта е огромна и то ненормално огромна. Газовият хъб е страгически и финансово само в предимство на България.
51
0
 
2
 
! Отговори
от 67 преди 9 години
продължение от 67 ... Газовият хъб ще е наш български и ще е спонсориран от ЕС по инфраструктурните програми! Това означава, че тръбата на Русия ще минава под Черно Море и ще стига само до този хъб. Русия няма да е собственик на хъба, а само на тръбата си, която няма да се намира вече на територията на България. В този газов хъб ще може да се вкарва газ от Азербеджан, втечнен с кораби, а ако искате и от космоса. Така се осигурява дизерфикация на източниците. Ако Русия има проблем и спре газта ..
50
3
 
4
 
! Отговори
майорски преди 9 години
Ожен поток ще бъде построен...това е повече от ясно ...руснаците са решили да го направят и ще го направят ...никой не мож ги спре ..Европа има също голям интерес от него ....Южна Европа ще се дижерфицира ...и ще е независима от държавите в централна Европа....НОООООО ..Южен Поток ще минава през Турция и Гърция ....това също е ясно ....На европа не и пука за това ....все едно и ...въпрос е газ да влиза ... С молбата сида се рестартира Южен поток в момента Българските политици пак се *** !
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ся марсито райс може да я уволнят, ама преди това тя ще уволни Бойко и Куневица.
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Масово хората не разбират разликата между Южен Поток и новта идея с газовия ХЪБ. Южен Поток щеше да е една тръба от Русия през цяла България до другия край на България и така през Сърбия, Хърватска, Италия и прочие. Тази тръба щеше да е собственост на Русия, която искаше да плаща транзитни такси, че се намира на наша територия. Русия щеше да решава колко и какъв газ да тече по нея, защото е НЕЙНАТА ТРЪБА!!! При следвашият геополитически конфликт Русия върти кранчето и тръбата е празна ...
47
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин се е заразил от Боко ЩЕ СТРОИМЕ НЯМА ДА СТРОИМЕ ЩЕ СТРОИМЕ Ами почвайте че после пък парите ще ви свършат
46
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Енергиен експертзатова Турците решиха да го направят ...щото е много скъп .....
45
11
 
3
 
! Отговори
Енергиен експерт преди 9 години
Какво представлява "Южен поток? Това е рекордно скъп газпроводен проект на стойност 16 млрд. евро (подводната част само се оценява на 10 млрд. евро), който най-вероятно ще излезе още по-скъп, защото у нас никой никога не е забранявал раздуването на сметките. Най-главното обаче е, че това ще бъдат пари, безсмислено хвърлени на вятъра.
44
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я да идват руснаците, да ни целуват ръка и да се помолят за този Южен Паток. Ама ха, не стига че сме им дали азбуката и сме ги направили хора.
43
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Маркси с право ...до тук ни докараха политиците ни за 20 години ...да се срамуваме че сме българи...преди 25 години да си българин беше гордост ...и в Европа ни гледаха с уважение и респект.....сега Европейците гледат само нашите жени .....държайки в ръцете си 50 евро !
42
3
 
14
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
По- добре Русия да загърби всякакви проекти със американската колония наричаща се РБ, ние не сме суверенна държава, ние сме една ***, един ***, една марионетка, пфу! Срамувам се, че съм българин!
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Mr.STARBUCKSаха .....ти в кой анимационен филм живееш?
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
има ли държава в света на която да не сме сме се надупвали :До сега ни минаха/оправиха :Германия, США, Испания, Франция,Русия, Турция Англия ...и други ..Държава *** = Народ ***
39
12
 
5
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
До Анонимен48Много ясно ,че Русия ще клекне.Защо нашите дебели червени кратуни, не разберат един път завинаги , че Русия ако не продава петрол и пушки, е загинала. И накратко казано ЕС казва на Сибирската мечка : ще ядеш мед, ние колкото ти дадем , а не ти колкото искаш.
38
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както си и знаех, сега ЕС ни притиска да започнем строителството на морската част на потока във възможно най-кратки срокове, щото ще ядем корави санкции заради неизпълнение на договора. От ЕК сега били "разбрали", че сме имали двустранно междуправителствено споразумение с Русия, одобрено от българския парламент, когато е нямало трети енергиен пакер и подлежим на санкции, ако не изпълним ангажиментите си по договора.
37
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за пореден път се убеждаваме че кремълската върхушка като каже добър ден трябва да гледаме слънцето къде е