Русия едва ли ще премисли за „Южен поток” заради кризата там

Въпреки това България трябва да изпълни ангажиментите си, убеден е Калфин
Обновена: 21 дек 2014 14:17 | 21 дек 2014 14:14,
71
Русия едва ли ще премисли за  „Южен поток” заради кризата там
Снимка: архив Reuters

Русия едва ли ще преосмисли решението си за спиране на „Южен поток” с оглед на икономическата ситуация в страната. Това прогнозира вицепремиерът Ивайло Калфин пред БНР.

Въпреки това той изрази убеденост, че страната ни трябва да изпълни всичките си ангажименти по междуправителственото споразумение. Трябва да дадем необходимите разрешителни, защото е важно да не се окажем виновни за нещо след като проектът спре, каза още Ивайло Калфин.

Още по темата
Според него „Южен поток” е поредната загуба на добър проект, чрез който страната ни да си гарантира газови доставки. Той беше категоричен и че всички опити газът да се избута към Турция, не са в наш интерес. Според вицепремиера трябва да си направим нашия план за инвестиции и заетост и да мобилизираме всички европейски ресурси.

Калфин коментира и взетото решение, с което се дава възможност за прехвърляне на пари от частните пенсионни фондове в НОИ. „Добър вариант е да има движение на пенсионните вноски в двете посоки – от частните към държавния фонд и обратно”, каза той.

Той обаче поиска в закона задължително да се опише с каква сума ще излезе от НОИ лице, което е било в НОИ, но иска да се прехвърли в универсален фонд, ако бъде дадена такава възможност. Това по думите на министъра ще отвори редица въпроси като например как се управляват парите от вноските от частните фондове.

Припомняме, че заявка за промяна в обратната посока - прехвърляне на средства от пенсионни вноски от НОИ към УПФ, бе коментирана като възможност от финансовия министър Владислав Горанов.

Калфин обясни промените, като посочи, че те предвиждат, който сега започва да се осигурява, да има право на избор, какъвто сега няма. Второ – който има вече партида в капиталова схема, може да прецени без ограничение във времето къде да се осигурява - в НОИ или в пенсионен фонд, като изборът ще бъде активен с изрично заявяване на желанието.

Вицепремиерът коментира, че темата не е нова и се обсъжда отпреди 15 години, когато е създадена капиталовата схема. Калфин призна и друго – че е лошо примерът с професионалните пенсионни фондове, като подчерта, че трябва да се води дискусия за начинът, по който се управляват капиталовите схеми.

Ивайло Калфин припомни, че има различни аргументи за и против тази промяна и обясни, че ако парите отидат в НОИ, се губят личните партиди. Идеята е, че частните пенсионни фондове трябва да докажат, че тяхното съществуване ще увеличи доходите на хората, което обаче по думите му не е сигурно

Вече има готови анализи как да продължи пенсионната реформа, а и всички аргументи са казани, нужно е само политическо решение, допълни той. Калфин обясни и че промяната не е радикална, но трябва инвеститорите да убедят хората, че при тях пенсията ще  е по-добра.

Не е радикална промяната, каза  и нека инвеститорите да убедят хората, че при тях пенсията ще е по-добра. Сега няма гаранция, че с капиталовата схема ще имат по-висока пенсия, подчерта Калфин.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шистовия газ е единствената алтернатива на пре скъпия руски пръдлив газ. Сега заради спирането на ЮП очаквам бандюгите да почнат да правят номера , вдигане на цени, спиране на кранчета и т.н., което само ще УСКОРИ сондирането за шистов газ.
19
3
 
8
 
! Отговори
135 преди 9 години
Русия никога няма да строи ЮП през БГ. Явно много сме ги подразнили.В техните сайтове ни наричат с какви ли не названия-***,предатели и т.н. Стига се до там, че ни обвиняват,че сме се били в Първата Световна война с две техни бригади на Солунския фронт- какво правят там. По принцип като 80 % от БГ съм русофил,но не мога да приема,че ние сме били пречка за развитието на отношенията им с Турция (тепърва ще ядат анадолския) и да превъзнасят Сърбия,която ги натика в ПСВ и загубиха Проливите
18
4
 
3
 
! Отговори
варадерски лидер преди 9 години
>"но кризата не им пречи да построят Турски поток"Клуб "Млад атакист" е на амбразурата, виждам. Дерзайте, товарищи! А иначем те да построят тръбата до Турция, пък тогава и ние ще се включим. Ама всичко им е в бъдеще време на путинистите, май-май... Или в бъдеще време, или в някаква мистично-славянска плоскост, само не и в реалността.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Товарищи , спомнете си Белене, колко пари бяха дадени там и какво има построено
16
5
 
1
 
! Отговори
от сидни ав$тралия преди 9 години
сега вадя филмовия ***'трял от техниката ми за подводно и преглеждам какво съм заснел днес като се гмурках в Лонг Риф до Колрой на Север от Сиднипоздрави от Сидни Ав$$тралия
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЮП "Гьоло" трябва да се пълни нищо, че няма дъно !
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 2Австралиецо, ти жив ли си, бре? Безпокояхме се за теб.
13
2
 
6
 
! Отговори
RadioPrestilka преди 9 години
България е предоставила коз в ръцете на Русия! Руснаците имат юридическо право да осъдят България за спирането на Южен поток! Какво загуби България, от санкциите срещу Русия? galivlad.blogspot/2014/12/blog-post.html
12
1
 
7
 
! Отговори
Рязан Кольо преди 9 години
Не виждам защо на Боко специялно да не му отпуснат газопровод с цол и половинова тръбъ . От там може да рапределя *** газ до Цачева и Цвъко.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на бг политиците им влезе пръстенцето в дупенцето ..нали все наведени ходят ..и американците си ги пръцкат здраво. жалко 1е народа страда и губи от всичко това
10
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искаме новини за Ким Кардашиян...
9
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До #$&За да преосмисля требе мозък бе ***. Нали Саталин го е казал няма мозък няма мислене!
8
5
 
20
 
! Отговори
ЖАЖДА ЗА МЪСТ преди 9 години
ме мъчи от ДОСТА ВРЕМЕ - 25 години ПРОПИЛЕНИ ЗА БЪЛГАРИЯ. А подлеците се множат и благоденстват на фона на мизерията българска
7
5
 
24
 
! Отговори
ххх преди 9 години
Изпуснахме питомното, сега ще гоним дивото.Колкото до пенсионната система, защо никой не говори за това , че парите за пенсия и от НОИ и от частните фондове трябва да отиват по личната сметка на човека. В Израел напр. можеш да си теглиш от тази сметка дори преди да си се пенсионерал. В противен случай ние влагаме пари, които след години може да ни съобщят че са изхарчени. И каква е гаранцията ако е така?
6
6
 
23
 
! Отговори
#$& преди 9 години
Нищо няма да преосмисля.. Прецакахме проекта и сега ще понесем всички негативи. И защото нямаме собствена политика и съобразяваме всичко с нечий чужди интереси, тръбичката елегантно ще ни заобиколи и толкова.
5
3
 
12
 
! Отговори
печур преди 9 години
боко каза, че нямало договори. какви задължения?
4
4
 
29
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Сталинка каза ,че ЕС никога не е бил "против" Южен поток ,което ще рече оправяйте се сами. Ясно е,че у нас няма да има хъб за газ така че на ББ (в рамките на шегата )не му остава нищо друго освен това да построи един пъб на място от където евентуално би могло да се вижда хъба на една друга граница и да пием по една студена бира или вода докато другите правят пари.
3
2
 
8
 
! Отговори
VARNA преди 9 години
След дълъг период на поевтиняване петролът най-сетне поскъпна, при това наведнъж с над 5%. Януарските фючърси на северноморски суров петрол тип Брент, търгувани на лондонската борса, повишиха стойността си с 5% - до 62,48 долара за барел. Още по-голямо бе поскъпването на черното злато на нюйоркската борса. Търгуваните там януарски фючърси на лек американски лек суров петрол през последната за седмицата борсова сесия повишиха стойността си с 5,83% - до 57,73 долара за барел. Анализаторите обясняват поскъпването с желанието на инвеститорите да приключат годината на плюс. Свидетелство за това е
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Строеж на хъб без газ означава само трупане на нови заеми и дългове към бюджета и НЕК.
1
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добрееее вие премислете...и аз ще помисля докато се гмуркам в кораловия рив до Колрой на Север от Сидни и си пия мартинито на плажа..... и слушам шума на $$$$$поздрави от сидни ав$тралия