Реформа по Борисов: Едно е пожар да гасиш, друго - с чанта да ходиш

Нямам нищо против секретарките, но undercover-ът е друго, обяснява премиерът
Обновена: 22 дек 2014 20:25 | 22 дек 2014 17:23,
142
Реформа по Борисов: Едно е пожар да гасиш, друго - с чанта да ходиш
Снимка: архив БТА

„Едно е да си пожарникар, който гаси пожарите, друго е с чантата да ходиш да съставяш актове“. С тези думи премиерът Бойко Борисов даде пълна подкрепа за готвената от вътрешния министър реформа в МВР. Това става ясно от стенограмата от днешното заседание на кабинета, по време на което бяха обсъдени новите мерки.

Реформата предвижда чиновниците в администрацията на МВР да се приравнят на държавни служители и така да изгубят голяма част от привилегиите на полицаите. С предвидените мерки ще бъдат съкратени и голяма част от служителите в администрацията.

Още по темата
„Не може, нищо против нямам секретарките или техническия екип – да взимат толкова, колкото undercover-ът, който може да го уловят всеки момент, или на границата, бягайки, винаги може някой да го… Има си рискове и то са си реални рискове“, казва още Борисов. Той признава, че и работата на хората с чантите е важна, но уточнява, че заради това си има степенуване на труда – първа и втора категория.

Премиерът дава съвет на вътрешния министър Веселин Вучков и как да си осигури подкрепа за реформата. „Как трябва да стане? Изписваш го хубаво. Отиваш в парламента. Парламентарните групи, включително ... направи среща с опозицията, които искат – ако искат, да дойдат, представи им я, ако не искат да дойдат… Поне господин Миков на мен ми заяви, че искат да са градивна или опозиция, която, ако има нещо добро, да го подкрепят. Покани ги, седнете, разговаряйте. Ако искат – искат, ако не – не, това им е работата, да са опозиция“, казва Борисов на Вучков. След това му обяснява да ползва експертния потенциал на депутатите от ГЕРБ, сред които „има грамотни хора, хора, които са били в службите“. „Постигаш си подкрепата. След това идваш тук, даваш я на Министерски съвет, приемаме я и заставаме – ще ми запишете в календара“.

По време на заседанието премиерът се интересува и докъде е стигнал въпросът с пускането на камерите за видеонаблюдението, осъществявано от МВР. „Парите за камерите намериха ли се? Не искам отговор „не“, отваря темата той. Вътрешният министър Вучков отговаря, че парите не са намерени, но дава обещание в най-скоро време това да стане.

„Камерите трябва да работят, ако трябва – съкрати хора, но те са по-ценни“, казва Борисов и така дава подкрепа и за другата болезнена част от реформата – съкращаване на чиновници. „За юридически казуси има цял юридически отдел там, все хора, на които иначе не можеш да им затвориш устата, като се заговори за юридически казуси. Да намерят решение да заработят камерите. Край! Намерете го!“, приключвата темата премиерът.

По време на днешното заседание се обсъжда и въпросът с новите мерки за контрол по пътищата. Вътрешният министър информира, че новият начин на проверка – само при наличие на камера – се възприема добре. Той съобщава и че се разработва схема, при която скоро всеки патрулиращ автомобил ще бъде снабден с камера и ще може да спира индивидуално за проверка, а не както сега – само на определени места, където има видеонаблюдение.

Борисов подкрепя мерките и предупреждава Вучков, че ще срещне отпор от тези, които досега са давали 20 лева на катаджията и са карали пияни или без книжка. Но и признава, че заради по-строгия контрол шофьорите стават по-дисциплинирани. „Аз го наричам респект, но то си е, в края на краищата, страх да не те санкционират. Вземи си такси, вземи си – има фирми, да те закарат. За какво да се рискува? То случайно може да стане. После ти преобръща живота във всички посоки“, казва той.

Премиерът се интересува и дали полицаи вече придружават линейки, както поиска здравният министър Петър Москов. След като получава положителен отговор, прави и коментар: „То звучи малко смешно – отиваш да му помагаш да оживее и в същото време се пазиш да не те набие... Разбирам го министърът защо избухна. Но, както се казва, аз съм толерантен, направете го по този начин, за да няма такава съпротива от гражданските и неправителствени организации“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
1
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 9 години
какво стана с 15 процентното съкраштениев администрацията и като цяло на МВР.
93
2
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Ендо е да си пожарникар, а друго - министър-председател с пожарникарско образование. В първия случай може и да си на мястото си, но във втория никак не е сигурно.
92
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 103 Навремето Тиквата твърдеше ,, аз съм гасил ХИЛЯДИ ПОЖАРИ,, когато беше, големият пожар на Витоша .Кога е предавал в милиционерската школа, колко години е работил там ,колко дежурства е имал, та чак ХИЛЯДИ ПОЖАРИ . Просто като лъже, не си знае мярката . Чак пък- ХИЛЯДИ ПОЖАРИ! Посмали *** . Същото като ,,Кой ме направи мен сирака ,кмет ,генерал,Казано презлятото на 2011г. в Девинско пред студенти и после ,многократно излъчвано по телевизиите .Сирак на 39 г.. Мирише !
91
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Забраниха на полицайте да спират автомобили без причина. Право да спират дадоха само на КАТ. Един полицай казва, че с това нареждане сега и да знае, че с дадена кола се прекарва крадена стока не може да я спре защото водача веднага се жалва и почват да го разкарват по проверки. Защо да си прави сам проблеми. Също и в селата се знае кои карат без книжки, но неможеш да го спреш щом не си катаджия.
90
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
IQ тест и детектор на лъжата за тия двамата ONline по всичи ТВ
89
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Право на гласуване САМО след представяне на диплома от средното учебно заведение и извън борда на всички маргинали.Проверка с детектор на лъжата по всички крупни държавни постове за вярност към народ и родина (клетвата не струва) и неиздържалите ВЪН.Минимален задължителен ценз и IQ , а не като сега откровени профани да превръщат живота ни в АД.
88
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблема не е Борисов. Проблема е в нихилистичния народ. Не мога да си обясня например защо имаше толкова много протести при назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС,от което не се засягаха пряко имуществото и живота на хората,а сега когато искат да откраднат парите на всички ни от универсалните пенсионни фондове и да ни съсипят, има някакви мижави протести. Това ясно навежда на извода,че протестите срещу миналото правителство бяха платени от тези които сега са на власт!!!
87
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много сме *** народ , да си избереме тия двамата тиквунски *** ПАК , заслужихме си в пълна степен малоумното управление с всичките му извращения.
86
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тиква - последно - Джим Кери или Джон Кери ?
85
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тиква,кажи колко пожара си изгасил щото те видяхме какво представляваш с чанта.
84
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой запитвал ли се, защо като дойдат цецо крадецо и батко му разБойко първата им работа е да се занимават с МВР-то, защото ако МВР работи, те няма да могат да си развяват кончето, това е очевадното другари герберасти, вождът ви е един доказан престъпник с власт, който не иска да има работеща полиция.
83
1
 
4
 
! Отговори
Дойн преди 9 години
Многооо си *** Саше/Бате!
82
1
 
17
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 9 години
Някой може ли да ми напише едно изречение на ГЛАВНАТА ТИКВА НА Републиката без грешен синтаксис./Без значение кога и на колко години е бил/Давам 2л. отлежало хисарско вино/Мерло/
81
3
 
15
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 9 години
ПРИ КОМЕНТАРИЙ, ЧЕ СЕ ПРОВЕЖДА РЕФОРМА, ЧЕ СЕ". РЕЖАТ" ПЕНСИОТЕРИ НЕ СЕ ВЗЕМАТ ЗАЕМИ ЗА ДА СЕ КУПУВАТ НОВИ КОЛИ.ПРИЛИЧА МИ НА ГАВРА С ТЕЗИ, КОИТО СА ВИ ИЗБРАЛИ.ПЛЮЕТЕ ПО ПРЕДИШНИТЕ, А ВИЕ ГИ НАДМИНАХТЕ. НАПРАВЕТЕ НЕЩО ХУБАВО ,ДАЙТЕ ЕДИН ХУБАВ ПРИМЕР ЗА ДА ВИ КАЖЕМ" БРАВО", НО ПРИ ЛИПСА НА ХЛЯБ НЕ МАГИСТРАЛИ
80
6
 
3
 
! Отговори
.... преди 9 години
ne komentiram
79
5
 
7
 
! Отговори
ФЕС преди 9 години
Като ще го плюете, защо го избирахте пак ?!?!?!
78
5
 
21
 
! Отговори
R преди 9 години
До АнонименАми помисли малко. Нали си гледал клипа с полицая , от чиито запис тръгна тая работа. Та той човек ли е според тебе. Полицай ли е. А такива са поне половината полицай. Е как една камера да не е по ценна от тия пародии на полицай.
77
4
 
24
 
! Отговори
се преди 9 години
Доре бе, съкрaщaвaш персонaл,a бюджетa зa МВР по-голям?1000 нови aвтомобилa сa поръчили РБ нa Близнaшки зa МВР шефовете, товa реформa ли е?!ДГД
76
8
 
36
 
! Отговори
Така се... преди 9 години
... получава, след като най-простият в тази държава е "премиер".
75
8
 
31
 
! Отговори
до 65 преди 9 години
... и винаги някой друг му е виновен. типично мекотело е Борисов.