Вучков ще реже чиновници в МВР, слага още полиция в градовете

Гърция още не е засякла Сертов, макар да сме търсили съдействие на високо ниво
Обновена: 22 дек 2014 14:01 | 22 дек 2014 13:29, Надежда Бочева
44
Вучков ще реже чиновници в МВР, слага още полиция в градовете
Снимка: архив БТА

Реформата в МВР ще доведе и до съкращаване на значителна част на чиновниците в администрацията. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Веселин Вучков. Днес министрите обсъдиха мерките, предложени от МВР шефа.

Вучков обяви част от планираната реформа още миналата седмица в парламента. Той обеща да внесе промени в Закона за МВР между първо и второ четене, с които да задейства мерките.  Една от тях е приравняването на работещите в администрацията с държавни служители, което ще ги лиши от част от привилегиите, които имат полицаите.

Още по темата
Администрацията в МВР вече няма да работи в условията на първа категория труд, а според Закона за държавния служител, обясни и днес в Министерския съвет Вучков. „Ако сме реформаторско мнозинство, трябва да правим реформи, отстъпки няма да има“, коментира пред журналисти Вучков след заседанието.

Той поясни, че на 12 януари ще бъде представена пътна карта за реформата, която ще бъде извършена до лятото на 2015 г.

Министърът обяви, че планира редуциране на административния апарат от една трета до една втора, планира се да има и повече униформена полиция в населените места.

Обмисля се и уеднаквяване на условията за работа в  МВР, ДАНС, ДАТО и разузнавателните служби, за да не се подклажда непрекъснато напрежение между служителите, каза Вучков.

„Полицаите и пожарникарите ще продължат да са държавни служители по Закона за МВР, но това е специфична държавна служба, съпроводена с ред бонуси. Така трябва да бъде. Останалата част – администрацията, която се подчинява на същия режим, трябва да излезе от него“, разясни той.

Вучков конкретизира, че промяната ще засегне счетоводителите, юрисконсултите, международната дейност и др.

Министърът коментира отново и изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. „Няма нова информация. Има нови потвърждения от видеокамери за посоката, в която е пътувал, бил е сам в автомобила. С най-висока степен на сигурност може да се каже, че на 5-и декември в 18.31 ч. е напуснал България в посока Гърция, управлявайки моторното превозно средство, което обичайно е ползвал“, обясни министърът.

От гръцка страна засега нямало потвърждение Сертов да е засичан с камери, въпреки че е било потърсено съдействие „на най-високо ниво“, заяви министърът.

Сертов е обявен за издирване от Интерпол. До днес няма данни за престъпно посегателство върху него, каза още Вучков и призова обществеността, ако някой има данни, да сигнализира в МВР.

За проблема с камерите на полицията в София министърът обясни, че всички договори с фирмите за гаранционно и следгаранционно обслужване са изтекли отдавна. Тъй като не е имало планирани пари в бюджета на МВР, постепенно някои от функциите на системата са отпаднали, но тя не е спряла да функционира.

Фирмите, изградили системата, искали министерството да им плаща абонамент за софтуера, като се позовали на авторско право. Вучков заяви, че МВР ще реши проблема със собствени IT специалисти, без да се ангажират външни хора.

На въпрос за битовата престъпност министърът каза: „Тя се ограничава по два начина - повече униформена полиция, което ще стане с връщането на част от полицаите, които сега са българо-турската граница, както и качествено събиране на доказателства“.

В началото на следващата година ще бъдат предложени законови промени, свързани с утилизацията на боеприпаси, каза още Вучков.

За снощната провалена атака на българо-турската граница при „Капитан Андреево“ от страна на бежанци той коментира, че случаят е приключил сравнително благоприятно и благодарение на турската страна хората са прибрани на турска територия.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: полицияреформаВучков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
доброжелател преди 9 години
То родната полиция не може да опази собствените си кадри,та нас ли ще пази?????
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Даеба и полицейщината пълно с дюмбели , армия нямаме а само пропиндоска полицейщина пфу тоя *** ще накара хората да строят бойници против полицейския дюмбелизъм.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нагли чантаджии. И таван на пенсията ще вземат - 910 лв. А бедния народ едва преживява в частните фирми за 300 лв. А нищо не правят - днес майката на убития студент -Стоян Балтов по НоваTV каза : "България е удобно място за прстъпници". И 7 чуждестранни посланици ги казаха. Къде бля съда и МВР, че пуснаха убиецът на Кирил Въжарски и още 2 момчета пред Соло - Илиян.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А депутатите кога ще намалим? В САЩ на 350 милиона има 535 в Конгреса, т.е. на всеки 600 000 - по един. Тогава в БГ на 7 милиона трябва да са 12. Пък те били 240?! А със субсидиите какво стана?
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поне 40-50% от служителите на МВР ходят на работа единствено да им върви трудовия стаж! Назначени незнайно как и по какъв критерий,направо са ме учудвали с некъдърността и некомпетентноста си! И всичко това за сметка на 20% хърби,които се скъсват от работа,за да влачат останалите на гърба си! Обаче и хърбите и некъдърниците,с едни и същи заплати?! Обаче хърбите се притесняват от това,че ги псуват,а на останалите им е направо голям геф-също като в селската баня!
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това с началниците вярвате ли..:)
31
1
 
1
 
! Отговори
123 преди 9 години
Това дали означава че заварените държавни служители от администрацията на МВР ще бъдат първо освободени, ще им бъдат изплатени всикчки придобити до момента обезщетения по сегашния ЗМВР след което ще бъдат назначени част от тях по реда на ЗДСлужител? Защото не е възможно да се отнемат придобитите до момента привилегии с обратно действие. Натрупания до момента стаж е първа категория и това няма да се промени с новите правила.
30
3
 
9
 
! Отговори
пенссионер преди 9 години
Борисов ,Вучков ,Орежете пенсиите на бъдещите и на сегашните пенсионери от МВР които взимат таван-полковници,комисари и тн. .няма пари в бюджета ,а те се ширят с таван от 900 лвВ живота си 1 акт не са съставили .Плоска пенсия за всички полицаи от 500 лв Единственно миньорите и летците заслужават повече .Време е да споделят несгодите на реформите .Всеки трябва да си понесе делът
29
0
 
16
 
! Отговори
тя преди 9 години
Да се намалят чантаджиите не само в МВР но и в безбройните министерства , общини , комисии , агенции и т. н. Много на брой не може да ги храни бедния частен сектор . Много лежайници на големи заплати и без осигуровки на гърба на бедния българин.
28
1
 
8
 
! Отговори
Загрижен преди 9 години
Господин Вучков, помислете как да намалите униформените чантаджии за сметка на работещите полицаи и пожарникари-спасители, че в момента са 3 към 1 в полза на чантаджиите.Това е равносметката от последните уж реформи в администрацията на МВР.Съкрати се само изпълнителски състав а чантаджиите се увеличиха двукратно а се сещам,че трябваше да е обратно.Смешно е!
27
1
 
4
 
! Отговори
а ти какъв си, бе... преди 9 години
ти, ти " умнико " от снимката- какъв си, бе ???
26
1
 
3
 
! Отговори
vas преди 9 години
До ЧепаА спомняш ли си един тип на име Михаил Миков, министър на МВР в кабинета на С.Станишев 2009година? Сега е щеф на БСП, но с какво го помниш оттогава?
25
1
 
1
 
! Отговори
чичко от село преди 9 години
карат автомобили и хора пребиват утре може да си и ти .....
24
4
 
14
 
! Отговори
пенисонер от МВР преди 9 години
крайно време беше да се разграничи "полицейската служба" от другата служба. Не можеш да сравняваш службата на постовия полицай и домакина.......или на полицейския инспектор в *** гето ....с тази на началник гаража н ОД МВР.....и двамата са офицери и двамата са първа категория и двамата вземат почти еднакви възнаграждения....аз съм бил 24г на улицата ....и не мога да сравня моята служба със тази на колегата в паспортна служба......
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А какво 6те ги правим скритите разбоиници и рекитюори като Павел Росенов Диев от РДВР гр Смолян.
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гн Вучков какво е наказанието които оправлява моторно превозно средство със фал6ива книжка.Или изтекъл срок.Ако знае някои нека да пи6е.Сега де за новият закон и от кога влиза.
21
0
 
1
 
! Отговори
Антонов преди 9 години
Хайде на попитаме самото МВР, дали да намалим НАПОЛОВИНА заплатите на всички служители в МВР, работещи при условията на първа категория труд при запазване на останалите "привилегии"! Или да увеличим с 50% заплатата, но с премахване на всички "придобивки".
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разделяй и владей. Нацията е един срещу друг. Дори служителите в МВР ще са така. Питате каква е целта? Аз не се сещам.......
19
0
 
16
 
! Отговори
Дано... преди 9 години
Дано ,това не са празни приказки,а действително да станат тези съкращения на чиновниците и то не само в МВР ! Да се помисли и за съкращаване на депутатите и "обслужващия " ги персонал!След като 50% от населението не гласува,то и депутатите да се съкратят с 50%!
18
1
 
8
 
! Отговори
До 14 преди 9 години
ти да не си катаджия бе, та ревеш така че ви стиснаха за рушветите...търтеи с търтеи за сметка на народа...линч да се оправат нещата