Реформа по Борисов: Едно е пожар да гасиш, друго - с чанта да ходиш

Нямам нищо против секретарките, но undercover-ът е друго, обяснява премиерът
Обновена: 22 дек 2014 20:25 | 22 дек 2014 17:23,
142
Реформа по Борисов: Едно е пожар да гасиш, друго - с чанта да ходиш
Снимка: архив БТА

„Едно е да си пожарникар, който гаси пожарите, друго е с чантата да ходиш да съставяш актове“. С тези думи премиерът Бойко Борисов даде пълна подкрепа за готвената от вътрешния министър реформа в МВР. Това става ясно от стенограмата от днешното заседание на кабинета, по време на което бяха обсъдени новите мерки.

Реформата предвижда чиновниците в администрацията на МВР да се приравнят на държавни служители и така да изгубят голяма част от привилегиите на полицаите. С предвидените мерки ще бъдат съкратени и голяма част от служителите в администрацията.

Още по темата
„Не може, нищо против нямам секретарките или техническия екип – да взимат толкова, колкото undercover-ът, който може да го уловят всеки момент, или на границата, бягайки, винаги може някой да го… Има си рискове и то са си реални рискове“, казва още Борисов. Той признава, че и работата на хората с чантите е важна, но уточнява, че заради това си има степенуване на труда – първа и втора категория.

Премиерът дава съвет на вътрешния министър Веселин Вучков и как да си осигури подкрепа за реформата. „Как трябва да стане? Изписваш го хубаво. Отиваш в парламента. Парламентарните групи, включително ... направи среща с опозицията, които искат – ако искат, да дойдат, представи им я, ако не искат да дойдат… Поне господин Миков на мен ми заяви, че искат да са градивна или опозиция, която, ако има нещо добро, да го подкрепят. Покани ги, седнете, разговаряйте. Ако искат – искат, ако не – не, това им е работата, да са опозиция“, казва Борисов на Вучков. След това му обяснява да ползва експертния потенциал на депутатите от ГЕРБ, сред които „има грамотни хора, хора, които са били в службите“. „Постигаш си подкрепата. След това идваш тук, даваш я на Министерски съвет, приемаме я и заставаме – ще ми запишете в календара“.

По време на заседанието премиерът се интересува и докъде е стигнал въпросът с пускането на камерите за видеонаблюдението, осъществявано от МВР. „Парите за камерите намериха ли се? Не искам отговор „не“, отваря темата той. Вътрешният министър Вучков отговаря, че парите не са намерени, но дава обещание в най-скоро време това да стане.

„Камерите трябва да работят, ако трябва – съкрати хора, но те са по-ценни“, казва Борисов и така дава подкрепа и за другата болезнена част от реформата – съкращаване на чиновници. „За юридически казуси има цял юридически отдел там, все хора, на които иначе не можеш да им затвориш устата, като се заговори за юридически казуси. Да намерят решение да заработят камерите. Край! Намерете го!“, приключвата темата премиерът.

По време на днешното заседание се обсъжда и въпросът с новите мерки за контрол по пътищата. Вътрешният министър информира, че новият начин на проверка – само при наличие на камера – се възприема добре. Той съобщава и че се разработва схема, при която скоро всеки патрулиращ автомобил ще бъде снабден с камера и ще може да спира индивидуално за проверка, а не както сега – само на определени места, където има видеонаблюдение.

Борисов подкрепя мерките и предупреждава Вучков, че ще срещне отпор от тези, които досега са давали 20 лева на катаджията и са карали пияни или без книжка. Но и признава, че заради по-строгия контрол шофьорите стават по-дисциплинирани. „Аз го наричам респект, но то си е, в края на краищата, страх да не те санкционират. Вземи си такси, вземи си – има фирми, да те закарат. За какво да се рискува? То случайно може да стане. После ти преобръща живота във всички посоки“, казва той.

Премиерът се интересува и дали полицаи вече придружават линейки, както поиска здравният министър Петър Москов. След като получава положителен отговор, прави и коментар: „То звучи малко смешно – отиваш да му помагаш да оживее и в същото време се пазиш да не те набие... Разбирам го министърът защо избухна. Но, както се казва, аз съм толерантен, направете го по този начин, за да няма такава съпротива от гражданските и неправителствени организации“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В което управление на МВР да отидете,ще срещнете повече фусти,отколкото оперативен изпълнителски състав.Фустите дори не знаят защо са назначени там,а някой дори са облечени и в униформи и се фръцкат,че са някакъв фактор.Ето затова няма разкриваемост.
33
4
 
27
 
! Отговори
горящ преди 9 години
Едно е пожар да гасиш, друго е държава да управляваш Бойко....Ако си се занимаваше с пожарите, за което си учил, може би държавата нямаше да гори...
32
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борисов е толоква пожарникар, че не знае от коя страна на шланга се завива струйника.
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ирония на съдбата. Почтен човек като Вучков ако падне властта и не го изберат за депутат ще трябва да стане пак преподавател и да СДЕ РАДВА НА РЕФОРМАТОРСКИТЕ ПОСЛЕДСТВИЯ на собствения си гръб... Животът е колело...
30
3
 
12
 
! Отговори
до 32 преди 9 години
Чантаджията отмъщава на бившите си колеги, че са се утвърдили на работата си... :-)Той е милионер, какво него го бърка, че някой чантаджия живее от заплатата си а не от подкупи и има примерно кредит да изплаща, а ще му резнат заплатата. В повечето миистерства държавните служители вземат доста по-високи заплати но реформа там нямааааа.
29
4
 
28
 
! Отговори
до 30 преди 9 години
Глупостта на тази земя е безкрайна.По силата на каква логика очакваш, че най-големият ***, без образование, в тази държава, заедно с другия пълен *** Цветанов, ще са способни на нещо друго от простотии и пълни безсмислици.
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-смешното е че за да се угоди на баш реформатора, Вучков трябва да очисти статута и на преподавателите от школата на МВР. Какъвто доскоро е бил и той. Дай някому власт и има сеир да гледаш... :-)Интересно как тия дето обучават редовото полицпростолюдие трябва да вземат някакви половин заплати а простолюдието да *** подкупи и да пие кафета като резили унифармата и после чантаджиите виновни. Браво, затъваме всеки умен е репресиран у нас. Щото са станали преподаватели чеса неподкупниипо-умни
27
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интресно защо се насажда у простолюдието, че Борисов някога е гасил пожари. Ами той си беше обикновен чантаджия в Пожарната. Изнасяше лекции. Друг е въпросът как стоеше като лектор - всеки може да си представи.
26
0
 
10
 
! Отговори
до 24 преди 9 години
Цар. Да стане, цар.
25
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Реформи правени от политически престъпници! Сполай на България.
24
1
 
8
 
! Отговори
Великите им ... преди 9 години
... неолиберални "реформи" се състоят в свиване на държавата.
23
2
 
14
 
! Отговори
да ходи да ... преди 9 години
... гаси пожари или да бие хората. за друго няма ценз.
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Общото на всичките реформи е едно - посяга се на парите и правата на бедните и рехавата средна класа и спестеното се дава на тополигархията във виде на неземно строителство. Щото олигархията ни е най-закъсала и трябват реформи. Иначе медиите на олигархията погват властта, не лъскат рейтинга и тн. Важно е и Бай *** Простака като чуе тая новина по медиите и да изкрейзи от този реформаторски апломб. Да гласува и следващия път за същите нищо че и той по-беден и безправен ще стане от друга рИформа.
21
1
 
14
 
! Отговори
Бадемов преди 9 години
Едно е да си бодигард и пожарникар, друго е да си главен секретар на МВР, кмет на София и премиер. Дори искаш да ставаш и президент, направо стани Бог.
20
3
 
9
 
! Отговори
ти, колко... преди 9 години
пожара си гасил, с комунистическата си книжка, а и след като я замрази ? За 400 000 швейцарски франка- сигурно години наред не си си лягал, за да гасиш пожари ?
19
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Четете ли избиратели на ГРОБ какъв *** човек сте избрали да ни управлява?
18
17
 
5
 
! Отговори
Логика преди 9 години
На всички, дето разправят колко *** бил Бойко ще река: Какво толкова ревете, ония много умните и интелигентните, дето ви управляваха досега 50+25 години, да не би по-малко да ви крадяха и прецакваха?Може би е по-добре да е малко *** - тъкмо няма да му идва на ума как да краде чак толкова и току виж по погрешка направил и нещо полезно... Аман от хитреци, дето са гении само в това, как да прee6aвaт народа...
17
2
 
21
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 години
Боко е гламав,онзи зад него и даскал по физическо не става ,абе странна симбиоза.Бог да пази България.
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прав си Боко.Едно е да гасиш пожари,а съвсем друго-да носиш чанта.Ти за първото може и да ставаш,но за второто -не.А що се отнася до МВР,там има много гнили ябълки,но ако някой очаква Цв.Цв.да ги изхвърли/защото нали никой не се заблуждава,че новият министър командва там/това едва ли ще стане.Всичко е шменти капели за наивници.
15
2
 
10
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
МВР, МНО и службите са хранилки за наши хора. Седят си в кабинетите и си клатят копитата, а по селата един не можеш да видиш, така, за респект, пфу.