Правим "план за енергийно бъдеще" със САЩ

Кери: Ангажирани сме да помогнем на България да вземе "правилните решения"
Обновена: 15 яну 2015 19:13 | 15 яну 2015 13:55, Веселина Йорданова
591
Правим "план за енергийно бъдеще" със САЩ
Снимка: Reuters

България ще разработва „план за енергийно бъдеще“ съвместно със САЩ, стана ясно на съвместна пресконференция на държавния секретар на САЩ Джон Кери и премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Още по темата
Неколкократно Кери подчерта, че Америка е ангажирана да помогне на България да вземе „правилните решения“, включително в областта на енергетиката.

„САЩ сме до България както в рамките на НАТО, така и като цяло да подкрепяме България при вземането на важни решения. Надяваме се да се постигне стабилен и проспериращ регион, което е добре за всички“, посочи той.

Кери съобщи, че САЩ ще изпратят енергиен експерт у нас, който да работи с Министерството на енергетиката по плана за това какво трябва да бъде енергийното бъдеще на страната ни. По думите му разговорите днес са били свързани и с енергийната диверсификация, и това не е насочено към която и да е държава. Държавният секретар на САЩ подчерта, че никоя страна не трябва да бъде напълно зависима от друга за енергийните доставки.

Индиректно премиерът Бойко Борисов отговори на опасенията от последните дни, че Кери е у нас, „за да пусне шистовия газ“, с думите, че позицията на страната ни по въпроса е непроменена. „Има мораториум върху проучванията за шистов газ, до момента, до който се изнамери технология, която 100% да гарантира чистотата на екологията, тъй като тези находища, за които се говори, са в най-плодородната част на България“, напомни той и допълни, че тази позиция е известна на партньорите ни. 

На брифинга стана ясно и че не е забравен проектът за нов ядрен реактор в АЕЦ „Козлодуй“, който да бъде построен от американската „Уестингхаус“. Както е известно, в последните дни на кабинета "Орешарски" беше подписано акционерно споразумение с обяснението, че за да влезе в сила, документът трябва да бъде окончателно одобрен от следващото правителство. До този момент обаче развитие по въпроса няма. 

Днес премиерът Бойко Борисов заяви, че има работна група и е поискал „Уестингхаус“ да бъде инвеститор в проекта, като с помощта на американската Ексим банк да бъде намерена финансово-икономическа схема, която „да не ни задължава да минаваме дефицита или да се дава гаранция за сметка на дълга“. 

Джон Кери пък подчерта, че България заслужава по-добри цени, по-добра енергийна сигурност, особено като се има предвид фактът, че проектът за газопровод „Южен поток“ няма да се осъществи. Той увери, че съвместно с ЕК се полагат специфични усилия, за да се насърчи ускоряването на строежа на интерконекторната газова връзка с Гърция. 

Според Кери ключ към привличането на инвестиции у нас е да имаме открито и прозрачно управление, реформа на съдебната система, да се преборим с корупцията.

„Колкото по-бързо се проведат реформите и се създаде подходящ климат, толкова по-скоро ще постъпят инвестиции. Радваме се, че ще можем да работим рамо до рамо, за да постигнем тези цели“, каза той.

Държавният секретар на САЩ коментира и редица международни теми. Той увери, че САЩ  работят много усилено за деескалиране на напрежението в Украйна.

„Надяваме се, че разговорите, които се провеждат, ще доведат до резултат и че ще могат да доведат до спазване на Минското споразумение и че Русия постепенно ще се отдалечи от идеите за отмъщение“, посочи той. 

Кери е у нас на кратко посещение на път за Франция, където ще отиде, за да покаже солидарност след терористичните атаки. „Ще отида във Франция, за да покажа обичта на американците към хората на Франция. Искаме да покажем, че сме добри приятели на Франция, че отношенията ни са много близки“, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


591
Още по темата: Бойко БорисовДжон Кери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
433
1
 
8
 
! Отговори
бат сали преди 9 години
аааа това е като да правиш сделка с дявола .на всички е ясно целите на такива посещения
432
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
американците подписаха вчера с русия договор за 1милиард долара за доставка на двигателикъде са вашите договори близачи на краварски ***
431
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Излиза наяве, че по продажни политици България не е имала от създаването си. Суверенитетът трябва да си го пазим ние българите. Не да дойде Керито от Америка да ми го пази. Излиза че става като "Стани ти, да седна аз!" Това става, българи. Очаква ни яко стригане. Тази наша малка, но богато надарена страна е като апетитна хапка за великите сили. Ще я позволим ли това? Защо забравяме Кубратовия завет да бъдем като сноп пръчки, за да не ни счупят.
430
0
 
8
 
! Отговори
8 преди 9 години
До SSСУВЕРЕННА,НО ПО ХАМЕРИКАНСКИ!
429
0
 
7
 
! Отговори
8 преди 9 години
ДО АНОНИМЕН НЕМА ТАКАВА ДРЪЖАВА,ВЕРУВАЙТЕ МИ-КАЗАЛ ШОПЪТ
428
0
 
13
 
! Отговори
смях преди 9 години
Май Планът Ран-Ът от 1989г сега е с име "План за енергийно бъдеще"!!!Само не казва за чие бъдеще...
427
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На снимката: един член на масонска секретна лига и до него един милиционер избил всички си противници от мафията по пътя към Българският престол.
426
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как може да си суверенен и в същотот време да си в ЕС а и приятел на САЩ. Някой може ли да ми даде пример на такава държава.
425
0
 
21
 
! Отговори
Соц преди 9 години
Енергийно бъдеще и САЩ са две не съвместими работи
424
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Планът е следният, стоим на студено през зимата и на топло през лятото.
423
1
 
15
 
! Отговори
SS преди 9 години
в резултат на хамериканския план, България ще се превърне в нещо като бантустан."Америка иска сигурна и суверенна България", ама друг път... :)
422
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ЕКСПЕРТИ" - американци, които ще диктуват американските интереси. Това е недопустимо!
421
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя си изрусява косата, така ми прилича на Марая Кери.
420
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американците вече ни помогнаха един път енергийно с така наречените американски ТЕЦ-ве.Сега пак ли така ще ни помогнат?
419
1
 
13
 
! Отговори
stan преди 9 години
NE NA SISTOVIYA GAZ.tolkova li e trudno da se razbere
418
4
 
12
 
! Отговори
от русия преди 9 години
Я еще весной писал в болгарских форумах, что газ пойдет через Турцию, если Болгария не будет помогать России. Никто не услышал. Сейчас тоже предупреждаю, газпром уже договорился обо всем. Обиженные за срыв ЮП Венгрия, Сербия, Македония, Греция уже решили о строительстве совместных трубопроводов. Россия им поможет. Путина уже пригласили в Венгрию. Борисову надо не к ЕС бегать жаловаться, и не Керри лизать зад а ехать в Кремль к Путину договариваться.
417
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Планът е ясен техните фирми да правят проучвания за добива на шистов газ и нефт, защото поради ниските цени на нефта ще окапят една по една или на групички.Накря загробващи договори като за Мариците, златните находища 1.5% и ще съдират по десет кожи на българина.Преди години ни спасиха от глад и с един кораб мухлясала царевица.По продажните медии, ще му обясняват колко е щастлифт българина че имама такива инвеститори в България. Позор!
416
8
 
4
 
! Отговори
Владо Лайнара преди 9 години
Всички българи сте ***! Крайно време е да се даде възможност на всички световни лидери да минат през ***, да ударят един ъгъл и да ни научат как трябва да се управлява, а не да давате Вие някакви си там глупави съвети като как България да живее добре! Простаци Мръсни и Алчни! Не виждате ли, че нямате мозък за 1 доцент?
415
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правилно!Планове трябват!Само че не е ясно откъде ще дойде газа , кой ще направи направи газопроводите и откъде ще вземем пари да си го купуваме - вече няма да има транзитни такси...Не знам заради кои думи Хитлер се е хващал за пистолета,но от 25 години думите български политици,икономисти и финансисти провокират такива мисли .Защо?Потърсете през гугъла: "Газпром" устал финансировать Европу
414
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
щели да пращат експерт , да очертае енергийното бъдеще на България , такъв срам скоро не е имало , за тях всички са индианци и те трябва да ги вкарат в ,,резерват" , защото така е ,,демократично" . ***