Ни една държавна стотинка за ВУЗ-а за пенсионери!

Танев: Идеята е университетът да е общински или частен
Обновена: 18 фев 2015 18:43 | 18 фев 2015 18:43,
25
Ни една държавна стотинка за ВУЗ-а за пенсионери!
Тодор Танев Снимка: архив, БТА

Нито една държавна стотинка, нито един час работа на структури, които са заети с традиционното образование, няма да бъдат ангажирани със създаването на университета за третата възраст, който вероятно ще е колеж. Това заяви днес пред журналисти министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, попитан да обясни лансираната от него вчера идея за създаването на университет за третата възраст.

Идеята за университет за третата възраст е позната в част от света и ще включва както възрастни хора, така и 50 процента млади хора, каза министър Танев.

Той коментира, че "това няма да е старопиталище с някакви учебни екстри, а ще е съвсем сериозно висше училище или колеж, в който младите хора ще имат възможността в собствените си дисциплини да получават кредити - например историци биха могли да записват семейни истории, а психолози да могат да изучават поведението на възрастни хора в групи".

Министър Танев обясни, че неговата идея е този колеж да е общински или частен, защото на държавно равнище няма свободен капацитет за такава структура. "МОН няма нито пари, нито време, да се занимава с това", коментира образователният министър, но добави, че "ако проектът започне, то в бъдеще може би и МОН ще се заеме с науката за възрастните хора - геронтологията".

Попитан откога ще започне да функционира този нов колеж, министър Танев отговори, че това вероятно ще стане след "година-две-три". По думите му за създаването на учебните програми на това ново висше училище стои голяма колегия от психолози, медици, юристи, философи и теолози, но преди това трябва да се направи икономическо и социологическо проучване за финансовата подкрепа на тази идея. Този нов колеж може да бъде финансиран и от европейските програми, посочи Тодор Танев.

Министърът участва днес в заседанието на парламентарната образователна комисия, на което въпросът за създаването на университета за третата възраст му беше зададен и от депутати от ГЕРБ. "Това е идеен проект, който може да се реализира след една или след сто години", каза Танев в отговор на народните представители, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ministara vednaga pri ...Ani Vladimirova
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Онлайн никой не е против и даже чичо Пенчо от Ливадово ще нахрани прасетата и ще влезе да прочете лекциите.
15
0
 
5
 
! Отговори
Лек анализ преди 9 години
Само не разбрах тоя унивеситет за чии ви е? А, да сетих се! Ще запишем всички хасковски и кърджалийске ханъми да учат български, за начало можете да започнете с милите майчици на нашите ДПС депутати. Хем ще учат български, хем ще крадат парички. А междувременно премахнете училищата за деца със специални нужди, като Хитлер едно време. Вкарайте тия деца в нормални училища, че да се озлобят и да се сринат психически, а междувременно сложете 10ятък на пенсиите, че са огромни. И с тия пари - универси
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ново 20 - всичката Мара фтасала че опряла до ВУЗ за пенсионери - побъркана държава
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
EDIN GLUPAV MINISTAR
12
1
 
4
 
! Отговори
магистър преди 9 години
еи герберската простотия и крадливост няма граници ново 20 всеки старчески дом вуз всяка детска градина вуз бързат да папат осещат ритника в тиквата
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак ли ни занимавате с реформаторските "идеи" на световно (не)известното "светило" в науката врачански професор Тире Танев.
10
1
 
13
 
! Отговори
komi преди 9 години
Немога да разбера Реформаторите са *** или си избират най-тъпите да ги представят.
9
0
 
11
 
! Отговори
Sgt. Pepper преди 9 години
Ааа, не така, Танев! Парите следват учащия се! Щом ще финансирате частните училища и частните детски градини, ще финансирате и частния университет за старци! Инак ще те съдим до дупка в Страсбург за дискриминация по възраст!
8
0
 
17
 
! Отговори
леля Мара преди 9 години
Този министър да се изпрати на ПСИХИАТЪР- веднага !!!!!!!!
7
0
 
10
 
! Отговори
стар студент преди 9 години
Даа очевидно няма господ, който да опази България от проси и корумпирани управници :(
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ХА-ХА-ХА !Това, че присъстваш на лекция не означава че си научил материала който се преподава по скоро означава че си си бъркал в носа или заглеждал някоя засукана колежка. Ако вузовете са били наистина добри и произвеждащи знаещи и можещи хора. Защо 25 години тъпчем на едно място. Защо хората посещавали лекции преди 1995 не измислят как пенсионерите да не мизерстват с 120 лв пенсия и защо не дадат работа на младите.ЗАЩОТО НЕЗНАЯТ КАК!!!
5
0
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
По скоро европейския данъкоплатец ще бъде изтръскан да финансира поредната българска боза ,която вече започва да става резлива като гледам намеренията на управляващите
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ХА-ХА-ХА !Да не бъдем лицемери правилата във вузовете са били винаги едни и същи, да казваш че едно време е било по добре е все едно да кажеш на черното бяло. Това се казва манталитет.
3
4
 
7
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Трябва специален университет за пенсионери над 70 години. Предмета да е един - библията, защото ще им трябват знания когато се явят пред създателя. Ще запиша дядо и баба.
2
1
 
5
 
! Отговори
Пенс Получивков преди 9 години
Защо министърът се ангажира, а казва, че никой нямало да се занимава с частните университети? Кой е той, обслужва ли нечии бизнес планове? Министър в пенсия? Или министър с издръжка? Така ли ще се спре псевдонауката, която днес подлага под съмнение дори, че земята се върти. Винаги ще има фалшиви учени, които са далеч от академията.
1
2
 
10
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Що бе Танев?Тия поне ще учат и ще са сериозни.Или ти искаш пари да се дават само на тези,които не знаят приноса на Ломоносов към световната наука??