Втора младост - ново висше за третата възраст

Хрумване на Танев: Ще правим университет за пенсионери, каним на уроци и скандинавци
Обновена: 17 фев 2015 16:38 | 17 фев 2015 16:37,
74
Втора младост - ново висше за третата възраст
Снимка: архив, Reuters

Университет за хората от третата възраст е една от последните идеи на просветния министър Тодор Танев. Тя е все още на съвсем първоначално ниво, предстои да бъде обсъждана и да бъде търсен начин за финансирането й. Предложението на министъра е в университета за третата възраст да се обучават хора на възраст над 50 години, но и млади студенти.

Идеята е младите да учат геронтология – наука за възрастните организми, да записват спомени на възрастните хора. Пенсионерите пък ще учат философия, психология и медицина. „Нека им дадем възможност да получат по-систематични знания, които ги интересуват. За тях може би пише в „Трета възраст“ и други чудесни медицински вестници, но може би не съвсем систематизирано“, каза Танев в кулоарите на парламента.

Министърът обясни, че инициативата няма да е насочена към милионите възрастни, защото тя няма да е безплатна. „Да не забравяме, че възрастни хора има и в Скандинавия и те зимно време имат доста тъмни дни и биха искали да дойдат тука да научат нещо“, каза Танев. Така той лансира амбицията си България да се превърне в регионален, дори световен център за обучение на европейските пенсионери. Една от идеите е такъв университет да се изгради в Хасково.

„В никоя конституция не е записано до каква възраст образованието е образование и откъде нататък е безсмислено“, мотивира предложението си министърът. Той беше категоричен, че университетът за възрастни няма да засегне структурата на класическото образование. „Нека да дадем право на възрастния човек да получи квалификация, доквалификация, преквалификация след пенсионирането си, за да може да бъде пълноценен гражданин на това общество“, каза още Танев.

Той добави и други аргументи, като обясни, че възрастните хора искат да учат компютри, защото чрез тях могат да комуникират със света и със своите познати. Танев обясни, че идеята за университет е условна и тя може да е мрежа. „Искам да бъдем шампиони в това отношение“, обяви министърът.

Той си пожела в бъдещия университет младите студенти да изучават специалността геронтология. „Но да се обучават и по история, да записват спомени и да се интересуват от миналото. Това е едно минало, което иначе си отива, остава само в рамките на семейството“, каза Танев.

Той призна, че стои въпросът за финансиране на начинанието, и обясни, че вероятно трябва да се кандидатства по някоя програма и предположи, че може би „Америка за България“ ще помогне.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
Петко преди 9 години
По-време на първият мандат на ГЕРБ,Б.Б.беше намерил една на едно кръстовище да продава чушки и домати?Професорка,някакво недоразумение на природата,която направи Министър на здравеопазването,и която общо взето така ни развеселяваше с *** си решения?Сега пък тоя Министър на просветата,сигурно е от някоя квартална кебапчийница???И той професор,и той "блести" с ум и разум та дрънка?Това ли е лицето на българската наука,нейната педставителна извадка в момента?Той оправил едното,та стигнал до?
52
0
 
1
 
! Отговори
Случаен преди 9 години
По-скоро, намалете раждаемостта при *** и ги образовайте. Не мислете за пенсионерите от Скандинавието. Те са си добре и не вярвайте, че ще дойдат да си платят за да ги образовате. Та те са по-образовани от вас и са обиколили света. Целта ви е да смучете пари. Дайте на учителите хубави заплати, дайте на бедните деца стипендии и искайте от тях резултат. Няма нищо ново под слънцето, а и вие няма да го измислите. Нашите деди и прадедеи са го измислили и е било за добро на народа.
51
0
 
1
 
! Отговори
hi преди 9 години
Господин Министър, Като чета коментарите и не само за Вас...Ами това президент, министър, председател..ами вие нямате никакво уважение в лицето на хората (народа) Вие сте само за подигравка и да си взимате там заплатките. Колко Ви псуват, псуват искренно... ами заслужавате си го. Народа Ви мрази всички политици дето се наричате и защо ли? ами защото го сму4ете като пиявици, крадете безнаказано. АЗ ПЛАЩАМ 300 ЛЕВА ДАНЪК ВСЕКИ МЕСЕЦ на ДЪРЖАВАТА НИ, ЗА МЕН ОСТАВАТ НУЛА,за вас300-задаветесе
50
0
 
4
 
! Отговори
БОРИС преди 9 години
КАКВА ИДИОТСКА ИДЕЯ УЗРЯВА В КУХАТА КРАТУНА НА МИНИСТЪРА. Танев ,какви скандинавци бълнуваш,какви дърти ученици ще учат, когато учението не ни е приоритет.А за работа с интернет на средно ниво,май само ти трябва да учиш допълнително.
49
0
 
3
 
! Отговори
ха преди 9 години
Почти всички хора в БГ знаят как се взима диплома - не с учене, а с пари. Има си тарифи от преподавателите за всеки изпит, или пък начини да се плати изпита. Има студенти , които отиват не на лекции, а да платят таксата на корумпираните преподаватели. Какъв е смисъла от това висше образование ?? Трябва да се изкорени КОРУПЦИЯТА !!!А сега поредна простотия от хора, които искат да се правят на интересни !!! Университет за пенсионери !!!
48
0
 
2
 
! Отговори
боц преди 9 години
Ноо като се вземе предвид последното изречение от статията, става ясно за какво иде реч.За финансиране от САЩ!И като се има предвид проамериканската и антиевропейска политика на правителствата на Борисов 1 и досега на 2, е ясно, че това недоносено професрче, назначено за министър, е на почит от Борисов!
47
0
 
6
 
! Отговори
боц преди 9 години
Издънките на това недоразумение станаха твърде много.Бойко да се вземе в ръце и независимо от коя Партия е предложен да го махне от Правителството!
46
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този да си подаде оставката веднага.Аз съм нас 50 и не се чувствам възрастна.Този индивид е за психиатрия.Да се обърне внимание на децата,че са масово неграмотни.А като имам поглед и над днешните студенти положението е отчайващо.Хората нямат пари за хляб ще отидат да учат.А това със Скандинавия е ...думи не намирам.Всеки следващ министър е по-неориентиран от предишния.Избират ги с конкурс или с ***. Народ,който е неук лесно се управлява,но ако и управляващите са неграмотни, народа изчезва.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да 56Налага се да цитирам неблагодарния и егоистичен сатирик Радой Ралин: "Днес, в креслото на Вазов, си клати краката Начо Папазов"...Има какво да допълня за последния, но...е безпредметно.Най голямата корупциа в България е тази, че никой не заема позиция според образование, култура, ценз.А според пари и клиентелизъм.Аз съм стар и нямам надежда, но ме боли, заради вечните продажници.Никога българите няма да бъдат освободени от робството на слагачеството, завистта и алчността си.
44
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На това нещо, което може да е "професор" от психиатрична клиника, където все още живее Наполеон, да му се изясни, че в България най-образованите хора са пенсионерите, те пишат най-грамотно и това, което са направили още стои- не се е съборило, само е окрадено.Недопустимо е подобно животно, ***, да се нарича министър на просветата!Гаврите ли се с децата ни , простаци неграмотни!?
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мда понеже младите хора могат да се махнат от БГ етото ,сега е захващат с пенсионерите ,остава да ги накарат със закон да правят още деца ,от всеки пенсионер -по минимум 1 дете /как ще го направят си е техен проблем/ Зер така ще борят емиграцията ,проблемите с намаляването на населението ,проблемите в образователната система ,в икономиката.Въобще - с всяка изминала идея убеждават и малкото останали млади хора в Бг да се махат надалече от тази територия...
42
0
 
9
 
! Отговори
Второкласник преди 9 години
Този удари по интелект плеймейтките и сексифутболистите и чалгата и виповете от бигбрадър. Кога оправи първокласниците, та стигна до пенсионерите. Да вземат да го направят лауреат на Сталинска награда, че да миряса най-сетне.
41
0
 
16
 
! Отговори
Урунгел преди 9 години
Абе Танев , вие едни *** не можете да образовате па за бабите се фанахте.
40
2
 
9
 
! Отговори
пенсионерка преди 9 години
Ще побързам да се запиша студентка. Иначе ще съм Бойкова "калинка" на онзи свят.Живяла съм в два общественоикономически строя. И в младостта ми имаше министри, които правеха гафове/кой не греши/, ама такова опростачване не помня. Жалко за добрите млади хора! А ги има в изобилие. Убедена съм в това!
39
2
 
19
 
! Отговори
BG преди 9 години
Вече сериозно си мисля че България е вовеки веков урочасана, проклета да има НАЙ-НЕКАДЪРНИТЕ министри на образованието в света !!!!Господи, и този човек седи на стола на Иван Вазов !!!
38
2
 
18
 
! Отговори
буги-буги преди 9 години
Прочетох всички коментири и ми прави впечатление доста умерения и учтив тон. Абе нема ли кой да му набие канчето,да го нарита в *** тоя хипер-***??!!?? Ясно е че е проЗтак!!! Егати и простотията!
37
1
 
24
 
! Отговори
11 преди 9 години
Да се смееш ли, да плачеш ли? Министерската мъдрост единствена може да роди следното изречение.Да не забравяме, че възрастни хора има и в Скандинавия и те зимно време имат доста тъмни дни и биха искали да дойдат тука да научат нещо, каза Танев.Г-н министър, скандинавските баби банкират онлайн и не им требе да учат компютри, а през тъмните дни ходят в Тайван....
36
1
 
4
 
! Отговори
буги-биги преди 9 години
До "либерало" Кире,Киреее не знаеш колко си прав!!! ++++
35
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цялата статия звучи като зле съчинен виц!
34
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На работещите пенсионери ще им удържат от пенсиите, а не работещите ще са студенти. Горките хорица! Това ли заслужиха на края на живота им някой да се гаври с тях? А какво ли ще измислят за болните пенсионери, защото на тази възраст човек се амортизира? Сигурно ще ги напъхат в някой резерват.О, господа управляващи всичко се връща! Дай Боже и вие да станете пенсионери и тогава ще се сетите за поговорката:"Ще дойдеш на мера, ще хванеш вера".