Калфин: Правителството щеше да подаде оставка без дълга

Държавата щеше да бъде изправена пред финансова катастрофа
Обновена: 3 мар 2015 19:25 | 3 мар 2015 15:57, Камелия Цветанова
158
Калфин: Правителството щеше да подаде оставка без дълга
Снимка: БТА, архив

Ако парламентът не беше одобрил споразумението за новия дълг, държавата щеше да бъде изправена пред финансова катастрофа, заяви пред БНР вицепремиерът Ивайло Калфин.

Още по темата
По думите му, само след два месеца страната щеше да спре плащанията по външния дълг, а правителството да подаде оставка.

Калфин смята, че проблемите около приемането на дълга са били създадени изкуствено.

„Заради изключително неадекватния начин, по който беше представена тая тема, и естествено тя беше добре използвана от опозицията за така шумна кампания. Ще припомня, че декември месец, когато беше приет бюджетът за 2015-а година, в него пише - издаване на дълг тази година до 8,1 милиарда лева, от които 6,9 милиарда е външен дълг и държавни гаранции с таван до 3 милиарда лева допълнително. Защо тогава някой не го постави тоя въпрос?“, коментира той.
 
По повод създалото се напрежение в АБВ и обявената от Георги Първанов оставка Калфин каза, че се е опитвал да убеди колегите си в необходимостта от одобряване на банковото споразумение.
 
„Има различия в мнението. Действително аз се опитах да защитя тези аргументи на политическите форуми в партията и не можах. Разбира се, ако АБВ беше гласувало "против", имаше основания да бъде разгледано участието въобще в коалицията. Аз няма как да съм министър, без АБВ да е част от коалицията“, настоя той.

Както Dnes.bg писа парламентът ратифицира договора на правителството за дилърство с четири банки - Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bank AG., за взимането на заем в размер на 8 милиарда евро до 2017 година миналата седмица след бурни дебати.

Съдбата на дълга висеше на косъм, защото първоначалната позиция на АБВ и ДПС беше, че ще гласуват против ратификацията.

След като финансовият министър Владислав Горанов обаче обеща, че поне 2 милиарда лева от дълга няма да бъдат похарчени, депутатите от двете групи гласуваха „За“ заедно с тези от  ГЕРБ и РБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: дългоставкакалфин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
26
 
! Отговори
До 90 преди 9 години
И пак ще прехвърлят вината на следващото правителство Аржентинският сценарий по Български фондовете Буйтреее (лешояди) са на ход сега в България Няма да има спасение от този дълг този път Заробиха ниЧестито
84
6
 
38
 
! Отговори
Изумен преди 9 години
Само преди година страната нямаше нужда от 1 млрд и дори стотици хора протестираха и искаха оставката на Орешарски ,защото му бил необходим заем.Сега същите тези хора сигурно горчиво съжеляват,че онова правителство падна.То сигурно щеше да се оправи без тези 16млрд,а и заплатите и пенсиите щеше да вдига,без да фалира държавата.
83
5
 
13
 
! Отговори
Ха,ха преди 9 години
С тролските си заплати ли ще плащате дълга. То задниците ви мазоли хванаха да седите и пишете глупости. На който не му се иска да плаща има ТЕРМИНАЛ. Само с плювни няма да оправите нищо. Хайде на добър час. Пишете , пишете, то написаното ще остане в историята.
82
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Толкова безочливо взеха да ни играят вече, че си личи че за тях Българския народ е смешен и се смятат за неуязвими, защото всички спят и никой не вижда по-далеч от носа си. Този проблем отдавна не е политически, а е свързан с моралните ни ценности и ширещия се егоизъм. Навярно си заслужаваме съдбата, за да може да паднем шумно и най-после да започнем да се изправяме.
81
3
 
22
 
! Отговори
sorry преди 9 години
Пак ще подаде оставка...
80
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По -*** оправдания не съм чувал никога. И пак разтягане на локуми, но не и истината. Свободните пари на САЩ се влагат в България,за да им носят доходност, а народът да бъде заробен с лихви, които далеч след като охранения Бойко напусне поста си, нашите деца ще трябва да плащат!
79
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това, което Калфин казва не променя факта, че парите които теглят са ужасно много и няма прозрачност за какво ше бъдат изхарчени. Пишело издаване на дълг до 8,1 милиарда. Това да не би да значи, че като сте си гласували таван и всичко е точно. Защот теглите точно тази сума? Защо трябва да бъде цялостно оползотворена и защо въобще не обяснихте нито на електоратите си нито дадохте публични аргументи в подкрепа на дълга. Защото РБ АБВ ГЕРБ и т.н са национални предатели работещи за МВФ и ЕЦБ!
78
4
 
27
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Калфине, значи Горанов ви обещава че 2 милиарда заем няма да бъдат похарчени, затова гласувахте тоя заем? Няма по- *** аргумент!И Гоце ви пита: как така дълговете на държавата към фирмите бяха 11 милиарда според Горанов, а след като се установи че са 9 милиарда, Горанов даде назаден и каза че тия 2 милиарда няма се харчат? Вие за овце ли взехте народа?Цялата шайка на Тиквата и придатъците й сте за разстрел! А ти бе, мод- не разбра ли че не можеш да ми наложи перманентен бан?***.
77
3
 
27
 
! Отговори
ИСТИНА преди 9 години
Е КЪКВО ОТ ТОВА ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ПОДАДЕ ОСТАВКА ..УПЛАШИ СЕ НЕ ОТ ТОВА ЧЕ ЩЕ ГЛАСУВАТЕ 16 МЛРД. А ОТ ТОВА ЧЕ НЯМА ДА БЪДЕШ МИНИСТЪР А ГРЪПАТА НЯМА ДА ВЛЕЗЕ НИКОГА В ПАРЛАМЕНТА..... ВИЕ ЩЕ БЪДЕТЕ ВЕЧНИ СЛУГИ..
76
2
 
24
 
! Отговори
Питанка преди 9 години
Че нашата бедна изстрадала държава, дето всеки у продава / както е написал поетът/ не е ли в криза, че още й трябва! Калфин, време е вече и ти да си мериш приказките! Ако беше паднало правителството, щеше да си паднал и ти- като се замисля, аз, червеният индивид, нямаше за какво да съжалявам. Досъсипахте ни!
75
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На времето Тодор Живков вземаше дългове за да прави от доларите - рубли.
74
1
 
17
 
! Отговори
тиквени комсомлци преди 9 години
Нaркозaвисимите също фaлирaт без дозaтa си!
73
4
 
38
 
! Отговори
ФЕЛИКС преди 9 години
КАТАСТРОФАТА ВЕЧЕ НЕ Е ФИНАНСОВА КАЛФА А НАЦИОНАЛНА----НЯМА ИЗМЬКВАНЕ ОТ ЕВРО АТЛАНТИЧЕСКИЯ ОКТОПОД----СМЬРТ ЗА ВАС И ВСИЧКИ ГЛАСУВАЛИ ЗА ЗАЕМА
72
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще връщаме и нашите милиарди, ще връщаме и американските трилиони и тия на западняците. Винаги бедните и онеправданите плащат сметката.
71
1
 
22
 
! Отговори
ТТТ преди 9 години
ТОЯ ПАПУР ПАК ИЗСКОЧИ.НЕ СИ НАМИРИ МЯСТО .ЦЯЛ ЖИВОТ АБОНИРАНИ ДЕПУТАТ НА ХРАНИЛКАТА.НИЩО НЕ ВЪРШЕЩ ЛАЛА ВРЕЛИ НЕКИПЕЛИ .ПОДПИСВА ДОГОВОРИ ЗА НАТОВСКИ БАЗИ И КУП ЩУРОТИИ.ВРЕМЕ Е ДА СИ ПОДАВА ОСТАВКАТА.СТИГА СА ГО ОБСЛУЖВАЛИ.
70
1
 
25
 
! Отговори
ео преди 9 години
ВЛАСТОЛЮБЕЦ ГОТОВ ЗА ВСИЧКО СТИГА ТОЙ ДА Е ДОБРЕ
69
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами без кинтите не искат да работят за благото на България...
68
2
 
16
 
! Отговори
ха ха преди 9 години
16 млрд.. хубави пари за 3г. . А вие данъкоплатци стягайте коланите на внуци и пра.внуци Важно е че аз Боко и сие сега да бъдем добре.....
67
2
 
29
 
! Отговори
м...да преди 9 години
Поредният ***, който се изживява като спасител! Срам и позор за продажниците! Позор!
66
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Първанов изобщо не му върви с евреите, нито със Станишев, нито с Калфин, а за Кънев няма и да споменавам!