Калфин: Правителството щеше да подаде оставка без дълга

Държавата щеше да бъде изправена пред финансова катастрофа
Обновена: 3 мар 2015 19:25 | 3 мар 2015 15:57, Камелия Цветанова
158
Калфин: Правителството щеше да подаде оставка без дълга
Снимка: БТА, архив

Ако парламентът не беше одобрил споразумението за новия дълг, държавата щеше да бъде изправена пред финансова катастрофа, заяви пред БНР вицепремиерът Ивайло Калфин.

Още по темата
По думите му, само след два месеца страната щеше да спре плащанията по външния дълг, а правителството да подаде оставка.

Калфин смята, че проблемите около приемането на дълга са били създадени изкуствено.

„Заради изключително неадекватния начин, по който беше представена тая тема, и естествено тя беше добре използвана от опозицията за така шумна кампания. Ще припомня, че декември месец, когато беше приет бюджетът за 2015-а година, в него пише - издаване на дълг тази година до 8,1 милиарда лева, от които 6,9 милиарда е външен дълг и държавни гаранции с таван до 3 милиарда лева допълнително. Защо тогава някой не го постави тоя въпрос?“, коментира той.
 
По повод създалото се напрежение в АБВ и обявената от Георги Първанов оставка Калфин каза, че се е опитвал да убеди колегите си в необходимостта от одобряване на банковото споразумение.
 
„Има различия в мнението. Действително аз се опитах да защитя тези аргументи на политическите форуми в партията и не можах. Разбира се, ако АБВ беше гласувало "против", имаше основания да бъде разгледано участието въобще в коалицията. Аз няма как да съм министър, без АБВ да е част от коалицията“, настоя той.

Както Dnes.bg писа парламентът ратифицира договора на правителството за дилърство с четири банки - Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bank AG., за взимането на заем в размер на 8 милиарда евро до 2017 година миналата седмица след бурни дебати.

Съдбата на дълга висеше на косъм, защото първоначалната позиция на АБВ и ДПС беше, че ще гласуват против ратификацията.

След като финансовият министър Владислав Горанов обаче обеща, че поне 2 милиарда лева от дълга няма да бъдат похарчени, депутатите от двете групи гласуваха „За“ заедно с тези от  ГЕРБ и РБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: дългоставкакалфин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
10
 
! Отговори
калашников преди 9 години
дълга ни бе в долари нали велчев го смени в евро
44
0
 
14
 
! Отговори
калашников преди 9 години
до колкото си спомням това национално предателство/смяната на долар с евро/ е дело на милен велчев/който не е в затвора/ и е от"царското" правителство което ни "оправи" за 800дни а сега на власт е главсека на царя бб
43
5
 
3
 
! Отговори
minata преди 9 години
EIIII bsp trola e neumorim. ...
42
2
 
17
 
! Отговори
dgndg преди 9 години
OSTAVKA!!!
41
0
 
22
 
! Отговори
калашников преди 9 години
гнус ме е от вас господа управляващи
40
0
 
16
 
! Отговори
калашников преди 9 години
бг е най бедна в ес...и ще си остане такава...защото краварите го искат...продават на бг ф-16...прототип на миг-21 и по лоши от миг-23/които нарязахме за скраб/ защото краварите го искат...за това ще им плащаме милярди ...и децата и внуците...защото се кланяте на краварите...моите деца искат тук в бг американска подлого
39
2
 
24
 
! Отговори
w преди 9 години
ГНУСЕН ЕВРЕИН, ПРОДАЖНИК. ВИЖТЕ САМО КОЛКО ЕВРЕЙ ИМА В ПРАВИТЕЛСТВОТО И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ НИЩО ДОБРО НЕ НИ ЧАКА.
38
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
с дълг 8.1 се вземат 16 млрд. ??? ОСТАВКА !!!
37
1
 
9
 
! Отговори
st преди 9 години
Shte plashtate Che I hora shte igraete vsichki BG grajdani,ili pone povecheto.
36
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оставка на всички герберасти по веригата: от президента, депутатите, министрите и до последния герберски крадлив и уродлив кмет. Времето през което са били на служба да не се зачита за трудов стаж.
35
2
 
28
 
! Отговори
Paco-Loco преди 9 години
До 2009 година горе долу имахме държава,не казвам че нещата са били цветя и рози но ни управляваха подготвени хора хора с образование,след като Боко взе кормилото започнаха да се назначават буквално хората от чалга клубовете и фитнес залите в управлението на държавата,хора с купени дипломи абсолютно невежи хора,хора на килограм.Този човек свали политиката и парламентаризма до нивото на селска кръчма.
34
0
 
18
 
! Отговори
ме преди 9 години
Е сакън да не подадете оставка! Щото знаем, че за българските политици има една единствена светиня, и това е да са във властта. За нея ще продадат и най-скъпото си, само и само да са във властта. Срам, Калфин, срам! Толкова вярвах в теб! Да бяхте подали оставка, хората повече щяха да ви уважават.
33
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За депутатството и майките си ще продадат тези продажници.
32
1
 
18
 
! Отговори
някой си преди 9 години
" Ще припомня, че декември месец, когато беше приет бюджетът за 2015-а година, в него пише - издаване на дълг тази година до 8,1 милиарда лева, от които 6,9 милиарда е външен дълг и държавни гаранции с таван до 3 милиарда лева допълнително. Защо тогава някой не го постави тоя въпрос?, коментира той. " .............Защото, смешнико, 8 млрд е два пъти по малко от 16 млрд поискана от другата смешка в правителството - Горанов
31
0
 
21
 
! Отговори
Аз преди 9 години
ОСТАВКА !
30
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как ще подаде оставка бе Калфин, ти нас за *** ли ни взимаш? Тиквоний щеше да остави лапачката на друг?!?!? Такива като вас ат АБВ народа нарича политически ***.
29
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От статията разбирам че, външния дълг е 8,1 МЛРД лева ?Тегли се 16 МЛРД. лева > ?с близо 8 МЛРД. лева нов заем ?И ако тези 8,1 са вследствие от управлението на Т. Живков и в периода на преход до 2015, то сега се дърпат нов заем в размер 2 > 1 ...Много е тъмно около този заем, ама много!Ама като населението/гражданското общество не се вдига , така ще е!Честит ви ден на освобождението, немили, недраги...
28
3
 
24
 
! Отговори
калвача преди 9 години
Орешарски ви остави 9 милиарда фискален резерв. Къде са парите? какво купихте с тях?
27
1
 
31
 
! Отговори
ЕС роби преди 9 години
По-добре оставка отколкото робско правителство на Запада плюс 60 милиарда евро външен дълг.
26
1
 
23
 
! Отговори
se преди 9 години
АБВ е фурнаджийска лопата! При нея всичко е от личен а не национален интерес! Начело с Първанов не може да има друго лице такава група! Колкото до оставка на мутрите въобще не ми дреме защото национални предатели като ББ. и РП няма за какво да ги жалеем! Те са американски шпиони отрекли се от славянството християнството и българското за да си спечелят огромни средства за себе си! СРАМ е че БГ се управлява в момента от предатели!