Плевнелиев: В този ден българите заставаме като един

"Трети март е дата, на която България се върна на картата на Европа"
Обновена: 3 мар 2015 21:56 | 3 мар 2015 19:08, Камелия Цветанова
615
Плевнелиев: В този ден българите заставаме като един
Снимка: БТА

В днешния празничен ден всеки българин, където и да е по света да се намира, ще издигне българското знаме. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, след като прие почетния строй на представителните части на Българската армия в присъствието на председателя на парламента Цецка Цачева, министри, депутати и зипломати на площад "Народно събрание" в столицата, където се проведе тържествената проверка-заря по случай Националния празник на България - Трети март.

Още по темата
„Нека, когато над главите ни вятърът развява родния трибагреник не забравяме, че нашата нация бе лишена от самостоятелност и собствен път на развитие. Ако днес можем да се наречем свободни, не би било възможно без Раковски и Караджата, Ботев и Левски, будителите и възрожденците, строителите на съвременна България. В този ден българите заставаме като един, от подвига на съединението и акта на независимостта“, каза той.

"Трети март е онази паметна дата, на която България се завърна на картата на Европа. Този триумф на историческата справедливост бе мощен стимул за развитие, но само първа стъпка в дългия път на политическо и обществено изграждане на Третата българска държава", заяви държавният глава.

Той добави, че днес се покланяме „пред делото на знайните и незнайте български жертви“.

„В този ден, сме обединени в своята признателност и почит към хилядите воини – румънци, финландци, украинци, литовци и други войни, загинали в освободителната Руско-турско война. Подвигът им няма да бъде забравен и българския народ винаги ще се прекланя пред тяхната саможертва”, каза още Плевнелиев.

Той припомни и думите на стария поборник Цеко Петков към българските опълченци пред Самарското знаме: "Нека това знаме да изходи открай-докрай родната земя, нека то отрие сълзите на тъжните очи на нашите майки, жени и дъщери, да бяга под това знаме всичко поганско, зло и нечисто, а след него да легне мир, тишина и благоденствие." Наистина тази благословия се превърна в  пророчество, заяви президентът.

Росен Плевнелиев изрази убеденост, че в нашия век на изпитания и предизвикателства ще съхраним възрожденския стремеж на българите да изковем своето достойно място в европейското семейство и да бъдем равни на другите европейски народи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


615
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
13
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До волгоградския Може би се надяваш някой ден *енцата ти да дойдат тука като окупатори и да им сервираме чай? А? Захотелось?
315
5
 
5
 
! Отговори
До Шоп преди 9 години
Българите са си Българи дори и в Тазмания както и Шопите
314
3
 
13
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
До шопчето Ей *** ти жена като моята си виждал самопо телевизора и нямам впредвид само вьншно. И ако обичаш моля те мен обиждай колкото щеш но децата ми не пипай защото нали знаеш че всеки ползвател (IP адрес) на интернет може да бьде проследен и намерен сьответно не ме познаваш и не знаеш на какво сьм способен още повече че имам много приятели в Бг така че внимавай. Приеми го както си искаш предупреждение или заплаха все ми е тая. Повече ти забранявам да пишеш каквото и да е за децата ми.
313
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е то историята вече е променена в учебниците. Само поколенията да се сменят и всичко ще е забравено.
312
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Василевм 3471. Сърбия, Черна гора и Ромуния получват МНЕЗАВИСИМОСТ от Турската империа следствие Руско-турската война :2. Русия се намесва с война , за да изпълни решенията на Цариградската конференция, осуетени от Турската империя и съгласувани с Австро-Унгария и Англия;3. !аст от Северна Добруджа е дадена на Ромъния като компенсация за жертвирте и помощта от ромънска стран. Ромъния даже протвестира- там има само българи:4. България е васално княжество на Турция и това е статуквото в
311
14
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До волгоградския Като си от 12 години в Сталинград и децата ти са руснаци, К*ра ли ми дириш тука да му даваш наклон, а?
310
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Шоп 455Дъсчен, *** се наричат потомците на родители от две различни рази.А пък ти си хибрид! Между скопен дявол и ялова вещица.
309
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Роската продължава да нерви руснаците, мислейки си че като изпълнява господарските заръки се издига в тяхната йерархия и става неприкосновен. Ако продължава така, като нищо може да се озове във вечните ирландски пасища.
308
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 446Не лъжа. Аз съм Поп Грую, но пиша през TOR, защото съм решил да "храня" драскачите от ***.бъгъ и постоянно ме блокират по IP и не ми се пише всеки път името.Та, дедо поп проверява всичко, защото на нечевчистци не вярва и се оказа, че Расимчо тази година се е насрал от шубе или е решил да не дразни руснаците, че утре бензинът може да стане 3 лева...
307
1
 
9
 
! Отговори
До шоп преди 9 години
че кво им има на рускините едни от най красивите жени са в света и това от Американско Проучване Въпреки че на мен не ми е нужно тяхното проучване Съм напълно съгласен
306
2
 
10
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
До 452 сьр пичукАма това нищо не е той яценюк на посещение в германия каза че през ВСВ Русия е действала като агресор спрямо Германия и Украйна това видео го има в YouTube. Я когда услышал ето обалдел
305
10
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До волгоградскияЖена ми е рускиня а децата ми са с двойно гражданство...живея вьв Волгоград от 12г---------------То е същото. Или си половин руснак или си руски зет. Естествено, че щом децата ти са ***, ще защитаваш Русия. Ми ****ал си се, кво да те правя. Аз ли те бих с пръчка да се жениш за рускиня?
304
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И Боко и Роко ще си идът ама тоз дълг дето го гласуваха Няма как да се изплати И ще трябва да се тегли Нов да покрива Старият КУЧЕ ВЛАЧЕ ДИРЯ НЯМА
303
2
 
17
 
! Отговори
Сър Пичук преди 9 години
Честито на всички фенове на победилата политическа коректност! Днес на честванията за 3ти Март не е бил поканен НИТО ЕДИН Руски представител. Ще рече човек, че "любимите" ни поробители, пардон "присъстващи" са си тръгнали просто ей така. Циркът продължава след 2 месеца - на 9ти Май ще се окаже, че вратите на концлагерите са се отворили сами, а Германия е била победена от....самата себе си, извънземните..... Абе с една дума - същите *** като предишните - само дето задниците им сочат в сегашната "правилна" посока. Жалка работа.
302
2
 
9
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
Ще уточня специално за шопчето че и баща ми и майка ми са бьлгари на 100% русенлии. Жена ми е рускиня а децата ми са с двойно гражданство аз сьм си с бьлгарския паспорт и никога не ми е минавало даже през ума да си сменям гражданството вьпреки че живея вьв Волгоград от 12г. Анадьнмо шопе
301
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да живее България!
300
15
 
3
 
! Отговори
Преподавател в СУ преди 9 години
Как не се спряха тия Руски партии на КГБ като Атака и БСП . Стига сте преподавали история , като не сте я чели . Никой не е длъжен да ви ограмотява , а и няма полза . С маргинали не се занимавайте .
299
3
 
13
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
Шопе на тебе пьк кой ти каза че сьм наполовина руснак? И че точно майка ми е рускиня? А не може ли обратното например баща ми да е руснак? Но знай едно аз сьм повече бьлгарин от теб
298
4
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До АнонименИзчезни, бе нагло дърво!-------------Кой си ти, който молиш за милост? :)))
297
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
".....признателност и почит към хилядите воини румънци, финландци, украинци, литовци и други войни, загинали в освободителната Руско-турско война...." Дали случайно не са участвали и руски воини в Руско-турската война? Дали Дядо Вазов е бъркал и написал Дядо Иван, вместо Чичо Сам? Може би г-н Президента има някаква нора (разсекретена ) информация, че край Плевен не са загинали 12000 руски воини за нашата свобода, а са били американци?