Борисов се опълчи на НАТО: Няма пари за войската!

"По-важно е да дадеш жива сила, отколкото фрегати"
Обновена: 27 апр 2015 15:37 | 27 апр 2015 13:56,
232
Борисов се опълчи на НАТО: Няма пари за войската!
Снимка: архив Ройтерс

Премиерът Бойко Борисов обяви, че тази година няма да се отпуснат повече пари за модернизиране на армията, както настоява НАТО. „Имаме по-големи приоритети в момента“, каза министър-председателят след среща при президента, посветена на състоянието на войската.

На нея военният министър Николай Ненчев предложи план за модернизиране, който изисква още 2,5 млрд. лв. за отбрана. Позицията, с която излезе Консултативният съвет по национална сигурност обаче, не включваше точка в подкрепа на това.

Още по темата
Борисов обясни, че няма как да се дадат пари за армията без да се вземе от здравеопазването или от средствата за социални дейности. „Парите са общи“, отсече той.

Премиерът разкритикува предишните управления на отбраната. „Години наред са купували безумни неща - „Кугъри“ и „Пантери“ - най-скъпите вертолети в света без нито един пистолет“, каза Борисов и допълни:  „Все едно са купували риболовни траулери или вертолети, които нямат никакво въоръжение".

Той се обърна към българските военни и ги увери, че държавата ще направи всичко възможно, за да имат достойни условия на труд.

„На колегите в НАТО ще кажа – най важно е като дадеш живата сила. Това е много повече от това да дадеш фрегати“, обърна се и към Алианса Борисов, припомняйки, че страна ни не е изтеглила войниците си от Афганистан, докато много други са го направили.

„Много велики сили изнесоха контингентите си от Афганистан, България остана там и показа, че е много по-лоялен член на НАТО. Това е важно и трябва да носи гордост на България, не само да ни говорят купи това, купи онова. Искам да ги купя, но сега няма пари”, каза още Борисов.

Министър-председателят беше категоричен, че решението да не се отпускат още пари за армията тази година, не противоречи на ангажиментите, поети от президента Росен Плевнелиев. През септември миналата година държавният глава потвърди на среща на върха на НАТО ангажимента ни през 2015 година да отделим 1,5% от брутния вътрешен продукт за отбраната. В момента обаче средствата са в размер на 1,16 на сто и няма да бъдат увеличени.

 „За 2016 година, с парите, които събират НАП и „Митници” и мерките, които сме взели за борбата с корупцията и контрабандата, ще осъществим и реформата в армията”, обеща днес Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още по темата: армияНАТОборисовКСНС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
3
 
5
 
! Отговори
М, да ... преди 9 години
До Дядо ГошоДрънкалото ББ хитрува както винаги! Нищо няма да направи да спре мераците на шайката около Плевнелиев, военнодалавераджиите дет първо словесно и публично нападат Русия, лижат дупетата на представителите на НАТО и САЩ, а след това щели да се отбраняват и пробват да го направят със средствата от социалният бюджет!пп да бе мирно седяло не би чудо видяло! Всъшност тея никой не ги заплашва, а те самите са като парцаливи бостански плашила за врабци!
123
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 154 Хайде ,хайде ! Ами Тиквата, като управлявяше след .С..Гей,кьорав ли беше тогава, че и хеликоптерите и фрегатите били недооборудвани .Малко ли ги хвали и превъзнася ,тогава ? Кво ще ми се прави,сега , на В. Сидеров ,който още при закупуването, изрева че не са обурудвани и не спря години да го повтаря.Сега Тиквата повтаря,като папагал нещо отдааавна известно. Нещо хлопа ,та чак дрънчи, при другаря Борисов...Личи си че е минал през БКП- като ,,ганосчия ,, е!
122
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До военен белгийската армия е въоражена с НАГАН за ушатите позната от руския и вариянт МОСИН НАГАН Кринка е руска а ШАСО френска А ПЪРВАТА А И ЕДИНСТВЕНА ПУШКА КУПЕНА ОТ БГ МИНИСТЪР е МАЙЛИНХЕР
121
8
 
3
 
! Отговори
Дядо Гошо преди 9 години
Г-н Борисов е напълно прав и заслужава голямо уважение за това.ДА СИ НИ ЖИВ И ЗДРАВ....
120
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 165 правим МТЛБ и това е от тешко то
119
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боко да се опълчи?! Нееее, Бойката само знае да се пъчи!
118
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 162 белгийско и аз питам какво някакво Френското шасо го купуват от Добродетелната дружина и славянския комитет в сръбско турската от 1876 сме с него на Шипка в Руско турската пак с шасо но има и Кринки 50-50 последно шасо се ползва в Сръбско Българската за запасно доброволни 4асти НО тогава ве4е сме основно с Бердана .Майлинхерата идва към 1900 г Отли4на пушка доказана във войните Артилерията впро4ем е френска на Шнайдер а муницийте са немски на Круп .
117
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До за експорт танкове самолети и артилерия не правим Ако е за калашници имаме много Арсенал са лидер по продажби в света впро4ем дори ИЖМАШ остана на зад
116
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 158 нали знаеш какво ще стане при референдум за какво оръжие да се купи хората ще изберат Немско . Ина4е е пове4е от нормално военен министър да иска пари за армията за какво друго да ги иска за весници ли
115
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахахахах баси заглавието, като Матросов на амбразурата...ей, меркантилни журналистчета!!!
114
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе,някой питал ли е за тези харчове,как така мазният Радан,ще заявява,че трябва да изхарчи 2,5млрд,като има 5 процента вот,за тези неща трябва референдум и ако някой им делегира,тогава да ми се правят на отворени,ако вие сте ги изпратили в парламента и сте готови да търпите огромни заеми и харчове,без никой да ви пита,аз не съм. А понеже на" тях"им е през оная работа за моето мнение,аз отказвам да плащам,каквото и да е на тази държава
113
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 156 това на шипка и по преди от сръбско турската 1876 кадето впро4ем пак у4астваме и то бая успешно имено с френската шасо има и кринки
112
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
milicionerska mutra PRODAZNA GUZOAMERIKANOLIZEC
111
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До брейсерГей ги свирши тези работи Боко в слу4ея е прав виж сам от кога е сделката
110
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в опъл4ениеъо има и шасо което купуваме още преди войната френски около 12000 броя бая прили4ни вро4ем
109
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До история 141 и какви са тези белгийски пушки има френски шасо но те са още от преди войната и хи4 не са лоши за времето си
108
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До брейпантерите и кугоарите ги купи СерГей не извъртай нещата Боко може да до критикуваш за друго но не и за това Той дори оряза бройките за пантер от 5 на 3
107
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВоеннослужащПри бат Бойко и Доган са парите,ако ти е толкова интересно,питай вожда си,що не връща Цветан Василев
106
9
 
4
 
! Отговори
Военнослужащ преди 9 години
Другари червени *** , вие наистина сте извънземни . Ами защо не купихте за армията всичко , което сега искате . Нали бяхте до преди няколко месеца на власт . Фалирахте банка КТБ и Орешарски и Станишев станаха милиардери , сега попитайте тях къде са парите за армията .
105
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо се е опълчил?Защо се ежи?Нали са ни приятели НАТО!Веднага да се извини!