В парламента за армията: Без пари и оръжие... крета!

Трябва не модернизация, а реанимация, отчитат от опозицията
Обновена: 21 май 2015 14:07 | 21 май 2015 13:52,
60
В парламента за армията: Без пари и оръжие... крета!
Снимка: Булфото

Състоянието на армията ни е трагедия, войниците са със скъсана кубинки, имаме два летящи самолета и бойна техника, която застрашава живота на военните. Това констатираха депутати от различни групи по време на дебати около доклада за състоянието на българската армия през 2014. Той е внесен от правителството и в него се правят тревожни констатации.

Още по темата

Парламентът прие тревожния доклад за състоянието на българската армия през изминалата година. В решението за приемането се констатира "продължителен финансов недостиг", "критично състояние на въоръжението и бойната техника".

"При смяната на три правателства българските въоръжени сили са успели да останат в състояние да изпълнят възложените им мисии и задача, но с ограничения", пише още в документа. Според него армията ни има проблеми с развитието на отбранителните способности и най-вече със състоянието на въоръжението и техниката и в трите вида въоръжени сили. Констатира се, че причина за това е липсата на средства. 

Опозицията също нарисува тежка картина в армията. Според бившия военен министър Ангел Найденов докладът на правителството говори за ерозия на отбранителните способности.

"Как мислите, че гледат на нас наш'те партньори?, попита Найденов и допълни, че отбранителните способности на НАТО са сбор от способностите на всяка държава.

ДПС също разкритикува състоянието на армията. "Ако не постигнем консенсус за наложителните и неотложни мерки за системата на отбрана, за модернизацията, ние ще имаме не само проблеми с партньорите в НАТО, но и много сериозен национален проблем", каза Янко Янков.

Според него техническото състояние на армията ни се нуждае не от модернизация, а от реанимация. "На много места нейното състояние заплашва живота на военослужещите, които я използват. А ние сме граница на ЕС и НАТО. Ние продължаваме да сме в зависимост от страни,  които не са членки на НАТО", каза още Янков. Той нарече пълна тратегедия състоянието на военнопромишления комплекс. "Заводите са в криточно състояние. Останахме без изтребители - знаехме го десет години назад и нищо не направихме", каза още той.

От ГЕРБ не отрекоха проблемите в армията, но и се разграничиха от черните оценки. "Повече от 2 милиарда са вложени в армията, но те не са довели до подобрение. Въпросът е, ако продължим да наливаме пари в армията, това ще промени ли нещата?", попита депутатът от ГЕРБ Валентин Радев. Той обвини предшествениците във властта, че са съкратили бюджета за армията. Радев призна, че ГЕРБ е продължил негативната тенденция, но заради кризата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
18
 
! Отговори
Registriran преди 8 години
За почитателите на *** и НАТО ценности, някога НРБ имаше армия отлично въоръжена и със висок боен дух, сега, има армия достойна за главнокомандващият.
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До даммалта до 2рата световна е британска колония, сан марино е един баир с 20-30 хил души и практически тва е италия, а словения е част от югославия - да ти го тур на в европейската ценност
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И кой би имал интерес да завладее най бедната страна в Европа ..... не се сещам , освен да се пазим от Турция , ама те имат половин милион армия , а в България няма толкова граждани в работоспособна възраст , значи пак не става.
26
0
 
2
 
! Отговори
Rodopean преди 8 години
Nianchev za kvo sa oplakva pak?! glei v Kircali kak sa pravi moderna otbrana s domakinski kuchnenski noj bez daje bg voenna nauka i akademia?! real bio akademia.
25
6
 
3
 
! Отговори
дам преди 8 години
До Анонимен 23за какъв фюрер ми говориш бе ...Малта , Сан марино , Словения ... и те ли са офшорни зони , че още съществуват ... тук има европейска солидарност и ценности , граници в Европа се променят само от най големите , а в ЕС въобще не се променят от десетки години ... Югославия като имаше армия , да не би да запази целостта си , Не защото големите решиха , че ще има Черна гора , Хърватска , Македония и Косово ...точка по въпроса
24
2
 
16
 
! Отговори
морски преди 8 години
,,Партньорите" ни от САЩ защо не ни подарят малко военна техника,както правеше навремето СССР,ами ни я продава на тройна цена и то втора употреба!!!!!!!!
23
11
 
5
 
! Отговори
военен пенсионер преди 8 години
Целия рев за армията , е че *** намаляха и няма вече шапка пари и цял ден на ракийка и салатка. Като имахме армия при бай Тошо какво направихме. Нищо но от сърце. На двама войника по 3 *** офицери и големи заплати . Ай сиктир бе готованци .
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко е в окаяно състояние в тази държава. Вижте всички сектори, като се започне от култура, образование и наука, земеделие, здравеопазване, пенсионна система, та се стигне чак до армия. България ще се оправи, но като свали тази върхушка, а това ще стане след 100, 200 1000 години или докато фалира държавата. На светлинни години сме от истината.
21
4
 
13
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
В кое време живеете бе господа При 7 милиона население от което 2 мнл пенсионери и 2 мнл роми , кой ще издържа 100 хилядна армия като няма и наборна служба Аз бях в казармата в един от последните набори 2006 година , знаете ли за какво иде реч, това беше прехода между наборни войници като мен и уж новата професионална войска. Разликата беше , че ние поддържахме и оръжието и давахме караули за 15 лв на месец заплата , а те получаваха около 500 за да си джиткат на телефоните
20
1
 
9
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Важното е за да има за трибуни по стадионите...армията не е важна. Нали сме в НАТО.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До дамти даде голям пример бе .... тва са специални зони офшорни, зони със спец банково законодателство - там ония си крият парите бе - кой ще ги напада - ти луд ли си - фюрера що не нападна швейцария бе? - знаеш ли колко етнически немци има там да ги освободи (да не говорим и колко евреи за освобождаване)?
18
7
 
0
 
! Отговори
До 16 преди 8 години
На опозицията това и е работата: да не подкрепя конструктивни решение, да бойкотира закони, във всеки един случай да критикува властта, да тръби как текущата власт е разсипала всичко, защото видиш ли преди това не е било така по тяхно време и куп други негативизми. А кой ще свърши някаква работа? А някакво задружие и подкрепа кога ще има? А някакви общи каузи за благото на всички? .......... никога
17
12
 
3
 
! Отговори
дам преди 8 години
Абе , Люксенбург , Лихтенщайн, колко голяма армия имат , че не изпадат в истерия , че съседните им страни ще ги завладеят въпреки , че не могат да се противопоставят нито на Франция , нито на Германия , ако решат да ги анексират .... просто си живеят живота и имат стандарт на живот в пъти по висок от големите военни сили .Не всичко е танкове и самалЬоти , трябва и акъл
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ХАХАХА - сещам се като бях дете имаше една песен:Край Босфооораааа шум се вдигалъскат голи *** - та така се смяхме тогава де преди около 30 години да е било - доживях....
15
1
 
12
 
! Отговори
! преди 8 години
е то нали това е част от целия план за унищожението за България, какво се чудите кой бил виновен и кой не...България има още 5, 10 години живот, преди да си я поделят турци американци евреи...
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Намалете администрацията с 1000%, за да стигне до нивата в развитите държави. Тогава ще има пари за всички. Много хрантутници на държавна хранилка, хилава държава.
13
16
 
6
 
! Отговори
Истината преди 8 години
сега може да имаме много по малко армия , танкове и самолети от преди 20 години , но сме много по сигурно място .Защото 95 година , бяхме най уязвими , нито в НАТО , нито с остатъците от разпадналия се СССР и вършавския блок .Сега сме членове на НАТО и ЕС , това е причината да няма зелени човечета , въпреки че нямаме армия.С дипломация и подходящите съюзници може да постигнеш много повече , от колкото с военна сила за 7 милионна страна
12
2
 
7
 
! Отговори
до другарите преди 8 години
Абе опозицията , преди година само бяхте на власт ....тогава ли изпадна в кома армията , че сега и трябва реанимация
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За всичко са виновни турците и 500 годишното турско робство!
10
0
 
13
 
! Отговори
До 11 преди 8 години
Ми не, няма такава държава. За съжаление.