Партиите харесаха 25 октомври за местния вот

Неудобството било, че балотажите за кметове ще са в Деня на будителите
Обновена: 23 май 2015 09:52 | 23 май 2015 07:30, Веселина Йорданова
16
Партиите харесаха 25 октомври за местния вот
Снимка: архив, БулФото

Парламентарно представените партии определиха за "най-приемлива дата" за местните избори 25 октомври. Това стана по време на извънреден председателски съвет в Народното събрание вчера, съобщили пред "Стандарт" ключови фигури от мнозинството.

Председателят на парламента Цецка Цачева е поканила лидерите и шефовете на парламентарните партии, за да уточнят въпроси, касаещи предстоящия вот.

В хода на разговорите бе получен широк консенсус около тази дата, тъй като е най-близка до тази от местните избори през 2011-а, коментираха след срещата участвали.

Единственото неудобство е, че евентуалните балотажи за кметове ще се състоят точно в Деня на будителите - 1 ноември, който тази година се пада в неделя.

По правило вторият тур се провежда не по-късно от 7 дни от датата на произвеждането на първия тур, в един неработен ден за цялата страна. Парламентарните партии са коментирали още и процедурите около съставите на общинските избирателни комисии.

Очаква се датата 25 октомври да бъде предложена на президента Росен Плевнелиев. Според действащия Изборен кодекс изборите за общински съветници и за кметове се насрочват от президента на републиката не по-късно от 60 дни преди изборния ден. Най-вероятно държавният глава няма да чака крайния срок и ще обяви датата за местния вот по-рано.

Междувременно в партийните централи на големите партии са решили негласно кандидат-кметовете да имат решаваща дума при подбора на партийната листа за общински съветници.

Става дума за "общинска избирателна квота" в чл. 454, ал.2. от Изборния кодекс, обясниха юристи. И посочиха допълнителните разпоредби, където квотата се получава при "делението на общия брой на действителните гласове, подадени за общински съветници в общината, на броя на членовете на общинския съвет".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: НСместни избори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
4
 
! Отговори
синева преди 8 години
Предложете нещо ново и авторитетно бе, стига сте се въртяли едни и същи! Или пък променете манталитета си - просто се осъзнайте.
11
2
 
3
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 8 години
Вещицата се прави на Ленинска , а в същност е червен *** , защото мириши от компа някак си на червено л....о . Ами събирайте се и правете революция . Ама не ви стиска , а само агитирате дано някой се хване. Вие не разбрахте ли , че БСП изчезва и приключва с вас или без вас .
10
1
 
4
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 8 години
Я НАЙ-ДОБРЕ ДА СЕ СПРЕТНЕ ЕДНА ОКТОМВРИЙСКА РЕЕВОЛЮЦИЙКА ВМЕСТО ИЗБОРИ И ТОГАВА ЩЕ НАРЕДИМ ПЪЗЕЛА. ВСЕКИ ЩЕ СИ ИДЕ НА МЯСТОТО КОЕТО ГОСПОД МУ Е ОТРЕДИЛ А НЕ ГЕРБ.
9
1
 
8
 
! Отговори
Лениниска преди 8 години
А така октомврийската революция. Датата е подходяща одобрявам
8
3
 
2
 
! Отговори
мюмюн преди 8 години
С нетърпение чакам автобусите от турция. А аз самия ще гласувам двапъти. Радвам се, че много българи не гласуват и така помагат на дпс
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** !
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
takmo na balotaga v dena na buditelite naroda da se sabudi i da vi izmete..che pak che obechavate vie ot gerb
5
2
 
11
 
! Отговори
кой преди 8 години
До АнонименМани ги бсп-загубена кауза.Проблемът е,че остана само тяхната дъщерна фирма-герп,която ,докато не съсипе всичко,няма да миряса.
4
2
 
19
 
! Отговори
123 преди 8 години
Не ни трябват избори - трябва ни революция. Пряка демокрация, а не представителна такава.
3
3
 
20
 
! Отговори
мммм преди 8 години
хубаво, но ние пък не харесваме партиите.
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
добрата новинаСтар пчелар гръмна крадец на мед
1
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами сега другари кво праим . Още няколко месеца и БСП остава без нито един кмет в градовете . Това ще е последния пирон в ковчега на т.н. столетница . Айде чао.