Политиката на отстояване на правата не създава етническо напрежение!

Местан изрази тревога от сравнения с обстановката в Македония
23 май 2015 18:37, Елка Василева
216
Политиката на отстояване на правата не създава етническо напрежение!
Снимка: архив, БТА

Не политиката на отстояване на правата и свободите генерира етническо напрежение, а политиката на дискриминация и неспазване на правата и свободите. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан на състоялия се в местността "Аязмото" край дуловското село Руйно традиционен митинг-събор за свързаните с "възродителния процес" майски събития от 1989 година.

Повод за това изявление бе появилата се в публичното пространство спекулативна, според него, теза, че използването от Местан и дейци на ДПС на "майчин език" по време на публични прояви провокира етническо напрежение.

Още по темата

Местан изрази тревога, че някои анализатори си позволяват сравнения с обстановката в Македония.

 "По никакъв начин правата и свободите не могат да бъдат противопоставени на българския национален интерес и националната сигурност на страната, защото опитът показва, че националната сигурност и националният интерес са гарантирани само в тези държави, в които се води политика на спазване на правата и свободите на човека, в това число и на малцинствата и са постигнати етнорелигиозните баланси в мултикултурните общества", заяви Местан, цитиран от БТА.

Той подчерта, че ДПС ще продължи  усилията си да гарантира европейски стандарти за правата и  свободите на българските граждани, защото смята, че тази политика е в пълно съответствие на националния интерес и с националната сигурност на страната.

Във връзка с майските събития от 1989 година Лютви Местан обърна внимание, че ще се противопоставя на всеки опит за "неглижиране на приноса на майските събития за българската демокрация". Той нарече тези събития "политически аналог на мащабната всенародна съпротива срещу комунистическия режим на чехи, унгарци, поляци".

В Дуловския район по време на майските събития през 1989 година на мирен протест излизат 3 000 души. Със сила са разпръснати демонстрации в селата Босна, Правда, Искра, Бащино, Дичево и Суходол.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
5
 
3
 
! Отговори
Ястреб Велики преди 8 години
До 123Когато завладяваме Балканите, по тези земи има около половин милион българи, полугладни роби на едрите феодали, а аристокрацията наполовина погърчена! След 500 годишно хранене, кърмене и вардене, след нас оставихме над 3 милиона българско население, с непокътнат език, религия и култура! Ако не бяха моите деди, сега нямаше да го има това племе балканско, наречено българи! Та за какви кланета ми грухтиш, зурлатия балканоид?
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След цялото клане 5 века според историците сме наброявали 2 милиона българи.Факт е,че Западната общност е изразила съпричастност към съдбата на предците ни-само на думи.В действителност ни е освободила Русия.Факт е,че след Освобождението са останали турци по тези земи.Европа няма да развали отношенията с донорката си на работна ръка.Европейският термин за България е фронтова държава.
85
5
 
1
 
! Отговори
Ястреб Велики преди 8 години
До пппОсвен бобен газ, нищо друго не сте създали и няма да създадете, племе крадливо и ебливо! Само си приписвате това и оново от историята, видите ли, колко сме били велики преди! И преди сте си били едно нищо, и сега сте си едно нищо, и за щастие на останалото човечество - бъдещето ви е пак нищо! Хайде лягай си вече да спинкаш, че утре ще ми се явиш на работа недоспал и недоизтрезнял и пак ще трябва да ви ритам по зурлата!
84
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мале,бурето ще гръмне!Тъпите европейци и американци не трябваше да се бъркат в региона.
83
1
 
2
 
! Отговори
ъъ преди 8 години
керкенез, махайте се бе животни, махайте се
82
2
 
3
 
! Отговори
ппп преди 8 години
ястреб,кирил и методий създават глаголицата. кирилицата е създадена от техни ученици в преслав. доста си неук, *** ***. вечерна смяна ли си, ***? сериозно, вие сте заличили една държавност със сила. всичко друго са алабализми. и нищо не сте дали на света. ако бяхте - щеше да си го оприказвал.
81
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Та значи,Ястреб,какво сте създали?
80
4
 
2
 
! Отговори
Ястреб Велики преди 8 години
До пппХайде пак почнахме с малоумното "ние сме създали бобения газ, вие какво сте създали?" ***, цялата ви история е една поредица от мегаломаниачни лъжи и измислици! Създали били азбука! Кирилицата е създадена от макенските братя Кирил и Методий, които са я заимствували от глаголицата, която е версия на гръцката азбука, която пък е продължение на микенската писменост, знайна като "линеар А"! "Българите са народ, който създава само история, но която не е годна за консумиране!" - У. Чърчил
79
3
 
3
 
! Отговори
ппп преди 8 години
ястреб, преславската книжовна школа създава кирилицата, днес ползвана от 250 млн човека. какво сте създали вие? шербета и бялото сладко?
78
2
 
7
 
! Отговори
ппп преди 8 години
ястреб,османците са единствената империя, просъществувала толкова дълго и не дала нищо на света. нито музика, нито литература, наука, традиции, философия. вие сте едни изостанали скотове, налагали всичко със сила. нямате наследство. нямате идентичност. вие сте просто едни провалили се варвари.
77
3
 
2
 
! Отговори
Ястреб Велики преди 8 години
До хххБлагодаря за всичките комплименти, дето си ги нахвърлил в моя посока! Но както са казали, човек съди другите по себе си, мислейки си, че и те са като него!
76
9
 
4
 
! Отговори
Ястреб Велики преди 8 години
До Иван АсенВаньо, предишния път стигнахме само до Виена, но този път Виена ще ни е само първата спирка, по пътя към Лондон и Осло! И второ, ние си взехме много добра поука през последните 100 години как трябва да се управляват българите! "Възродителният процес" ще ви се върне страшно тъпкано!
75
2
 
4
 
! Отговори
интересно преди 8 години
Ако турците бяха *** например с какъв ли ,, процес ,, българите щяха да се излагат пред света ?
74
3
 
10
 
! Отговори
ТОТО преди 8 години
Местан ме дразни изключително много!***, пък се прави на умен.Доган ако не друго, беше хитър като лисица, а този е просто нагъл и се възползва от отслабената държавна машина да си плете кошницата.
73
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
500 god vi pazihme ot iz4ezvane a sega zorlen iskate da iz4eznete
72
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като им гледам на тия физиономиите се връщам 20 000 години назад в еволюцията.
71
9
 
2
 
! Отговори
до иван асен преди 8 години
До 1396 година бг вече е била на три разпаднала Иванчо ! През 500 годишното ,, робство ,, е било възможно 500 пъти да изчезнете но сте се запазили като едно. Нататък ако си умен сам разсъждавай...
70
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В крайна сметка наглостта на турците ще им изиграе лоша шега. Не стига, че ядат български хляб, ами вместо благодарност се зъбят. Редят се на опашки за български паспорти и ни се молят да ги приемем в ЕС. А трябва ли да ги приемем? Не мисля, просто няма как да стане.
69
3
 
6
 
! Отговори
българина преди 8 години
Аз тоя така ще го разтревожа по анадолски че европа ще му се стори тясна. Бесилките за предателите са готави. Правят се списъци. Този е в топ 10
68
4
 
8
 
! Отговори
Иван Асен преди 8 години
С турците мир трудно ще има,те са коварни и чакат само най-удобният момент за да нанесат решителния удар.Четете историята и вижте как е паднала България под турско робство-чрез подклаждане на вътрешни конфликти и чрез политически манипулации най-вече.Бавно и полека в продължение на десетилетия турция е парализирала съпротивителните сили на християните.Може би ще минат години докато турция намери удобен повод да настъпи към балканите.Едно евентуално разпадане на Македония може да бъде такъв повод