Политиката на отстояване на правата не създава етническо напрежение!

Местан изрази тревога от сравнения с обстановката в Македония
23 май 2015 18:37, Елка Василева
216
Политиката на отстояване на правата не създава етническо напрежение!
Снимка: архив, БТА

Не политиката на отстояване на правата и свободите генерира етническо напрежение, а политиката на дискриминация и неспазване на правата и свободите. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан на състоялия се в местността "Аязмото" край дуловското село Руйно традиционен митинг-събор за свързаните с "възродителния процес" майски събития от 1989 година.

Повод за това изявление бе появилата се в публичното пространство спекулативна, според него, теза, че използването от Местан и дейци на ДПС на "майчин език" по време на публични прояви провокира етническо напрежение.

Още по темата

Местан изрази тревога, че някои анализатори си позволяват сравнения с обстановката в Македония.

 "По никакъв начин правата и свободите не могат да бъдат противопоставени на българския национален интерес и националната сигурност на страната, защото опитът показва, че националната сигурност и националният интерес са гарантирани само в тези държави, в които се води политика на спазване на правата и свободите на човека, в това число и на малцинствата и са постигнати етнорелигиозните баланси в мултикултурните общества", заяви Местан, цитиран от БТА.

Той подчерта, че ДПС ще продължи  усилията си да гарантира европейски стандарти за правата и  свободите на българските граждани, защото смята, че тази политика е в пълно съответствие на националния интерес и с националната сигурност на страната.

Във връзка с майските събития от 1989 година Лютви Местан обърна внимание, че ще се противопоставя на всеки опит за "неглижиране на приноса на майските събития за българската демокрация". Той нарече тези събития "политически аналог на мащабната всенародна съпротива срещу комунистическия режим на чехи, унгарци, поляци".

В Дуловския район по време на майските събития през 1989 година на мирен протест излизат 3 000 души. Със сила са разпръснати демонстрации в селата Босна, Правда, Искра, Бащино, Дичево и Суходол.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
10
 
3
 
! Отговори
history преди 8 години
Като античовечна и единствена в световната история ще остане акцията = ,, възродителен процес ,,. Планетата никога не е изживявала такова зло над човешкото самосъзнание.
66
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Възродителния процес е една от светлите и паметни дати в защита на Българищината в последните 50 години , и трябва , да се чествува от Българите , като Национален празник."-за Червената книга са и още възраждат.Ей, тия нямат срам!
65
1
 
5
 
! Отговори
чюк преди 8 години
Ясно! За някои хора наричащи се българи , късата но ценна думичка МИР е спряла означава нещо. Така да е.
64
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DO 90 PISHMAN BALGARINO 3 MILIONA OSTANAHTE NO DOKAT NE IZCHEZNETE OMRAZATA I GADNOTO VI EGO NQMA DA UMRE U VAS
63
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Възродителния процес е една от светлите и паметни дати в защита на Българищината в последните 50 години , и трябва , да се чествува от Българите , като Национален празник.
62
3
 
3
 
! Отговори
Ала-Бала преди 8 години
Местане, днес разчиташ, че са 2 пилета и 30 лв пак ще получиш властта. Скоро и на теб ще ти се случи тов, което е станало в Гърмен!
61
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Народ, който е изтребвал с милиони свои съседи и не се е спирал пред нищо, независимо дали е войска или жени и деца, народ, който и днес взаимно се дебне и избива дори и децата си /виж филма "Завръщане"/ заради някакви дивашки местни закони... Какво да кажеш за такъв народ? Ако имат чест и достойнство трябва да се скрият някъде и да си траят поне 200 години.
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Влади Съчувства ли им по време на Възродителния процес или беше командирован в Делиормана по това време?
59
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"И още малко от Захария в същата статия: Когато нашите сиромаси освободители /простите солдати/ преминаха в България, още в Свищов те прехапаха език и почнаха да псуват Проклети братушки! От какво се вие оплаквахте?. Другояче не можеше и да бъде. Руският селянин,наречен мужик, спи на печката с цялото си семейство, на което за постелка и завивка служи мазния и миризлив кожух. Неговата изба, или къща, прилича на нашите кочини. За градинка, лозици, двор, нови дрешки и пр., той е петимен."
58
4
 
6
 
! Отговори
Влади преди 8 години
ДПС е етническа партия, създадена от ДС. Казвали са ми го турци,лежали в затвора заради "етническия процес". Истинските турци у нас са добри български граждани! Вижте войнишките паметници - има и турски имена,на хора, загинали за България! България е наша родина, и за нас,и за тях! Кръвта ни е една,независимо кой какъв се нарича. Всички сме автохтонни- не сме дошли от никъде!!!
57
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Inie turcite iskame edinna BULGARIA
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината е, че Местан се бори за втори официален език - турски! И че се цели разцепване като последица на държавата и преминаване на области към Турция. Затова и напират за велико народно събрание, че в мътна вода риба се лови по лесно. Хайде вие българите си вземете Македонията, или каквото е останало от нея, а пък на турците ще дадете югоизточна България!!! Да, ама не! Майната и на Македония, вълнува ме целостта на България!!!
55
4
 
3
 
! Отговори
34 преди 8 години
Трябва да има някаква спойка между етносите, иначе лошо.
54
4
 
1
 
! Отговори
Мунчо преди 8 години
Не сме държава,дори не сме нация,но както Румен Данов написа @Българските Освобождения***явно е прав 1878-1944-1989 г.нищо,но винаги някой е на далавера,разбирасе не народа
53
11
 
5
 
! Отговори
34 преди 8 години
"ПЕТСТОТИН години са ни държали в робство"-ПЕТСТОТИН години са ви запазили от изчезване!
52
10
 
3
 
! Отговори
до 111...111 преди 8 години
ДПС е ,, буфера ,, в БГ. Тази политическа група винаги е омекотявала политическите сблъсъци в държавата. Ако искате премахнете я и ще видите ще има ли две поредни мирни години в България !
51
4
 
11
 
! Отговори
11111111111111111111 преди 8 години
Не знам защо хора които ПЕТСТОТИН години са ни държали в робство им позволяваме да имат партия в парлямента.НАГЛОСТ Сигурно в Турция има бългаска партия в техния
50
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До cCcТурците живеещи в България никога не са били терористи!само някои
49
10
 
8
 
! Отговори
ROM преди 8 години
В 113 държави има най-малко по 2 официални езика, а в България даже майчиния език е забранен.
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Mestan ne samo da go globavat..a napravo v zatvora...toi sazdava narpegenie..kato se chuvstva turchin march v Anadola i da si govori turski na vola..