Промените в Конституцията вече са внесени в парламента

Подписани са от 132 народни представители
Обновена: 26 май 2015 19:05 | 26 май 2015 19:02, Елка Василева
11
Промените в Конституцията вече са внесени в парламента
Снимка: архив, Булфото

Промените в Конституцията вече са внесени в деловодството на  парламента. Те са публикувани на сайта на Народното събрание.

Проектът за изменение и допълнение на Конституцията е подписан от 132 народни представители от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ. Сред вносителите са председателят на Народното събрание Цецка Цачева, председателите на парламентарните групи на ГЕРБ и ПФ Цветан Цветанов и Валери Симеонов, както и съпредседателите на РБ - Радан Кънев и Найден Зеленогорски, и на БДЦ - Красимира Ковачка.

Още по темата

В проекта е записано, че ВСС се състои от съдийска и прокурорска колегия.

Предвижда се съдийската колегия да има 13 членове - председателите на ВКС и ВАС, шестима членове, избрани от общото събрание на съдиите и петима, избрани от Народното събрание.

Прокурорската колегия да има 12 членове, предвижда проектът. Те са главният прокурор, четирима, избрани от общото събрание на  прокурорите, един, избран от общото събрание на следователите, и шестима, избрани от Народното събрание.

Пленумът на ВСС се състои от всички негови членове, е записано в проекта. Сред правомощията на пленума е да приема проектобюджет на съдебната власт и да го внася в парламента, да взема решение за прекратяване на мандата на изборен член, да прави предложение до президента за назначаване и освобождаване на председателите на ВКС и на ВАС и на главния прокурор.

Заседанията на пленума на ВСС се председателстват от министъра на правосъдието, който обаче не взема участие в гласуването.

Предлага се отмяната на текста, според който решенията на ВСС за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи се приемат с тайно гласуване.

Предвижда се намаляване от пет на четири години на мандата на  изборните членове на Висшия съдебен съвет.

Предлага се Висшият адвокатски съвет да може да сезира КС с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се засяга статута на свободната ,независима и самоуправляваща се адвокатура или се нарушават права и свободи на гражданите.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
19
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Промени в Конституцията, касаещи съдебната система, внесени от човек, осъден на две инстанции- на това му казвам ирония
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Izmisliha ohste edna vrata prez koiato izvarshelite prestaplenia politici i cadebni organi da ostanat na svoboda. Koga shte ima zatvor? Kogato tezi koito sa izvarshili ne sa na vlast ili vlastvashtite dnes ne sa im dlajnici.TAZI PROMIANA NA KONSTITUCIATA E PECHALBA NA VREME ZA PRESTAPNICITE.
4
2
 
20
 
! Отговори
emgo преди 8 години
Конституция се променя само от велико народно събрание ... КАЗАХ ! ЗАБРАВИХТЕ ЛИ ЗАКОНИТЕ?
3
0
 
20
 
! Отговори
ПРОМЕНИТЕ преди 8 години
Квотата на Парламента за избор на ВСС трябва да бъде 1/3, а квотата на професионалните гилдии (съдии, прокурори, следователи - 2/3). Аналогично на Законодателната и Изпълнителната власт, Съдебната власт по Конституция трябва да бъде също така обект на контрол, отчет и на възможна преждевременна сменяемост ! Власт, която не е проветрива, неизбежно се осмърдява !
2
2
 
25
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
АЗ не съм анонимен!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Членовете на БКП, сега : ГЕРБ, РБ, ПФ и БДС всячески се стремят да продължат КРЪВОЛОЧЕНОТО на народната кръв. Мълчаливо, но не и без участно смучат АБВ, БСП и..................НАЙ-ГОЛЕМИЯ ЛАКОМНИК----ДПС.Глупав и *** народ са българите. Можеш да ги стрижеш, колиш...............най-много да измучат.На *** народ такива управници.
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е какво отговорността на прокуратурата пак ли остава само пред Господ ? Това не реформа. Всички знаем че най-гнилата ябълка е прокуратурата.