Здравни вноски: Плати сега, или брой за 5 г. назад

Ако не внесем дължимото до декември, ще ни излезе солено
Обновена: 17 юни 2015 12:43 | 16 юни 2015 21:12,
145
Здравни вноски: Плати сега, или брой за 5 г. назад
Снимка: архив, Reuters

Ако не внесем дължимите си здравни вноски за последните години, ще се наложи да заплатим всички такива за 5 години назад. Текстът беше приет с 96 гласа "за”, 19 "против”, а трима се въздържаха, предаде "Фокус”.

Точният текст на така приетите промени в Закона за здравното осигуряване е, че здравноосигурителните права на лицата се възстановяват при условие, че до 31 декември 2015 година лицето е заплатило всички дължими здравноосигурителни вноски през последните 36 месеца. От 1 януари 2016 година здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 се възстановяват при условие, че лицето е заплатило всички дължими здравноосигурителни вноски през последните 60 месеца с начислените лихви за забава.

По сега действащото законодателство е в сила толеранс до края на 2015 година и всеки, който иска да поднови здравните си права все още може да плати вноските си за последните 6 месеца.

Ако правата не бъдат подновени по сегашните правила, то от догодина нередовните ще трябва да платят всички видове невнесени осигуровки за 5 години назад, за да придобият отново право на здравно осигуряване, гласуваха предложението на депутатите от Реформаторския блок Шишков и на Петър Славов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ало, писачите, я да се уточните - за последните 6 или за последните 36 месеца трябва да платим, за да си възстановим правата? Не че възнамеряваме...
79
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами ако махнат тези вноски и направят така, че който иска да ползва здравни услуги, да си плаща изцяло от джоба? По-добре ли ще е?
78
3
 
10
 
! Отговори
розово пате преди 8 години
Здравният министър да пита ментора си И.Костов как да оправи нещата! Той и мн други като него разсипаха здравната система,както и пенсионната
77
3
 
34
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 8 години
Ами аз не съм ползвал услугите на здравната каса,но съм си плащал повечето вноски освен тогава когато съм бил безработен. При тези условия не искам вече да си плащам вноските, ще си плащам на частно ако се наложи, но си искам вноските платени до сега с лихвите. Ще ми ги върне ли някой? Що за долен рекет е това от държавата?!?Когато работех в Германия след първата вноска към здр. каса веднага получих карта с която можех да ползвам мед. услуги без да трябва да плащам 3 или 5 години назад.
76
2
 
29
 
! Отговори
аман преди 8 години
***.
75
4
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Здравеопазването е право, а не задължение! Не плащайте никакви осигуровки, докато партидите не станат лични да видим тогава какво ще прави здравната касичка и как ще си назначават роднините на топли синекури. А тези петгодишни ретроспективни вноски нямат нищо общо с никаква давност, защото здравното осигуряване не е нито данък, нито глоба, нито някакво държавно вземане. Този закон е противоконституционен и е всъщност най-долно изнудване от страна на висши чиновници.Къде са кривозащитниците?
74
0
 
18
 
! Отговори
timi77 преди 8 години
тази реформа ми малко напомня на реформата с пенсите направени от костов накрая се оказва че няма пари и вноските много ниски и парите много малко и доплащай за всичко и ако искаш да не плащаш ще трябва да се осигиряваш доброволно допълнително
73
4
 
34
 
! Отговори
АЦЕТО преди 8 години
БЕЗРАБОТЕН СИ,ОТИВАШ ДА СИ ПЛАТИШ ЗДРАВНАТА ОСИГУРОВКА,ИКОНОМИЧЕСКАТА ПОЛИЦИЯ ТРЯБВА ВЕДНАГА ДА ТЕ АРЕСТУВА,ОТ КЪДЕ ПАРИ,ИЛИ РАБОТИШ НА ЧЕРНО ИЛИ КРАДЕШ
72
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Веднъж като си прецакаш здравето, после никакви "вноски" не го оправят. Няма никакъв смисъл да си набутвате парите.
71
4
 
21
 
! Отговори
Гъди гъди преди 8 години
Това си е чисто изнудване
70
4
 
38
 
! Отговори
попов преди 8 години
А ЗА ТИЯ КОИТО НЕ ЖИВЕЯТ В БЪЛГАРИЯ И ЕВЕНТОАЛНО СЕ ВЪРНАТ ПАК ЛИ ЗА ПЕТ ГОДИНИ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ??? *** ДЪРЖАВАТА И ПОЛИТИЦИТЕ КАКВА Е ЛОГИКАТА НЕ СИ ПОЛЗВАЛ А ПЛАЩАШ ????
69
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доколкото знам, здравни вноски не се дължат от хора, които не са били на територията на България повече от половин календарна година, за което трябва да се подаде декларация в НОИ по местоживеене и справка от МВР за датите на влизане и излизане от страната и тези вноски отпадат. Така поне беше преди време, не знам сега, ако са променили нещо.
68
14
 
9
 
! Отговори
Луд с Мотика преди 8 години
По принцип е хубаво да се плащат здравните осигуровки. Когато се разболееш и ти се наложи да правиш скъпа операция, държавата ще поеме плащането. Иначе като отидеш на лекар и всеки ти казва че не работи със здравната каса и трябва да си платиш прегледа... лекарите ви рекетират, не държавата, разберете го най после.
67
3
 
18
 
! Отговори
мо преди 8 години
добре ,ама аз нещо не разбирам...аз (както и много други предполагам) не съм в България по около 7-8 месеца в годината...не плащам здравни осигуровки по тази причина, пък в чужбина съм с голяма застраховка през фирмата... защо трябва да плащам за пет години назад като ме е нямало през 2/3 от времето??? преди две години ми се наложи да отида на лекар след като бях ходил в чужбина, като си платих прегледа, рентгена, лекарствата и всеки с час и без час мина преди мене защото не съм бил осигурен...
66
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗАЩО ДЯНКОВ НЕ Е В ЗАТВОРА И ДА МУ СЕ ТЪРСЯТ МИЛИОНИТЕ КОИТО ОТКРАДНА ОТ ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ
65
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С ТОЗИ ЗАКОН ГЕРБ, РЕФОРМАТОРИТЕ, ПФ, ДПС ЩЕ УБИЯТ ОЩЕ ПОНЕ МИЛИОН ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ ! ТЕ НЯМА ДА ИМАТ ШАНС ДА СИ ОЛАТЯТ ЗДРАВНИТЕ А ИЗБИРАТЕЛИТЕ ИМ ОТ МАЛЦИНСТВАТА ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА ЛЕКУВАТ БЕЗ ПАРИ
64
14
 
10
 
! Отговори
Nemeca преди 8 години
Е то трябва по принцип да си балък да си плащаш здравноосигурителни вноски при условие, че щом ти дотрябва можеш да платиш за послдните 5 години и си готов. Ако това е вярно, а не е журналистическа грешка, то това е наааааааай-*** предложение което някой може да направи. Като си искате вноските, нека се криминализира неплащането им. И за тези 5 години на база минимална работна заплата ли ще се внася? Ако е така ще е евтинийка.
63
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой говори за 40 години.Здравноосигурителната система в този си вид работи от ,ако не се лъжа, 2000 година.
62
10
 
14
 
! Отговори
Анонимко преди 8 години
Не съм съгласен аз да съм плащал 40 години всеки месец здравно осигурителни вноски, а някой внесъл за 3 години да е със същите права като мен. Тия се чудят как да вкарат някой лев в и без това фалиралата здравна каса, пълни безумия. Никой не мисли в перспектива.
61
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Upravnicite deistvat na principa proba grechka ako mine-mine caloto im uoravlenie e takova kato pate v kalchicha sa