Европа пак ни размаха пръст за здравеопазването

Болниците са много, но пациентите нямат равен достъп на грижи
20
Европа пак ни размаха пръст за здравеопазването
Снимка: Булфото, архив

Българското здравеопазване не е реформирано, упрекна Филип-Михаил Домански от Генерална дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" към Европейската комисия по време на заседание на Съвета "Партньорство за здраве" в София.

Още по темата

Той представи специфичните препоръки на ЕК за България от 2015 г. в частта "Здравеопазване", които ще бъдат гласувани от Съвета на министрите на 14 юли.

За тази година препоръки в областта на здравеопазването получават 11 държави, а за миналата те са били 16, посочи експертът.

Трябва да има финансова стабилност на здравеопазването, по-ефективно усвояване на средствата, особено чрез преглед на ценообразуването в сферата на услугите в здравеопазването, както и в първичната и амбулаторна медицинска помощ, се допълва в документа.

Системата на здравеопазването в България не успява да създаде равен достъп на пациентите до здравни грижи.

Отговорните институции трябва да предприемат стъпки, за да се намали или премахне финансовият натиск върху пациентите, за да имат равен достъп до здравеопазване, независимо от икономическото положение на отделния пациент, допълни Домански. Друг проблем, очертан в доклада, е неплащането на здравни осигуровки от определени граждани, което представлява проблем за лечебните заведения.

В доклада е направено предложение да се въведат в ход реформи, с които да се намали броят на легловата база в болниците, но не само чрез затваряне на болници, а и чрез други методи и дейности въз основа на анализи на нуждите на населението.

"Не е добро нивото на дългосрочните грижи и услуги, а броят на нуждаещите се от подобни грижи ще нараства", каза още Филип-Михаил Домански.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
31
 
! Отговори
Една от многото преди 8 години
Какво здравеопазване, какви грижи? Идете в болниците и вижте тези, които са на легло и не могат да стават - било то в реанимация, било извън нея! Нито някой ги поглежда, нито ги обгрижва! По цял ден са в *** и пикня! Я се весне някоя санитарка на 6 часа, я не! А защо е така? Няма контрол от завеждащите, не им пука дали се обгрижват пациентите! Малки били на санитарките заплатите! Направете ги големи! След като за бежанците има пари, трябва и да има и за санитарките! За какво плащаме осигуровки
18
0
 
31
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
Вместо да размахват пръсти да вземат да отпуснат едни 30-40 милиарда за реформи в здравеопазването. Нашите хора естествено ще откраднат 90%, и то се знае, но с останалите 10% нещата ще се оправят.
17
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САМОО ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВВ ДРУГОТО Е ЛЕШШ
16
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а кога ще ни размаха пръст че заплатите са ни 200 евра и пенсиите на нашите родители са 93 евра
15
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АБЕ ЕС АБЕ НИЕ ДИВАЦИ ЛИ СМЕ БРЕ
14
0
 
33
 
! Отговори
az преди 8 години
mnogo *** *** ima tuka
13
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато преглед при лекар струва колкото входа на градската тоалетна означава че политиците са заврели здравеопазването там.Краде се ама най на високо ниво.Като почнете от многото фирми за лекарства които присъстват на пазара и които плащат за разрешителни.Никъде в Европа го няма Там първо изписват л-вата произведени в страната и т.н и т.н та се стигне до това че някои хора плащат осигуровки по 17.80/мес а харча е 150лвминимум за тях как искате разходите да надвишават приходите и всичко да е о.к
12
3
 
33
 
! Отговори
stoian79 преди 8 години
NA VNIMANIETO NA PLATENITE TROLCHETA NA GERB-TOVA E POREDNIA ZVUCHEN SHAMAR NA ES ZA PARTIA GERB I B.B..SLED TOZI ZVUCHEN SHAMAR B.B. TRIABVA DA IZLEZNE I OFICIALNO DA SI PODADE OSTAVKATA.
11
1
 
40
 
! Отговори
Минка преди 8 години
За какво ни мислят тия от ЕС, за диваци, или простаци. Нима ние в България нямахме най-доброто здравеопазване и то напълно безплатно. Могат да лъжат децата, защото те не знаят какво е било преди тази уж демокрация. Вярно е, че имахме лоши неща, но да не забравим че България е била цветуща страна и нямаше безработни и бяха спокойни за утрешния ден. Сега се страхуваш да не се разболееш, защото лекарите станаха бизнесмени и ще ти одерат кожата, превърнаха здравеопазването в бизнес.
10
0
 
38
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
"НЕ" на ЕС!
9
0
 
38
 
! Отговори
АЛОУ преди 8 години
До АнонименДА ТИ Е КАЗВАЛА ***,ЧЕ ЩЪРКЕЛЪТ,ДОКАТО ТЕ Е НОСИЛ,ТЕ Е ИЗПУСКАЛ ПОНЕ ДЕСЕТИНА ПЪТИ?!ЯВНО НЕ!ЗА ТОВА ПЛЕЩИШ ПОДОБНИ ГЛУПОСТИ,ЧЕ БЪЛГАРИЯ Я ИМА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЕС ИЛИ ПО-ТОЧНО-ВЪПРЕКИ ЕС!
8
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 3НЕ ЗАБРАВЯЙ ЧЕ СМЕ ИМАЛИ БЕЗПЛАТНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И НАШИ СПЕЦИАЛИСТИ СА БИЛИ ПРИЕТИ НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА. НО СЛЕД ДЕМОКРАЦИЯ ВСИЧКО ТРЪГНА НА ТОТАЛЕН ПРОВАЛ...ЗА ДА СЕ ОПРАВИ ТО СЕГА -ТРЯБВА ДА НИ ВДИГНАТ ОСИГУРОВКИТЕ ТАКСИТЕ И Т. Н. НО В БЪЛГАРИЯ НЕ Е ВСЕКИ ДЕПУТАТ ИЛИ ПРИХВАТИЗАТОР
7
3
 
44
 
! Отговори
Курдо Коленов преди 8 години
На фона на другото , дето са ни го завряли вече 8 ( осем) години , размахването на пръст е нищо работа !
6
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 3:Приятел, защо ми се струва, че България е съществувала и преди Е.С.....Или нещо греша?Хубаво е БЪЛГАРИЯ да я има - със своето име, бит, душевност, талант, вплетени в една Национална доктрина, а членуването ни тук или там да е просто средство за осъществяването на тази доктрина.Защото структури, обединения, унии са съществували, съществуват и ще продължават да съществуват. Но те не създават държави, а държавите ги създават.но това са сложни работи... Щом ти така мислиш...
5
1
 
40
 
! Отговори
?! преди 8 години
Има ли нещонормално в нашата държава?
4
1
 
38
 
! Отговори
SILENCE преди 8 години
Марко отдавна умря,но кърлежите,които имитиратуправление и ценообразуване в здравеопазването още се надяват на кръвчица от него ... Но най-измамена е СБ - изсипа по времето на костов една планина от пари,защото онзи лъга,че прави реформа.
3
15
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До мммАко не е Е.С. нямаше да има България.
2
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Твърде много са болниците в България. Истанбул е 16 милиона а България около 6, но болниците тук са няколко пъти повече.
1
9
 
44
 
! Отговори
ммм преди 8 години
Я да им спретнем един референдум на тия европейци, па да им кажем едно голямо "Oxi"