България – "евробогаташката", пръснала милиони за сигурност

Отделили сме 7% от бюджета за сектора, ефектът – незначителен
9 юли 2015 07:00,
59
България – "евробогаташката", пръснала милиони за сигурност
Снимка: архив, Булфото

Най-бедната държава в Европейския съюз - България, е сред най-щедрите по разходи за национална сигурност. По този показател тя е на второ място в ЕС, показват данни на Евростат.

За 2014 г. страната е отделила 7% от бюджета за сектора, независимо че ефектът от изразходването на парите е незначителен. Преди нас е само Словакия. За сравнение, средно за Европа този показател е 37% от националните бюджети, пише в. "Сега".

От данните на европейската статистика следва, че българските служби са най-обезпечените финансово.

Още по темата

Годишният доклад на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) за работата на финансовото разузнаване през 2014 г. обаче не показва резултати, адекватни на инвестираните в него средства. Миналата година ще се запомни с огромния трус на финансовата система от сгромолясването на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Въпреки че финансовото разузнаване би трябвало да е първият орган в държавата, забелязал знаците на приближаващата катастрофа, в доклада му няма нито дума за затварянето и източването на банката, което предизвиква огромен брой въпроси без отговор.

Спестена е цялата информация дали ДАНС е изпращала предупреждения до други институции за източването на банката. Агенцията е една от институциите, които бяха най-критикувани за случилото се, но така и не даде обяснение за грандиозния си провал, пише изданието.

Премълчавайки скандала на годината, финансовото разузнаване намира начин да се похвали за всичко, което е свършило. Например, че е засякло съмнителни трансакции за 1.996 млрд. евро. Става въпрос за общо 456 операции, които са били дадени на МВР, прокуратурата и данъчните. При повече от проверяваните случаи става въпрос за пране на пари, а само 12 са сигналите за финансови операции, свързани с тероризма.

И през миналата година първото място продължава да се държи от измамите с ДДС. Нова схема през 2014 г. е включването на чужденци, най-вече бедни румънци, които се използват като подставени лица за източване на бюджета.

Друга тенденция е регистрирането на фирми в Полша, Словакия, Чехия, Литва и Латвия, които впоследствие се използват като "буфери". В тези схеми се включват и офшорни компании.

От ДАНС отчитат и нови схеми за компютърни престъпления за източване на данни, т.нар. фарминг. Това е измама, при която се променя IP адресът на търсения от даден потребител сайт (чрез DNS poisoning или чрез промяна на hosts). Така се пренасочва трафикът от определен уебсайт към друг, който е негово копие, с цел кражба на лични данни. Все по-често се наблюдават т.нар. social engineering frauds, или измами, свързани с кражби на лични данни - телефони, имейли и др., които се ползват за кражби и измами.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
"Сектора сигурнос"т в България е типична финансова "черна дупка". Единственото сигурно е, че в нея се изсипват милиради с твърда тенденция всяка година да се увеличават, но от нея нищо съществено не излиза!
42
1
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
И тази държавна конструкция кой я създаде,всички с бездействието си я възпроизведохме и сега сме също толкова безразлични както преди.
41
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значителен е но само за мутрите които охраняват
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Prestupnata vlast si hrani dobre pionkite
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименZa sajalenie nee samo policeiska darjava...Bg. e darjava na korumpirani slujiteli na vsi4ki niva...ot nai prostiq slujitel..na gi6e koletni pratki...do vis6ite politici..v tova 4islo i prezidenta...Plevnalieva....:-D
38
1
 
14
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 8 години
До Анонимен 47 Ти отиди в министерството и ще се отзовеш в следващото столетие по лукс и разточителство .
37
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора, четете какво пише в Биволъ и ще разберете какви ги вършат нашите "любимци" Пеевски, Борисов и Цацаров и тогава може би ще разберете, защо нищо не се оправя в България!
36
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наскоро ходих в едно РПУ. В него не е правен ремонт от 30г. Покривът тече, мебелите в насипно състояние, от три стаи търсиха стол, за да седна. Видях бюра от 1952г. Има един принтер и всеки си носи своя хартия, а за тонер събират всички. Лошото е, че такива РПУ са десетки. И ако в момента се влагат хиляди лева за модернизация и това ли са загубени пари? Няма подразделение на МВР в страната, в което за последните 10г. да не е съкратен от 25-до 50% от състава. За каква ефективност говорим.
35
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За КТБ няма нито дума, защото си е игра на политиците - да крадат за себе си и да чернят онези, другите.
34
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цифрите в статия не се връзват със съдържание.
33
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бг-то е милиционерска държава. Само те са хора. Нямат насищане да лапат.
32
1
 
27
 
! Отговори
аз преди 8 години
Докато в БГ не стане така че на всеки държавен служител независимо на какво ниво и от какъв ранг да се търси лична и персонална отговорност за свършеното или несвършеното от него няма как да сме нормална държава.Били виновни БНБ и ДАНС за КТБ.И какво от това те са си взели заплатките и са правили "нищо".Пак ние ще плащаме ,че те не са си свършили работата.Ето за такива промени трябва да се мисли в БГ А НЕ ПРОМЯНА НА ТОЗИ ИЛИ ОНЗИ ЧЛЕН ОТ ТОЗИ ИЛИ ОНЗИ ЗАКОН и времето минава .
31
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"За 2014 г. страната е отделила 7% от бюджета за сектора, независимо че ефектът от изразходването на парите е незначителен. Преди нас е само Словакия. За сравнение, средно за Европа този показател е 37% от националните бюджети, пише в. "Сега"."Тука явно е изтървана запетайката и 37% трюбва да е 3,7% за да има смисъл изречението!
30
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плащате си за апарат който да ви бие и убива и да охранява бандитите..кво трябва да стане та да въстанете не знам...
29
1
 
26
 
! Отговори
койчо преди 8 години
Веднага тестове за интелигентност, психическа устойчивост и физическа подготовка и всички непокрили ги ВЪН от системата! Не искам да храня прости, налитащи на бой и закръглени ***!!!
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
v administraciyata na darjavnoto upravlenie se vliza po rodninska liniya a ne po tova kakav specialist si i kakvo znaesh. s edna duma - MAFIA. postoyano izskachat nyakakvi kalinki s falshivi diplomi ili pak vaopshte bez diplomi. da negovorim che 80% ot upravlenskiyat aparat po vid i nivo na obrazovanieto si vaopshte ne otgovaryat na poziciyata si. primeri kolkoto iskash - STANISHEV, PLEVNELIEV, BOYKO i oshte mnogo takiva. S TAKIVA HORA BALGARIA NYAMA BADESHTE. RESHENIE - PINOCHET I V ZATVORA.
27
2
 
24
 
! Отговори
до:37 преди 8 години
Арабаконашките бандити на 21 век грабят и продължават да крадат
26
2
 
30
 
! Отговори
FBI преди 8 години
Каква сигурност , само Реклами на ГЕРБ , до ден днешен не са барнати 10-те Милионери на Прехода които са извести на обществото
25
1
 
38
 
! Отговори
?! преди 8 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
24
3
 
29
 
! Отговори
3344 преди 8 години
Българския народ е без бъдеще и сигурност!!За това народа емигрира и не поглежда повече назад към бг ***.У наше голяма село бяхме около 10 000 души сега има няма 5000 човеци.