Мажоритарният вот като магия. Не е, отсече Местан

ДПС несъгласно с два от два от въпросите за референдума
26
Мажоритарният вот като магия. Не е, отсече Местан
Снимка: БТА

Очаквано лидерът на ДПС Лютви Местан изрази резерви към два от въпросите в референдума, иницииран от президента Росен Плевнелиев, чиято съдба депутатите решават днес.

Предложението на държавния глава е за допитване с въпроси за мажоритарен избор на част от народните представители, за задължителен вот на изборите и националните референдуми, както и за въвеждане на електронно гласуване.

Още по темата

Според Местан най- силни са очакванията за мажоритарния вот, но те са ирационални и продукт на упоритите внушения, че чрез „мажоритарния избор ще предложим магическо решение на всички проблеми“, а всъщност няма да подобри политическата система в страната.

Мажоритарната система може да доведе до изкривяване и има риск първата политическа сила, която и да е тя, да има пълно мнозинство в парламента, което реално да не е зададено от резултатите на вота, предупреди той.

Лидерът на ДПС се мотивира и с факта, че световната практика сочи, че тезата, че с мажоритарен вот ще има по-добра политическа система, е илюзорна, защото всъщност той е изключение.

В ЕС дори властва пропорционалната система, която се прилага в 85 на сто от страните, а само в две страни – Англия и Франция, има мажоритарен избор в класически вид.

„В Германия е персонифицирана порпорционална изборна система“, посочи Местан и призова въпросът в референдума да е поставен така: „Подкрепяте ли всичките 240 народни представители да се избират мажоритарно?“, което би означава повторение на германската система.

Друг вариант на въпроса би могъл да е: „Съгласни ли сте да се въведе смесена пропорционално - мажоритарна система, която обаче в крайна сметка да отчете получения процент гласове на изборите.

„Иначе ДПС няма да е съучастник с поднасянето на мнозинства на първата политическа сила, днес това е ГЕРБ, утре може да е друга“, отсече Местан.

Той ракритикува и следващия въпрос в допитването - за задължителното гласуване, защото според него то няма да върне доверието на хората в политиците.

„Легитимността е наистина проблем, но как да накараме хората да ни вярват. Според мен това ще стане чрез реформирането на партиите, не можем да прехвърлим отговорността на избирателите“, коментира той и настоя, чезадължителният вот ще доведе до задълбочаване на пороците на политическата система.

В крайна сметка се оказа, че ДПС е само „за“ електронното гласуване, но преди това трябвало да се гарантира правото на вот, което сега е ограничено заради изискването за уседналост.

„Електронното гласуване е това на бъдещето, нямаме съображения против, а ако имаме - те са във връзка с това дали България е технически готова за това“, каза Местан.

Той обаче настоя, че трябва да се гарантира свободата на вота, защото електронното гласуване не ограничава контролирането на вота.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
6
 
! Отговори
Рънте преди 8 години
А основният въпрос трябва да бъде: - Подкрепяте ли всички 240 народни представители след като им приключи мандата - никога,никога да не им виждате вече муцуните.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и на мен ми прилича на декизиран а
6
0
 
14
 
! Отговори
... преди 8 години
Местане местанее, радваи се че живееш в държава като нашата! Инак отдавна да са ти резнали главицата и да са забранили ЕТНИЧЕСКАТА ти партия!
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще има още един "исторически компромис"язък за Платена мрежа и Роско
4
0
 
15
 
! Отговори
do 1 преди 8 години
Или на бесилото или разстрелян.
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кво ми говори този комунистически доносник за Германия. Я кази Местанчо ей такива като теб как ги съдят в Германия. Много ти знае устата. А простите българи ти верват. Най-големият от държавна ситурност ми води партия за права и свободи. Думи нямам за тази пародия на държава.
2
0
 
7
 
! Отговори
Дедо преди 8 години
Дъртият козел пак не каза каква е актуалната немската избирателна система, в която има първио и втори вот. Освен това, в германският Бундестаг числото на депутатите е твърдо фиксирано 598, но чрез интегрираният директен вот, често там се отзовават повече депутати и Бундестагът набъбва примерно до 600. Сега германците ще получат нов избирателен закон, защото през 2012 г техният конституционен съд ги призова да изработят нов.
1
9
 
8
 
! Отговори
1 преди 8 години
До Анонимен,*** само той ли,ами тиквата,физкултурника,бисеров и т.н.