Манолова отстреля Пенчев – ОмбудсМая е факт!

129 депутати гласуваха за нея, а за Константин Пенчев 82-ма
Обновена: 30 юли 2015 13:59 | 30 юли 2015 12:32, Камелия Цветанова
256
 Манолова отстреля Пенчев – ОмбудсМая е факт!
Снимка: архив, Булфото

Мая Манолова е новият омбудсман за следващите пет години и ще се грижи за спазването на правата на гражданите.

Тя спечели надпреварата в битка с другия кандидат за поста – досегашният обществен защитник Константин Пенчев, който беше издигнат от Реформаторския блок за втори мандат.

От 223 гласували депутати 82-ма подкрепиха Пенчев, а 129 – Манолова.

Тя благодари на тези, които я подкрепиха, защото са убедени, че ще е ефективен омбудсман, а и на тези, които не го направиха, защото има предизвикателството да им докаже, че е добрият избор.

„Парламентът ще ми липсва, ще ми липсвате и вие, може би и аз ще липсвам на някои от вас“, призна тя и обеща на депутатите да работят добре заедно.

Още по темата

Омбудсманът е единствената длъжност в държавата, която се избира с таен вот. Заради това депутатите прекъснаха за час заседанието си, за да пуснат бюлетините си в урни, в зала „Запад“.

След това бюлетините бяха броени от специална комисия с председател Евгени Стоев от ГЕРБ и членове Георги Търновалийски (БСП), Хюсеин Хафъзов (ДПС), Иван Иванов от Реформаторския блок, Валентин Касабов от Патриотичния фронт, Стефан Кенов от БДЦ, Миглена Александрова от "Атака", Иван Славов от АБВ и Ана Баракова от независимите.

Невалидните бюлетини, преброени от комисията, бяха 12.

Самата Манолова не участва във вота, въпреки че като депутат и тя трябваше да пусне бюлетина. Според нея обаче това би било неморално, защото ако го беше направила, щеше да има един глас преднина пред Константин Пенчев, който нямаше право на вот.

Изборът на Манолова беше очакван, защото имаше явната подкрепа на БСП, ДПС, Патриотичния фронт и АБВ.

Предпочитанията и на депутатите от Българския демократичен център и "Атака" също клоняха към нея.

Ръководството на ГЕРБ беше призовало депутатите си да гласуват по съвест и вотът им беше разделен, а от РБ категорично подкрепиха Константин Пенчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
2
 
5
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
С нея институцията омбудсман ,става смешна и излишна! Това е голямо ляпацало,което не спира да дрънка, за съжаление само глупости ! Е ще караме известно време без омбудсман ! Жената си купи пост -да си го ползва и осребрява със здраве !
167
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 198Да бе те са го създали. То така външни дрОгаре получават достъп до печатницата на ГЕРБ! То бива бива, ама да си чак толкова тъъъъп... Или просто ти плащат, за да поддържаш тази идиотщина.
166
2
 
5
 
! Отговори
счети преди 8 години
Всъщност тактически и стратегически отстраниха Манолова от парламент, изборни кампании и БСП за следващите пет години. Допускам че и нейните "съратници", дето се борят за власт вътре в партийката, и разните му там реформатори, гербери, дпс и прочие, мисля, тайно потриват доволно ръце. Ако не друго, поне хъс не й липсва. Може пък да се окаже добър омбудсман, знае ли човек. Надеждата умиря последна, а така или иначе изборът й е факт.
165
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МАФИЯ,МАФИЯ,МАФИЯ!!!!!!!!!!
164
3
 
23
 
! Отговори
лина преди 8 години
Върха на гаврата с народа е това! Всички 240 ,да си ходят! Нищо по-различно от предните управляващи са и тези, щом могат да допуснат такова омерзение!
163
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Даскале, (ако си такъв), вземи и ти да свършиш мноооого повече и по-качествена работа, вместо да пишеш такива общи приказки и да решаваш кой какъв принос има в политиката. Ако се проверят архивите на Народното събрание, ще се намерят депутати, които нито веднъж не са взели думата по никакъв въпрос. Народното събрание е място за законодателна дейност, всяко мнение има стойност, а мълчанието не е злато - не затова са избрани депутатите там.
162
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
MAIA MANOLOVA E EDINSTVENATA DOSTOINA I ZATOVA NARODNIZITE IZBRANNIZI YA IZBRAHA.MAIA SAMO NAPRED I NE OBRASHTAI VNIMANIE NA VUVUZELITE.DNES E SVETLA DATA--VARNA SE DEMOKRAZIATA V NARODNIAT PARLAMENT.
161
5
 
17
 
! Отговори
Даскал преди 8 години
Много баби- хилаво бебе! Толкова ли не е важен този пост за България,та избраха набързо-набързо тая скандална БСП-арка ?! Или за там е по-добре да има една голяма като ханджийска порта уста и ...нищо друго?!Тя е срам за българската политика,независимо,че имала юридиче ско образование-днес сме свидетели как много хора без образование като нейното вършат мноооого повече и по-качествена работа от нея! Щом от най-високото място така безогледно се назначват "наши хора"- няма да има оправия у нас!
160
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето виждате че даже и депутати от Герб са гласували за Мая Манолова
159
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НА ПРОТЕСТ. Всичкото демократ пред Народното събрание! С дудуци и тромби - да искате оставката на когото се сетите. Ха да ви видим сега, като се пенявите толкова за избирането на Мая Манолова, колко хора можете да съберете.
158
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пишман демократите сега змии и гущери бълват. Да са живи и здрави и да сънуват демократични сънища. А в това, че Мая Манолова ще свърши много повече от Пенчев не се съмнявам
157
3
 
9
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Мая "Заразяващата" уста! Гнус!
156
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До "БОНО ШКОДРОВ" Боно, ти в коя година и в коя държава живееш? Какво общо има омбудсманът (който и да е той) с това, което е ставало по времето на Сталин? Да не си се почерпил повече, отколкото може да носи един пишман демократ.
155
6
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
До 198: Този "бюлетингейт" си беше подготвен опит за фалшификация на изборите - никой не печата, складира и надписва по региони толкова бюлетини без причина. За тоя случай проблема съвсем не е в Мая Манолова а в умишлената липса на контрол при печатането на бюлетини. Косвено Народното събрание го призна, защото сега бюлетините ще имат защита като банкноти. Това, че Цецо го оправдаха по това обвинение показва само, че съда не е достатъчно обективен за делата от този вид.
154
2
 
7
 
! Отговори
БОНО ШКОДРОВ преди 8 години
СПОКОЙНО,ТЯ ЩЕ ОТГОВОРИ НА ВСИЧКИ ВЪПРОСИ НА НАРОДА!:1.ЗАЩО КОМУНИСТИТЕ НА СТАЛИН... СА ПО ЗЛИ ОТ ФАШИСТИТЕ НА ХИТЛЕР!2. ЗАЩО РАЗСЕЯХА ПО ЗЕМНОТО КЪЛБО ТЕРОРИЗМА!
153
1
 
21
 
! Отговори
аеции преди 8 години
сестра галева няма нищо общо с комунизма предстамлява само големите престъпни босове
152
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи охранителя на бай Тошо може да ни е министър-председател, а Мая Манолова не може да е омбудсман? Що така? Тя има юридическо образование, той пожарникарско!
151
2
 
3
 
! Отговори
до Анонимния №200 преди 8 години
Защо си погнусен? Защо си отвратен? Светът не се върти само около теб, но и около мен. Отвратените като теб едва ли разбират, че омразата ще изяде тъпите им глави.
150
8
 
4
 
! Отговори
много добре преди 8 години
Браво Мая, успехи, не ги оставяй да си веят коня!
149
9
 
6
 
! Отговори
а така преди 8 години
Радвам се за Манолова, сега ще настъпи тези, които не си гледат работата.