Бежанците близо до размирните зони, зове Нейски

Когато приключи конфликтът, ще се върнат по домовете си
33
Бежанците близо до размирните зони, зове Нейски
Снимка: Reuters, архив

Бежанците трябва да бъдат задържани в близост до размирните зони, а не да се разселят из цяла Европа, смята бившият ни външен министър и настоящ посланик в Турция Надежда Нейнски.

Още по темата

Според нея е важно, след като приключи конфликтът в родните им страни, бежанците да могат да се завърнат по домовете си.

"Това е много важен принцип и Европа трябва да помогне финансово на държавите, гранични на конфликтните зони", коментира тя по bTV.

Нейнски предупреди, че на българската граница също може да има струпване на бежанци, както се случи в пограничната зона на Гърция и Македония, а след това на Сърбия.

"Утре или в други ден тези хора могат да се появят на нашата граница, трябва да знаем как да реагираме", настоя дипломатът.

Тя добави, че не е тайна, че с бежанците влизат и хора, свързани с терористични организации, които могат да са заплаха за сигурността на цяла Европа.

"Практически контрол за тези, които преминават нелегално, няма", припомни посланикът. Според нея България, като член на Европейския съюз, трябва да търси общи решения на бежанската криза.

Нейнски настоя, че трябва да се говори за съвместни действия между балканските държави, като в този разговор и Турция взима страна, заедно с членките на ЕС.

"Не е по силата на една държава да се справи с този поток от хора", допълни тя и призна, че има опасност от бежански поток към България, идващ от Турция.

"Това са огромни групи хора, вероятно направлявани по някакъв начин, защото как така решават къде да отидат и да има такова струпване на хора на определени граници. Явно са добре информирани къде могат да отидат и да имат един приличен живот", каза посланикът и добави, че не се очаква броят на бежанците да намалее.

"Не случайно голяма част от посолствата си назначават хора, които превантивно да следят ситуацията", допълни тя.

По думите й "рискуваме да предизвикаме тежка хуманитарна катастрофа ако не пропуснем бежанците на границата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
трима кюрди от снимката са много ядосани на Камелия Цветанова искат да и разкъсат бикините
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бежанците могат да си бягат където искат. какъв е тоя Надеждохитлер Нейнски, Чийски и Нашенски?
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НейнскА първо да си оправи правописа на фамилното име (поредното) съгласно българските правила, за да не звучи двусмислено с това окончание за мъжки род и множествено число. Снобски стремеж да минаваш за чужденка. Какъв български посланик е чужденец в Турция. Докопал си се до уютно местенце - жизнена мечта, хайде без поучения. От такива я докарахме до тук.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
i vse s po 5 deza se maknat, maiko, maikoooo, kakvo dogivjahme. nashite dedi sa umirali da izvojuvat Svoboda i njakakav givot, sega ve4e e nesto strashno s tija maimuni
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
i nakraja steli da se varnat po rodnite si mesta. da, da...tova i za turskite Gastarbeiteri se misleshe, 4e ste napusnat Germania, a te oste pove4e nadoidoha i narodiha...taja nagla pasmina, deto samo da iska znae, ne mogesh ja izgoni posmartno
13
0
 
3
 
! Отговори
Avtomat преди 8 години
Navremeto AK i telena ograda vyrsheha prekrasna rabota za spraviane s bejanci. Gubim si dyrjavata zaradi psevdo EU cennosti.
12
2
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Още антибългаристи....Не се ли свършиха?
11
5
 
3
 
! Отговори
demograph преди 8 години
Ако големите "началници" смятат, че страните от които са подгонени хората ще бъдат някога стабилизирани, то казаното от Надежда е пътят.Бежанските лагери, изградени в близост до напуснатите държави са потенциален ресурс за кадри в бъдещите нови държави.. Практиката до сега го потвърждава. Разпръснати по света те страдат, създавайки проблеми и на домакините. А в държавите им няма кой да поеме властта и икономиката след конфликтите. Затова - Нейска е права! Скачането срещу нея е неразумна инерция.
10
10
 
5
 
! Отговори
demograph преди 8 години
Турция и Гърция не са ни проблема. Турция изгражда лагери на своя територия. Тя има опит в тази област. Гърция спазва договореностите в ЕС и тристранната договорка с нас и Турция.Македония е обект на умишлено прехвърляне на бежанци на нейна територия от Гърция по разбираеми причини. Тя ги прехвърля на Сърбия..Сега да видим дали Сърбия и Македония, наистина ще ги насочат към България..По - скоро ,да. Но Надежда Нейска е права. Тя не защитава Турция, а България и ЕС. Сочи правилното решение.
9
11
 
3
 
! Отговори
demograph преди 8 години
Поздравления за Надежда Нейска! Това единствената разумна позиция която съм срещнал в анализите до сега.Логиката и е желязна, прагматична и показва разбиране на проблема и начинът за решаването му.Защита от бежанци,до голяма степен, умишлено насочвани към Европа,на принципа "всеки да се оправя сам" или да се отхвърлят,едва когато вече са на границите,по другия модела "опълченците на Шипка",е безперспективен. Смачкване на ИДИЛ, стабилност..Бежанците са нужни на страните си. Европооо!..Обамаа..!
8
2
 
9
 
! Отговори
лелеееее преди 8 години
Абе нали арабиста Чуков казва че от македония е заплахата не от турция.Сега пък фригидната принцеска пък казва че турция е проблема.....
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има един малък проблем, когато Нейнска каже нещо - много лъже и хич не е ясно какво е фактическото положение на нещата...
6
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой крив кой прав не знам , но със сигурност знам , че земята не може да изхрани 9-10 милиарда души . В Арабските държави раждат без да мислят за изхранване и после хайде към Европа . Така нищо няма да стане освен война .
5
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ви ли е неудобно да плюете по хората тръгнали да се спасяват, дано и на вас не ви се случи някой ден да зарежете домовете си и да побегнете за да спасите живота си.Политиците са виновни към тях насочете гнева си не към бежанците.
4
2
 
16
 
! Отговори
Ав преди 8 години
Нека техи горките хора да си ходят във сащ, франция, англия германия... Нали това са держави които са им направили демокрация под вид на война!
3
2
 
36
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
Точно тази "жена" е един от виновниците за сегашното полижение.
2
0
 
37
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
Веднъж да чуя нещо, скоето да съм съгласен на 100%. Пък било то и от тази г-жа. Бежанец не означава безплатен билет за която си поискаш държава + хотел + пансион + безплатно здравеопазване + безнаказан терор над местното население
1
4
 
25
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Кога ще приключат конфликтите, след като всички страни там се захранват с оръжие и жива сила?