Плевнелиев: Всяко парче ограда е срещу ценностите на ЕС!

"ЕС е семейство, споделена съдба, а не калкулации и интереси"
Обновена: 8 окт 2015 21:01 | 8 окт 2015 21:00, Веселина Йорданова
197
Плевнелиев: Всяко парче ограда е срещу ценностите на ЕС!
Росен Плевнелиев. Снимка: БТА, архив

Президентът Росен Плевнелиев призова за солидарност и общ европейски подход за справяне с бежанския натиск.

"С всяко парче нова ограда днес, с взаимните блокади на граници, с телените мрежи, с водните оръдия и сълзотворен газ, използвани срещу бежанците и то в сърцето на Европа, ЕС застава срещу собствените си правила, ценности и идентичност", заяви държавният ни глава, който откри в София срещата на високо равнище "Нови визии за партньорство и съседство в Европа".

Настоящи и бивши държавни и правителствени ръководители от региона участват в конференцията, под патронажа на държавния глава, организирана от Фондация "Център за политически диалог Петър Стоянов" и Международния център "Низами Ганджави".

В изказването си президентът каза още, че ЕС е семейство и като такова то се базира на ценности, на споделена съдба, а не на калкулации и интереси.

По думите му, ако европейската идентичност не бъде подкрепена, ЕС ще претърпи провал. Росен Плевнелиев даде пример с функционирането на Шенгенското пространство като барометър за състоянието на съюза.

"Шенген е мечтата за Европа без граници, така че от София до Берлин и от Краков до Париж, да пътуваш без да си показваш паспорта. Ние, източноевропейците, най-добре го разбираме, защото бяхме зад "Желязната завеса" преди 25 години. Днес обаче някои държави в ЕС налагат временно неприлагане на правилата на Шенген. Шенген днес е поставен в опасност“, заяви президентът и допълни, че правото на убежище е универсално и е неизменна част от правата на човека.
 
Плевнелиев посочи, че стотици хиляди души стоят на прага на Европа, протегнали ръка за помощ, борещи се за правото си на живот. От това се възползват националистическите партии, които се захранват от страховете на хората, посочи президентът. Държавният глава изрази загриженост от тенденцията на засилване на езика на омразата, расизма, ксенофобията, популизма и агресивния национализъм. Тези предизвикателства надхвърлят националните граници и ни призовават към решителни действия заедно, смело и в световен мащаб, заяви държавният глава.
 
Росен Плевнелиев подчерта, че животът на бежанците няма да се подобри, докато конфликтът в Сирия продължава и апелира международната общност да работи за прекратяване на боевете. "Европа трябва да "удари" с ръка по масата и каже: "Стига вече с тази кървава война". "Трябва да гарантираме спазването на основните човешки права, да се нагърбим с трудната задача да създадем държавни институции в Сирия, които да служат на хората", заяви президентът. Росен Плевнелиев посочи, че е крайно време усилията да бъдат насочени към справянето с причините за възникване на кризите, а не единствено към разрешаване на нейните последствия.
 
Президентът изтъкна необходимостта от целенасочени мерки за предотвратяване на конфликтите и от съгласувани действия на международната общност срещу войнстващия екстремизъм.

"За да можем да постигнем трайни и работещи решения, за да има устойчиви резултати, е необходимо тясно сътрудничество между правителствата и правоприлагащите институции, но заедно с регионалните организации, заедно с гражданското общество, заедно с местните общности, медиите и частния сектор. Само заедно можем да бъдем ефективни", заяви Росен Плевнелиев.

Президентът допълни, че на национално ниво трябва да се приемат политики и мерки, които да съдействат за предотвратяване на радикализацията на маргинализираните общности, като се осигури по-доброто им интегриране в обществото.

"Терористите със сигурност ще бъдат победени от обединените сили на антитерористичната коалиция. Идеологията на терористите обаче не се побеждава с оръжие. Тя се побеждава с по-добри идеи. Историята показва, че тероризмът няма религия. Той се побеждава от общества, които вярват в общочовешките ценности. Той се побеждава от хора с морал, вярващи в толерантността и диалога с различните", заяви президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плевнелиев пътувах от Лондон до София , със самолет .защо българските граждани държаха личните си карти и билети ? Дали ще показваш лична карта или паспорт , не ми пречи . Всеки знае кои държави са в ЕС. !Какво искаш да кажеш - отклоняваш въпроса , че така наречените " бежанци " не са в ЕС и не могат да преминават през ЕС държавите без визи и паспорти !
63
0
 
9
 
! Отговори
Влади преди 8 години
Той и Желев ги дрънкаше такива - комунистите и жертвите им да се прегърнат и да правят демокрация. А се получи... Президентът трябва да е в час с истинските проблеми на народа, не да надува розови балони! Това залпово изстрелване на мигранти към нас беше направено нарочно от Турция с две цели - да разкара огромното кол-во кюрди от бежанските си лагери и да извие ръцете на Европа за милиарди евро. А баба Меркел се хвана...
62
0
 
28
 
! Отговори
колио преди 8 години
Абе различна мека китко кат ти пречат оградите що не затвориш убо що не слизате с бочко от бронираните коли .Значи да оставим народа да го тормозят всякаква *** щото ни е си имаме охрана и бронирани коли.
61
0
 
13
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Тутраканската селищна система се е преродила в Прецидента :-)
60
0
 
31
 
! Отговори
ХРИСТО АНГЕЛОВ преди 8 години
ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ, ПРИ ЦЯЛОТО МИ УВАЖЕНИЕ КЪМ ИНСТИТУЦИЯТА , НЕ МОГА ДА ПРОЯВЯ СЪЩОТО КЪМ ВАС . ПЪРВО ЕВРОПА ДОКАЗА , ЧЕ ИМА ПЪРВА И ВТОРА КАТЕГОРИЯ НАРОДИ НЕЗАВИСИМО , ЧЕ ИМА ПРЕСТЪПНОСТ, КОРУПЦИЯ И ВСИЧКИ ПРОБЛЕМИ КАТО НАС . НА ПЕНА ОТ - ХАДЖИ- ДИМИТРОВО МОЖЕШ ДА И ПЛЯМПАШ ЗА ТОВА , НО ВСИЧКО ТОВА АЗ СЪМ ГО ВИДЯЛ И ПРЕДНИЯТ И ЗАДНИЯТ ДВОР .ТУК ВЪПРОСЪТ Е ДА ОЦЕЛЕЕМ , ЗАЩОТО ИДИЛ ПЪРВО ЩЕ КЛЪЦНАТ ТВОЯТА ГЛАВА. АЗ СЪМ ОФ. ОТ РЕЗЕРВА И ЩЕ БРАНЯ РОДИНАТА И НАРОДА СИ ОТ НАШЕСТВЕНИЦИ И ПРЕДАТЕЛИ.
59
0
 
23
 
! Отговори
?? преди 8 години
Плевнелиев , България има и друга граница , за нещастие - с мюсюлманския свят , фанатици , убийци , И.Д .Границите на ЕС "Ценностите" на ЕС има моменти , в които трябва да се пазят с оръжие и тел !Когато света се справите с И.Д , тогава си отворете границите . Но има и визов режим , за нечленките на ЕС , за какви глупости говориш !Ние можем ли без визи да влизаме в САЩ ?
58
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
добре, аз от 25 години се чудя и мая какво точно му е супер хубавото на това да пътуваш из цяла европа, без да си показваш паспорта! КВО ТОЛКОВА ВАЖНО ИМА В ТОВА ВЕЛИКО БЕЗПАСПОРТНО ПЪТУВАНЕ, УЕ!?? и напротив, ако имаше граници и контрол, щяхме да се чувстваме значително по-спокойни и сигурни през цялото време. пропускам ли нещо? освен нелепиците за чувството на сплотеност и т.н. глупости, които и без това не ги усещам в европа.
57
0
 
34
 
! Отговори
Зоро преди 8 години
Ще му повярвам когато настани десетина мигранти в хасиендата си на Халкидики.
56
1
 
19
 
! Отговори
Dino преди 8 години
Zatvorete mu ustata na tozi neadekvatko!
55
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
этот мудак вс о гомо-ценностях говорит? он случайно не гомосек?
54
0
 
13
 
! Отговори
до 100 от славянин преди 8 години
Видно е и че на малкия пръст на твоя ''интелект'' никой не може да стъпи ..................просто защото липсва!
53
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кой му даде да говори?
52
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тоя л ь о л ь о не млъкна
51
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отвращаваща абоминация не само за България, но и за човешкия род. Какви ли са държавата и народът, на които този клептопаразит е... държавен глава?!!!
50
1
 
35
 
! Отговори
Даскал Кольо преди 8 години
От мен само една дума относно този човек ... "СРАМ"
49
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Извини се бе! Извини се! Нямам думи за изявлението на един президент който тачи Левски. Срам и позор!
48
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки един допуснат емигрант и всяка помощ, оказана му е плесница в лицето на българина и е срещу неговата сигурност, грижата за него като гражданин и суверенитета му! Това, Роска, как ти звучи. Ти президент на България ли си или на ЕС и Анадола???
47
0
 
37
 
! Отговори
ККК преди 8 години
А ти на къщата си защо имаш ограда ? Не е ли за да предпазва от неканени гости г-н Президент ? Махни си оградата на къщата , нали това казваш !
46
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
росе, росе ! вземи си хапчето !пак си забравил! и ръсиш отново глупости !
45
1
 
16
 
! Отговори
<><> преди 8 години
Във времена на войни човека вика да хвърлим оръжието че е против ценностите ни !? Чек да си ударя главата в стената !