Плевнелиев: Всяко парче ограда е срещу ценностите на ЕС!

"ЕС е семейство, споделена съдба, а не калкулации и интереси"
Обновена: 8 окт 2015 21:01 | 8 окт 2015 21:00, Веселина Йорданова
197
Плевнелиев: Всяко парче ограда е срещу ценностите на ЕС!
Росен Плевнелиев. Снимка: БТА, архив

Президентът Росен Плевнелиев призова за солидарност и общ европейски подход за справяне с бежанския натиск.

"С всяко парче нова ограда днес, с взаимните блокади на граници, с телените мрежи, с водните оръдия и сълзотворен газ, използвани срещу бежанците и то в сърцето на Европа, ЕС застава срещу собствените си правила, ценности и идентичност", заяви държавният ни глава, който откри в София срещата на високо равнище "Нови визии за партньорство и съседство в Европа".

Настоящи и бивши държавни и правителствени ръководители от региона участват в конференцията, под патронажа на държавния глава, организирана от Фондация "Център за политически диалог Петър Стоянов" и Международния център "Низами Ганджави".

В изказването си президентът каза още, че ЕС е семейство и като такова то се базира на ценности, на споделена съдба, а не на калкулации и интереси.

По думите му, ако европейската идентичност не бъде подкрепена, ЕС ще претърпи провал. Росен Плевнелиев даде пример с функционирането на Шенгенското пространство като барометър за състоянието на съюза.

"Шенген е мечтата за Европа без граници, така че от София до Берлин и от Краков до Париж, да пътуваш без да си показваш паспорта. Ние, източноевропейците, най-добре го разбираме, защото бяхме зад "Желязната завеса" преди 25 години. Днес обаче някои държави в ЕС налагат временно неприлагане на правилата на Шенген. Шенген днес е поставен в опасност“, заяви президентът и допълни, че правото на убежище е универсално и е неизменна част от правата на човека.
 
Плевнелиев посочи, че стотици хиляди души стоят на прага на Европа, протегнали ръка за помощ, борещи се за правото си на живот. От това се възползват националистическите партии, които се захранват от страховете на хората, посочи президентът. Държавният глава изрази загриженост от тенденцията на засилване на езика на омразата, расизма, ксенофобията, популизма и агресивния национализъм. Тези предизвикателства надхвърлят националните граници и ни призовават към решителни действия заедно, смело и в световен мащаб, заяви държавният глава.
 
Росен Плевнелиев подчерта, че животът на бежанците няма да се подобри, докато конфликтът в Сирия продължава и апелира международната общност да работи за прекратяване на боевете. "Европа трябва да "удари" с ръка по масата и каже: "Стига вече с тази кървава война". "Трябва да гарантираме спазването на основните човешки права, да се нагърбим с трудната задача да създадем държавни институции в Сирия, които да служат на хората", заяви президентът. Росен Плевнелиев посочи, че е крайно време усилията да бъдат насочени към справянето с причините за възникване на кризите, а не единствено към разрешаване на нейните последствия.
 
Президентът изтъкна необходимостта от целенасочени мерки за предотвратяване на конфликтите и от съгласувани действия на международната общност срещу войнстващия екстремизъм.

"За да можем да постигнем трайни и работещи решения, за да има устойчиви резултати, е необходимо тясно сътрудничество между правителствата и правоприлагащите институции, но заедно с регионалните организации, заедно с гражданското общество, заедно с местните общности, медиите и частния сектор. Само заедно можем да бъдем ефективни", заяви Росен Плевнелиев.

Президентът допълни, че на национално ниво трябва да се приемат политики и мерки, които да съдействат за предотвратяване на радикализацията на маргинализираните общности, като се осигури по-доброто им интегриране в обществото.

"Терористите със сигурност ще бъдат победени от обединените сили на антитерористичната коалиция. Идеологията на терористите обаче не се побеждава с оръжие. Тя се побеждава с по-добри идеи. Историята показва, че тероризмът няма религия. Той се побеждава от общества, които вярват в общочовешките ценности. Той се побеждава от хора с морал, вярващи в толерантността и диалога с различните", заяви президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
14
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
Добре че никой не го слуша тоя ами само му се смеят хората !
43
0
 
18
 
! Отговори
Пройчо преди 8 години
Гн. Президент, много ви моля , бъдете така добър и ограничете публичните си изяви до максималният минимум (0)! Всяко ваше изказване навежда на мисълта, че хубаво сте се напушили и имате страхотен доставчик. Не го поставайте под удар, пазете го! Между другото, кой плаща?
42
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато някой налага на един народ нещо против волята му, това се нарича ФАШИЗЪМ. Приемане в Нато без референдум, абсолютно незаконно в нарушение на конституцията, приемане в ЕС без референдум, също незаконно в нарушение на конституцията на България и на Лисабонския договор за присъединяване. Така, че тези които по цял ден прокламират ЕС и Нато, са фашисти, елементарна логика.
41
2
 
29
 
! Отговори
Поп Грую преди 8 години
Плевня, всяка твоя дума, излязла от миризливата ти уста, е удар срещу здравия разум и справедливостта! МЛЪКВАЙ!
40
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плевнелиев ,кои са тези европейски ценности, кажи ги поне един път, изброй ги. Аз се сещам за някой от тях гей паради, гей бракове, осиновяване на деца от обратни психично болни същества, което за мен е престъпление срещу човечеството, инцест, дрога, проституция, робство, трафик на хора, секс със животни, прави краставици, щастливи кокошки и други безумни извращенищя. До ушите сте се омазали и ти и началниците ти от Брюксел и ФАЩ. Хубавото е, че малко ви остава и ще плащате за греховете си.....
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СТРАНДЖАТА Кой Стамболов ? Оня, който крадеше добитъка на българи и турци и заедно със евреите от снабдителната фирма ,,Хоровиц- Грегер ,Каган ,, го продаваше на Руската армия и си пълнеше гушата с пари. И вместо да отиде да се бие в Опълчението за свободата се скри като страхливец ,какъвто е бил винаги.
38
2
 
17
 
! Отговори
доктор ХУР преди 8 години
Пак не се е взел хапчетата, та само от огради бяга, а в огради се крие.
37
2
 
18
 
! Отговори
Idealist преди 8 години
Този колко пъти Господ ще го наказва!
36
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плевнелиев е национален предател и антибългарин и ще бъде съден много скоро от народен съд заедно с цялата проционистка олигархична фашистка мафия, която е узурпирала властта в България вече 26 години и е отговорна за намаляването на нацията ни с 2 500 000 МИЛИОНА души. Такъв геноцид срещу бългрския етнос не е правил нито един нашественик в нашата хилядолетна история.
35
1
 
5
 
! Отговори
Тато преди 8 години
Забавно човече имах в предвид
34
0
 
25
 
! Отговори
Тато преди 8 години
Това *** определено ще влезе в историята ама като най-голямото недоразумение в съвременната ни история! Едва ли има друга държава в света с невменяем президент!
33
0
 
24
 
! Отговори
boc преди 8 години
Президентът на Република България (извинете, говорителя на посолството на САЩ в България, Плевнелиев), ще направи обръщение към БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!
32
11
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Няма база за сравнение с агента на КГБ и ДС - бившия президент Гоце... - историкът, който е чел само изопачената история на БКП...
31
0
 
6
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Как да не съм горд, че съм българче ?
30
29
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Принципен, смел... - не се поколеба на няколко пъти да наругае джуджето, заради експанзионистичната политика, която то води спрямо България и Източна Европа... - с една дума - ДЪРЖАВНИК... - редом до Стефан Стамболов...
29
0
 
25
 
! Отговори
боц преди 8 години
Оооо, това недоразумение е получило директивите при посещението си в САЩ и сега е мнооого активен.Ръси простотии и глупости непрекъснато.Абе Бойко, Озапти го малко!Не разбираш ли, че вече бие и срещу твоя безценен имидж???!!!
28
0
 
19
 
! Отговори
internetlumpen преди 8 години
Та като говорим за бежанци, Защо не си спомните за нас? Другите 2млн. Ваши съотечественици !За нас навремето имаше и стени и огради и бариери и контроли???И чия граница искате да махате? На ваша собственост или да пазите суверенитета на България!!!
27
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Г-н Президента каза да махнем оградата, другари да се съберем и да отидем да я съборим иначе какво семейство сме?!
26
0
 
4
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
А?
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Търкай търкай))отиде заплатата инче))ДЕМОКРАТИ!