Горанов за бюджета: Няма пълно щастие!

Има достатъчно пари за бежанците, добави финансист №1
67
Горанов за бюджета: Няма пълно щастие!
Владислав Горанов. Снимка: БТА

Магистратите и финансовият министър Владислав Горанов се разбраха за парите на съдебната власт. Бюджетът на ВСС ще е с 45 млн. повече от първоначално обявения, а допълнителните пари се дават срещу конкретни обещания за реформи.

На извънредно заседание днес Министерският съвет одобри бюджета на държавата за следващата година и до края на деня той ще бъде внесен в Народното събрание, съобщи финансовият министър Владислав Горанов. Одобрени са и бюджетите на общественото осигуряване и здравната каса.

Парите на съдебната власт са основната промяна от вече обявените числа. За догодина дефицитът трябва да се свие до 2%, очакваният икономически растеж е 2.1%, а таванът на дълга, който може да се взема 5.3 млрд. лева.

"За нас това не е най-добрият бюджет, но е възможният бюджет, който гарантира стабилност на фона на проблемите в обкръжаващата ни среда", обобщи той.

Горанов потвърди, че за отбрана ще има повече пари от миналата година и че това е свързано с подписаното споразумение с Полша за ремонт на МиГ-овете, както и с плановете за модернизация на армията.

Министърът анонсира, че в следващата година има предпоставки да започне дългосрочната програма за осигуряване на нов многоцелеви изтребител, има възможност и за модернизиране на военноморските сили като се купят фрегати. Все пак той уточни, че става дума за многогодишни програми, но по думите му вероятно говорим за "половин ескадрила" - 8 броя изтребители.

Горанов поряза всички амбиции за увеличаване на дефицита за 2016 година над 2%, като заяви, че това не е добро решение. Той посочи, че всеки, който коментира въпроса, трябва да търси пряка корелация на дефицита с дълга. "Една малка отворена икономика не бива да бъде поставена в зависимост от външни кредитори. Крайно време е да осъзнаем, че ниският дълг не е самоцел, а гаранция за суверенитета на българската държава", отсече той.

Според министъра това е реалистичен и добър бюджет на фона на общоикономическото развитие на страната и на фона на сътресенията от 2014 година. Горанов е оптимист за това, че той дава възможности държавата да изпълнява основните си функции, включително социалните, за образование и в сферата на отбраната и сигурността.

Няма пълно щастие във всеки един бюджет, но смятам, че е постигнато най-малкото общо кратно между всички потребности, обясни той.

Министърът каза, че са осигурени достатъчно пари за справяне с бежанска вълна, но не за апокалиптични сценарии и стотици хиляди бежанци, за което ще са нужни общоевропейски усилия. На въпрос колко са тези средства, той отговори лаконично "десетки милиони".

Вътрешният министър Румяна Бъчварова обаче нареди бежанската вълна сред неочакваните разходи. От думите й стана ясно, че бюджетът на МВР не е достатъчен нито за тази, нито за следващата година. „Опитваме се да се справим с тези средства, ние сме много дисциплинирани, няма преразход при нас, просто разходите са много големи и са неочаквани“, каза тя. Все пак тя обясни, че това са възможностите на държавата и толкова ще може да се харчи. Министърът наомни, че е наследен дълг от предишния кабинет от 200 млн. лева за увеличение на заплатите на полицаите, без обаче парите да са налични.

„Този дълг ни следва и се опитваме да го стопим. Не печатаме пари, нито ги рисуваме“, обобщи Бъчварова, която изрази надежда догодина да може да каже, че парите за МВР са достатъчно.

За дълга от 5.3 млрд. лева министърът на финансите уточни, че това е максимално възможният размер за 2016 г., но не очаква той да бъде достигнат. Горанов отново обясни, че той ще е за покриване на стари дългове и като буфер за евентуални неблагоприятни развития в икономиката и във финансовата система.

Минимална промяна има в актуализацията на бюджета за настоящата година, като Министерството на външните работи получава с около 600 хил. лв. повече, съобщи още той.

Правосъдният министър Христо Иванов уточни, че няма да има промяна в начина на определяне на заплатите на магистратите, а те ще се определят както и досега по една „обективна предсказуема формула“. По думите му бюджетът на съдебната власт е бюджет на реформата и в рамките на предстоящата година трябва да се преструктурира и човешкият, и финансовият ресурс на системата, да има повече прозрачност и отчетност.

Горанов пък съобщи, че вчера е чул смислени аргументи от страна на съдебната власт за конкретни стъпки за реформи. През следващите седмица-две ще бъде обсъден и конкретен график за тях. Финансовият министър смята, че комуникацията е добра и че не би трябвало да има напрежение между изпълнителната и съдебната власт.

Горанов обаче призна - остава с резерви за това, че трябва да действа автоматичен механизъм за заплатите на магистратите, обвързан със средната заплата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво Горанов, счупи ***. Според теб пълното щастие е само за българския народ, който Ви хрантутя, А?
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да е лошо на всичките "ПОЛИТИЦИ" да им бием тоягата и заедно с бежанците да вървят където щат.
19
0
 
20
 
! Отговори
доган до горанов преди 8 години
Внимавай г-н министър всички млади българи са бъдещи бежанци само напомням
18
1
 
13
 
! Отговори
ами преди 8 години
Най-важното е,че има пари за така наречените бежанци.....пенсионерите,децата,работещите...............
17
1
 
11
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
Социални дейност може да провежда само богатата държава, а богата държава се прави от богати граждани, а не от тези разчитащи на социалните мероприятия. Нормалният път е гражданите на богатата държава чрез данъците си да обезпечават социалната дейност на държавата и по този начин да създават условия за просперитет на цялото общество. При тоталитарните държави подходът е по-друг. Независимо дали тази държава се титулува социалистическа..., народно-демократична..., народна република...
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези продажни нехранимайковци са за разстрел.
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези от ГЕРБ са големи мушеници. Родени мафиоти.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** крадлив е този.Сега ще дават едно работеща и на печалба компания Летище София на концесия за да налеят парите в бдж и да ги източат после *** срам нямат разпродадоха държавата .
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от къде се пръкнаха тези !
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За коледни добавки на пенсионерите нали щяха да видят дали ще има пари !
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво ни пука на нас за бежанците !?
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо се подписа договора за ремонт на МИГовете, щом догодина ще се купуват нови? Само за сведение, до края на тази година има 2 месеца.Защо за бежанците пари има, а за работещите дори се иска да се отнеме и клас прослужено време.Това не е народ а ***, туй ще кажа и ще свърша.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За какво ни занимават с глупости тия са по зле и от Сидеров до кога ще ги търпим!
8
0
 
18
 
! Отговори
макето преди 8 години
а за бедните пенсионери йок за другарите джихадистки дезертиори по 1200 евро за тоя с 40 годишен стаж 100 евро
7
0
 
16
 
! Отговори
18192 преди 8 години
За онкоболни и пенсионери няма пари, за нелегалните емигранти има!Евала, ГЕРБ! Видими резултати!
6
0
 
8
 
! Отговори
ediinaka преди 8 години
Abe hora vie nqmate li malko uvajenie kam sebe si,ako nqmate pone zaradi vazrastnite si roditeli napravete ne6to,i zaradi decata si.Razbirate li 4e tiq hora vi napraviha za smqqh v cql svqt.za6to vi haresva tozi na4in na jivot be horaaaa???za6to se ostavqte na tezi *** da vi ograbvat i da jivurkat za va6a smetka.DO KOGA BE SKAPAN NARODEEE.......
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
25 години все обкръжаваща ни среда е виновна - някой страни фалираха, други се превъраха в гиганти, но на нас все нещо ни пречи и затова все нищо не става.НАли имаме воля, нека действаме стига само с приказки.Реформите трябвало да се случат ама не би.Ами нали парите идват от МФ и щеше да има уволнения за увеличените бюджети.
4
0
 
19
 
! Отговори
Български бежанец преди 8 години
Вече съм спокоен, щом има достатъчно за бежанците.
3
0
 
14
 
! Отговори
CCCP преди 8 години
Ax prost ti narode,kakvo chakate da vi vzemat i kashtite li,za6toto samo tova ostana.ne moga da povqrvam 4e tova e nai prostata natciq na sveta.ve4e zapo4vam da si mislq 4e vi obla4vat s ne6to..UJAAAAAAAAAAAASSSS...
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗНАЧИ ЗА БЕЖАНЦИТЕ ИМА А ЗА ТЕЗИ ДЕТО РАБОТЯТ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ И ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ ПО ЕДНА СТУДЕНА ВОДИЧКА И ДА ДУАТ ТАРАТОРА. ГОРАНОВ ФАЩАЙ ГОРАТА ДОКАТО СИ ЦЯЛ ЧЕ В НАЙ СКОРО ВРЕМЕ ЩЕ ТЕ СЪБИРАТ НА ПЪРЧЕТА ТЕБ И *** ТИ.