Комисията в НС отхвърли новия данък за такситата

Работна група ще преразгледа предложените текстове
Обновена: 11 ное 2015 18:25 | 11 ное 2015 18:22, Миглена Иванова
6
Комисията в НС отхвърли новия данък за такситата
Снимка: архив, Булфото

Парламентарната комисия по транспортна политика отхвърли предложените промени в Закона за местните данъци и такси, с които се въвежда нов данък за таксиметровите превозвачи. Оказва се, че браншът не е на единодушна позиция, че този данък ще сработи.

Депутатите от транспортната комисия пък се оплакаха, че е направен опит да бъдат заобиколени, защото законопроектът е предвиден за разглеждане в пленарна зала на първо четене в дневния ред за четвъртък (12 ноември), вероятно с надеждата да мине през транспортната комисия.

Същевременно с промени в Преходните и заключителните разпоредби в Закона за местните данъци и такси се правят поправки в Закона за автомобилните превози. Те отменят въведените само преди месец новости - връща се старото положение и ще може водачи да осъществяват превоз за собствена сметка от името на големите компании, без да бъдат назначавани на трудов договор.

Депутатите и представителите на бранша влязоха в спор кой чии интереси защитава - на по-малките превозвачи или на големите фирми. Председателят на транспортната комисия Гроздан Караджов  (Реформаторски блок) заключи, че бързината на внасянето на текстовете е "неприемлива изненада" и постига негативен резултат, защото браншът се настройва един срещу други.

На заседанието беше решено да бъде създадена работна група, в която да участват и организациите на таксиметровите компании. В следващата седмица предложените текстове трябва да бъдат преразгледани от тази работна група.

Във връзка с отмяната на промените в закона отпреди месец депутатът Цветомир Михов (ГЕРБ) коментира, че ще внесе законови промени, които ще предложи и шофьорите на автобуси да бъдат самоосигуряващи се лица и да извършват превоз за собствена сметка от името на фирмите превозвачи.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: НСдепутатиданък такси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
такси преди 8 години
напротив - шофьорите прибират оборота и именно те трябва да работят за своя сметка , но от името на лицензиран превозвач , те са хората които си плащат данъците и осигуровките.как превозвач ще назначава на трудов договор като оборота отива при шофьорите , а не при превозвачите
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОТХВЪРЛИХА ДАНЪКА ВЪРХУ ТАКСИТАТА,КОЙТО ЗАСЯГА 3-4 ХИЛЯДИ ДУШИ, А ПРИЕХА УВЕЛИЧАВАНЕТО НА ЦЕНАТА НА ВИНЕТКИТЕ, КОЙТО ЗАСЯГА ЦЯЛАТА НАЦИЯ!ВИДЯ С,ЧЕ"МНОГО МИСЛЯТ" ЗА НАРОДА!
3
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
някой яко се е нагушил, за да защитава бакшишите!
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лека полека гепаджийските простотии отминават. Даже вече не се и приемат. Същото стана и с графиците за отпуски! А винетката ще се дигне поне двапъти!
1
2
 
1
 
! Отговори
gost преди 8 години
искам да попитам тази дама да саглауваинтернт реален за потребителите gгледам има разлика бая вав виваком констатирана напоследак