Местан зад Турция vs. Русия: Това е удар по НАТО!

ДПС настоява за бързо потушаване на напрежението
25 ное 2015 12:16,
188
Местан зад Турция vs. Русия: Това е удар по НАТО!
Снимка: архив, Булфото

Безспорен факт е, че през последния месец руската военна авиация нарушава въздушното пространство на Турция многократно, обяви лидерът на ДПС Лютви Местан в декларация от парламентарната трибуна по повод вчерашния инцидент, при който Турция свали руски самолет на границата си със Сирия. По време на изказването му депутатите от БСП напуснаха заседанието.

"Налице е информация, че това се е случило въпреки многократните официални предупреждения отправени към руския посланик в Анкара и към военни аташета", каза още лидерът на ДПС. 

Той акцентира, че това е потвърдено и в официалната позиция на НАТО, изразена на извънредната среща на посланиците на страните-членки. 

"Нарушаването на въздушното пространство и на суверенитета на която и да е държава в НАТО е нарушаване и на пространствения суверенитет на самия атлантически съюз", каза още Местан.

Той допълни, че в рамките на НАТО преминаването дори на съюзнически военни сили и въоръжения става при изрично съгласие на съответната страна-член. 

В същото време лидерът на ДПС призна, че в борбата срещу "Ислямска държава" безспорно са необходими и усилията на страни, които не са членки на НАТО.

"Противодействието срещу ИД, в това число и военното, следва да се извършва при стриктна координация между всички страни участници и при стриктно спазване на международното право в това число и на териториалната цялост и суверенитета на всяка страна", беше категоричен още Местан.

Той обяви и че участието във военни действия срещу ИД не може да има за цел защитата на управлението на Башар Асад, защото именно неговия режим бил причина за конфликта. Местан се обяви за по-активно сътрудничество между НАТО и ЕС и за деескалация на конфликта между Турция и Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв удар да не са свалили Турски самолет !Бива нахалство и лицемерие ама това е върха
66
1
 
23
 
! Отговори
стрела преди 8 години
Когато НАТО разбирай САЩ нападаха Югославия дори не искаха коридори и разрешение от българската държава за извършване на полети над наша територия. Нарушаваха си въздушното пространство както си искаха и това благодарение на продажните български политици.Това го зная защото все още служех в редиците на Българската армия -ПВО. Зная го не само аз а и редица, десетки офицери, но не смееха да кажат нищо. Браткото НАТО?!!!?Мислите ли че ако се наложи НАТО да избере Турция или България ще предпочете н
65
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия всичките - Ердоган, Местан, Нас.ан и др. подобни ... що минаха в обяснителен режим?!
64
2
 
30
 
! Отговори
стрела преди 8 години
ДПС е турска партия и защитава интересите на Турция. Не се ли убедихте в това!?Докога ще търпим тази партия в България? Тя работи против интересите на нашата страна и защитава Турция, която стои зад гърба на ИД. Вървете в Турция г-н Местан и правете там политическа кариера да видим дали ще успеете.
63
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Нарушаването на въздушното пространство и на суверенитета на която и да е държава в НАТО е нарушаване и на пространствения суверенитет на самия атлантически съюз", каза още Местан.А над 1300 нарушения от турските ВВС на гръцкото въздушно пространство ... какво е???
62
1
 
2
 
! Отговори
момо преди 8 години
До TulskiСъгласен съм
61
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
бсп защо излиза от залата нали бяха в коалиция с дпс те не знаят ли на кой господсе кланя дпс та сега се правят на интереснибойкот на турските курорти500 години стигат
60
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вижте картата на територията над която е минавал руския самолет. Нарушаването на въздушното пространство е просто легитимно оправдание на турция, фактически SU24 не е насочван към турска територия. Факт е, че турция лобира и използва ресурсите на ИД, нейните интереси в момента не съвпадат с тезин на Европейските държави. Инцидента е направен с цел да осуети общите усилия на НАТО и Русия срещу ИД.
59
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в българския Парламент има фракция на русия има фракция на Турция, има дори на Европа ... но липсва такава на България.
58
1
 
21
 
! Отговори
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ преди 8 години
ТОЯ СЕ Е ЗАГРИЖИЛ ЗА ТУРСКИТЕ ГРАНИЦИ,А ТОВА ,ЧЕ ТЪЛПИ НАХЛУВАТ ОТ ТУРСКАТА НАРУШАВАЙКИ БЪЛГАРСКАТА ГРАНИЦА ТРЯБВА ДА ВИЖДА СЛЕД, КАТО СЕ Е БАРНАЛ С ОЧЕЛКИ.
57
1
 
27
 
! Отговори
Anonimen преди 8 години
Накой съмнявал ли се е,че този брадат дявол ще има друга позиция освен защита на турските интереси,каквито и където и да са те.
56
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещата се подреждат за Б-я. Край на "Турски паток", края на ядрени боклукджийници до Резово. Както е известно в руското управление няма руснаци. Путин и Лавров са евреи, Шойгу - фински угор. Изглежда, след като Путин се обряза миналото лято по настояване на Кадир, това е станало по шиитски обряд. Нищо не пречи, имайки предвид влиянието на Путин във вътрешнополитически план, Русия бързо да се шиитизира под егидата "Русский мир". Ще наблюдаваме сблъсък на двете най-могъщи армии на ислямсия свят.
55
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знае се че Турция е съюзник на САЩ и че САЩ създаде тези терористи, за да си купуват евтин петрол от тях. Знае се че терористите го продават за 15 барела. С тази техника толкова години САЩ не видяха ли кой купува от тях петрол и им дава пари и оръжие. И толкова години не ги нападат.
54
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция използва бежанската криза за да извива ръцете на партньорите си .Ама ще види ЕС през крив макарон ,никой не ги иска
53
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МЕСТАНЧО НЕЩО АМБИЦИИТЕ ВИ СА ПРОСТРЯЛИ ДО ИДЕЯТА ДА СИ ВЪЗВЪРНЕТЕ ГРАНИЦИТЕ НА БИВШАТА ИСЛЯМСКА ИМПЕРИЯ .ТА ЗАТОВА НЕ СА ВИ ИЗГОДНИ РУСНАЦИТЕ В СИРИЯ ДА ГЪРМЯТ ПОМАГАЧА ВИ И ВАШИЯ ПРОДУКТ -ИД. ИНТЕРЕСНОТО Е ЧЕ ТУРЦИЯ Е ЧЛЕН 1 НА НАТО ОТ 52 ГОДИНА А ВИЕ ТУРЦИ ЖИВЕЕЩИ В БЪЛГАРИЯ ИМЕННО ЗАРАД ТОЯ ФАКТ СЕ ЧУВСТВАТЕ МНОГО СИГУРНИ ТУК И ЛОБИРАТЕ ПОСТОЯННО НЕ ЗА БЪЛГАРСКИ ИНТЕРЕСИ А ЗА ТЕЗИ НА ТУРЦИЯ...ТОЧНО НА ВАС РУСИЯ В БЪЛГАРИЯ НЕ ВИ Е НУЖНА.ЗАПАДНИЯ ВЯ
52
2
 
17
 
! Отговори
1 преди 8 години
Местан защитава Турция, БСП Русия. Остана ли някой който да защитава България ?
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
E как много ясно ,че ще е за спонсорите си
50
1
 
17
 
! Отговори
акуд преди 8 години
местан а турция колко ежедневни регистрирани случай на нарушения има в територията на гърция и България
49
1
 
12
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Ами че то от нато казаха че не е имало сблъсък между Русия и нато - четете между редовете бе! ТОЕСТ: туркишите са го направили на своя глава! Ответната реакция ще бъде срещу турция, а не срещу нато... МЕЖДУ ДРУГОТО: в нато решенията се взимат ЕДИНОДУШНО!!! Не знам кой ще подкрепи турция освен албания сащ и 1-2 други терористични държави...
48
1
 
17
 
! Отговори
Доналд преди 8 години
Това долно ченге на снимката нещо много насериозно се е взело, та чак и мнения по теми, които не разбира почна да дава! Абе ей -, трай си,че на цяла Европа и Русия вече й писна от мюсюлманските простотии! Не разбра ли,че просто сте обречени!