Който пие, пуши и яде сланина – без лечение!!!

Здравната система проскърцва тук-там, видя я премиерът Борисов
Обновена: 1 дек 2015 14:48 | 1 дек 2015 13:00, Екип на Investor.bg
274
Който пие, пуши и яде сланина – без лечение!!!
Снимка: БТА

Правителството стои твърдо зад здравната реформа. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на форум "Власт, лекари и пациенти - заедно в реформата" преди началото по дебатите на второ четене на бюджета на НЗОК за догодина.

Не може толкова милиарди да се харчат години наред в повече и да продължаваме да отчитаме по-голяма смъртност и по-голяма заболеваемост и не можем за продължаваме да толерираме неспазването на дисциплината, заяви премиерът по време на форума.

Министър Москов има пълната ми подкрепа, на мен и на правителството, да стигне до край в здравната реформа, заяви Бойко Борисов. Реформата ще продължи, категоричен беше министър-председателят.

"За НЗОК сме дали 129 млн. лв. повече за следващата година. Продължава тази практика - да изпълним програмата, че здравеопазването е приоритет. Това, което прави Министерството на здравеопазването, започва да дава резултат. Тук-таме проскърцва системата, защото е много сладко да се печели от лекарства”, каза още Борисов.

Премиерът каза, че за следващата година е поел ангажимент да има 20 млн. лв. повече за Спешна помощ.

Според Борисов е необходимо да се изградят навици и култура на хранене, заради което се въвежда и данък "вредни храни".

"Министър Москов иска да внуши, че този, който пие ракия, пуши и яде сланина и не желае да има хранителни навици, трябва ли друг да му плати лечението. Идва Коледа и Нова година и вие ще кажете какво става в спешната помощ. Трябва да се изградят навици от ранна възраст. Да напомним на родителите, че ако купуват всеки ден по три сладоледа на детето си, не му правят добро", допълни Борисов.

Министърът на здравеопазването Петър Москов заяви по време на форума, че финансирането на болниците не трябва да продължава по същия начин, както досега. "Не е справедливо болници с малко договорени клинични пътеки и ниска използваемост на леглата да получават същите средства, колкото големи лечебни заведения, оказващи и спешна помощ”, посочи той. Това е престъпно спрямо добре работещите болнични структури, каза още Москов.

По думите му остойностяването трябва да бъде генерално променено и той допълни, че по тази тема се водят конструктивни разговори и с Българския лекарски съюз.

"Ако се запази сегашният начин на доставка на услугата здраве, ще растат разходите, които трябва да се отделят за здраве", каза здравният министър. Според него до 5 години трябва да се вземат тежки решения - или да се запази системата по този начин и да се увеличава здравната вноска всяка година, или трябва друг вид данък да бъде увеличен.

Москов се противопостави на твърдения, че въвеждането на задължителната здравна карта е администриране и не е подчинено на нуждите на здравната система. Реалната нужда от болнични легла в страната ни е 26 095, а те в момента са 48 600. Част от тях ще бъдат трансформирани в легла за продължително лечение, обясни Москов. В ЕС осигуреността с болнични легла е 4.0 на хиляда души население, а в България - с близо 40 на сто повече, посочи той.

По отношение на лекарствената политика Москов каза, че трябва да се постигне на устойчивост в системата, да се намали доплащането от страна на пациентите и да се води добра генерична политика.

Националната здравна карта е начин за ограничаване на броя на доставчиците на медицински услуги, каза омбудсманът Мая Манолова. Противоречиви са и лимитите в болничната помощ, които засягат правото на пациента на свободен избор на лечебно заведение, ограничават достъпа до болнична помощ и се отразяват върху качеството на предлаганите услуги. "Предложените от Министерството на здравеопазването промени за следващата година не се посрещат еднакво добре от всички", допълни Манолова.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 197 "дали е еването е вредно" Вредно ее вредно нали по ефропейски парад требе да прайме !
128
8
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ТАЗИ МУТРА ДЕТО СЕ ХВАЛИ ЧЕ Е ЯЛ ФИЛИИ С МАС НЯМА ЛИ ДА СИ ХОДИ ЗАВИНАГИ
127
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама филии с мас, може да маааме! Сега всички пациенти на преглед ще са като ангелчета! Не пушат, не пият, дори и по жени не ходят. Вожда как е забравил да спомене, дали е еването е вредно.
126
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Дилема НЕ ТРЯБВА
125
8
 
48
 
! Отговори
Дилема преди 8 години
Аз ям сланина.Значи няма да ме лекуват ако се разболея.Хм.Ами щом няма да ме лекуват,трябва ли да внасям здравни осигуровки или да си ги спестявам за частни лечебни заведения?
124
8
 
40
 
! Отговори
gost преди 8 години
москов ти си за лудница бре и земи закри поне тия некадарни болници срамота е да не пускат отпление или да е 1 час като в ловеч
123
8
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никаква сланина. Яжте телешко, сьомга, скариди, шримс, ядки, и всички био плодове и зеленчуци на сметката на Бойко Борисов. В противен случай от догодина ще има данак сланина
122
8
 
41
 
! Отговори
Гаров преди 8 години
От това държава не става. Дава ли си сметка кккво количество ПАРТИЙНИ *** дърпат пари- 150 МЛН лв. - за разни партии- най-бедната държава с най-високи данъци спрямо доходите на хората- 240 хрантутници в парламента. В Турция са 500 при 80 милиона народ- МОНОПОЛИТЕ СИ РАЗВЯВАТ байрака - олигарсите са налице а ТОЙ ЩЕ МИ ГОВОРИ ГЛУПОСТИ- МАчкайте тази система навсякъде - май че е време народа да възтане
121
8
 
45
 
! Отговори
Teo преди 8 години
*и наглостта - не стига че си плащаме здравните и по-високите за цигари, алкохол , даже за вредните храни искат да облагат, не стига че се точи ЗК кат пробита каца, ми сега и нямало да имат право на лечение хората. А ако рупам само трева ,ще ми връщате ли здравните вноски по тая логика???
120
8
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който пуши пури и яде филии с мас - значи е МУТРА
119
8
 
48
 
! Отговори
Ганев преди 8 години
Интересни констатации на премиера само че да отговори на следните въпроси1. До кога ще се крадат - разни 150 МИЛИОНА лв. за разни пикливи партии. Това е пладнешки обир в тази бедна държава2. До кога на общински съветник ще се броят за ЕДИН работен ден над 1000 лв. Представете си 256 община по колко измамници има3. До кога в БГ ще са най-високите данъци спрямо ЕС - това е според дохода на хората4. Турция е 80 МИЛИОНА и има 500 депутати - В БГ са 7 МИЛИОНА. - По простото тройно правило - ТРЯБВА ДА СА не повече от 505. До кога с тази мания за величие - КОЙ решава тези въпроси - ТОЙ ИЛИ
118
8
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И ФИЛИИ НАМАЗАНИ С МАС - ПО БАНКЯНСКИ ???????????????????????
117
8
 
49
 
! Отговори
Селянин преди 8 години
Бате Бойко,ще ям кот си искам,ще пия,ще пуша и ще по*ам от време на време.Ще правя всичко това щото си плащам здравните осигуровки вече 25г сам.Повтарям сам,а не ти или министър Москов.През тези 25г. никога не съм ходил на лекар.Ха сега щото много знете да си ми върнете парите.
116
8
 
44
 
! Отговори
Maс преди 8 години
Ам навремето като си ял филия с мас сега не си ли и ти от тези дето не трябва да ги лекуват в болниците?
115
8
 
55
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
Толкова му е интелекта на човека. Какво се чудите? *** е.
114
8
 
38
 
! Отговори
иван преди 8 години
До Анонимен за тяхното не знам,но за нашето отговаря.Все още търпим скотски тези крадци и ***
113
8
 
36
 
! Отговори
Георги преди 8 години
До Иван Подсети ме, че въвеждане на данък,, *** електорат" ще реши въпроса с некъдърността на политиците ни.
112
9
 
33
 
! Отговори
Васо преди 8 години
До 103, @88. Добре си ги изредил приятелю и болестите, и цените за лечение. Показваш една трагична и безизходна ситуация. Щото ние българите умираме основно от тия болести и невъзможността да бъдат лекувани от нашето здравеопазване. То би могло, ама здравната вноска , ако е поне половината от заплатата. В тоя ред на мисли ББ е прав, като ни препоръчва да не пием, да не пушим, да не ядем сланина. Е, може по една филия с мас зимно време за загряване с чай от шипки и две-три скилидки чесън.
111
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
гастро езофатеална рефлуксна болест ( Г Е Р Б ) - това са те за БГ
110
8
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господин Премиер, акциза за цигарите и алкохола по закон влизат в здравеопазването именно с презюмцията, да се плаща с тях лечението на двете "рискови" групи които ги употребяват. Така че вече е помислено за това. Въпроса е вие какво сте направили с тези пари, които явно не са в сферата на здравеопазването.