Който пие, пуши и яде сланина – без лечение!!!

Здравната система проскърцва тук-там, видя я премиерът Борисов
Обновена: 1 дек 2015 14:48 | 1 дек 2015 13:00, Екип на Investor.bg
274
Който пие, пуши и яде сланина – без лечение!!!
Снимка: БТА

Правителството стои твърдо зад здравната реформа. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на форум "Власт, лекари и пациенти - заедно в реформата" преди началото по дебатите на второ четене на бюджета на НЗОК за догодина.

Не може толкова милиарди да се харчат години наред в повече и да продължаваме да отчитаме по-голяма смъртност и по-голяма заболеваемост и не можем за продължаваме да толерираме неспазването на дисциплината, заяви премиерът по време на форума.

Министър Москов има пълната ми подкрепа, на мен и на правителството, да стигне до край в здравната реформа, заяви Бойко Борисов. Реформата ще продължи, категоричен беше министър-председателят.

"За НЗОК сме дали 129 млн. лв. повече за следващата година. Продължава тази практика - да изпълним програмата, че здравеопазването е приоритет. Това, което прави Министерството на здравеопазването, започва да дава резултат. Тук-таме проскърцва системата, защото е много сладко да се печели от лекарства”, каза още Борисов.

Премиерът каза, че за следващата година е поел ангажимент да има 20 млн. лв. повече за Спешна помощ.

Според Борисов е необходимо да се изградят навици и култура на хранене, заради което се въвежда и данък "вредни храни".

"Министър Москов иска да внуши, че този, който пие ракия, пуши и яде сланина и не желае да има хранителни навици, трябва ли друг да му плати лечението. Идва Коледа и Нова година и вие ще кажете какво става в спешната помощ. Трябва да се изградят навици от ранна възраст. Да напомним на родителите, че ако купуват всеки ден по три сладоледа на детето си, не му правят добро", допълни Борисов.

Министърът на здравеопазването Петър Москов заяви по време на форума, че финансирането на болниците не трябва да продължава по същия начин, както досега. "Не е справедливо болници с малко договорени клинични пътеки и ниска използваемост на леглата да получават същите средства, колкото големи лечебни заведения, оказващи и спешна помощ”, посочи той. Това е престъпно спрямо добре работещите болнични структури, каза още Москов.

По думите му остойностяването трябва да бъде генерално променено и той допълни, че по тази тема се водят конструктивни разговори и с Българския лекарски съюз.

"Ако се запази сегашният начин на доставка на услугата здраве, ще растат разходите, които трябва да се отделят за здраве", каза здравният министър. Според него до 5 години трябва да се вземат тежки решения - или да се запази системата по този начин и да се увеличава здравната вноска всяка година, или трябва друг вид данък да бъде увеличен.

Москов се противопостави на твърдения, че въвеждането на задължителната здравна карта е администриране и не е подчинено на нуждите на здравната система. Реалната нужда от болнични легла в страната ни е 26 095, а те в момента са 48 600. Част от тях ще бъдат трансформирани в легла за продължително лечение, обясни Москов. В ЕС осигуреността с болнични легла е 4.0 на хиляда души население, а в България - с близо 40 на сто повече, посочи той.

По отношение на лекарствената политика Москов каза, че трябва да се постигне на устойчивост в системата, да се намали доплащането от страна на пациентите и да се води добра генерична политика.

Националната здравна карта е начин за ограничаване на броя на доставчиците на медицински услуги, каза омбудсманът Мая Манолова. Противоречиви са и лимитите в болничната помощ, които засягат правото на пациента на свободен избор на лечебно заведение, ограничават достъпа до болнична помощ и се отразяват върху качеството на предлаганите услуги. "Предложените от Министерството на здравеопазването промени за следващата година не се посрещат еднакво добре от всички", допълни Манолова.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
8
 
37
 
! Отговори
иван преди 8 години
До elisk слагат ти лимбичка и отиваш на небето, в рая.
108
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до140 Ние до следващите избори ще сме измрели бе! Тоя няма да се спре, друго не му ражда главата, освен затягане на коланите!
107
8
 
47
 
! Отговори
elisk преди 8 години
Какво се случва ако не пиеш, не пушиш и не консумираш сланина и си плащаш осигуровките? Става следното- отиваш при личният лекар, той най- безцеремонно ти обяснява, че няма направление! Опитваш да запишеш час при специалист, от които имаш спешна нужда- получаваш час след два месеца!Извод- мри, държавата не я интересува! Интересуват я само малцинствата....пиявиците
106
8
 
43
 
! Отговори
иван преди 8 години
До Георгиданък "БОКО" още не е въведен( като официален иначе го има-кражба от обществени поръчки,обир на банка,обир на здравна каса и т.н. се нарича :)подсказвам!
105
8
 
44
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Боко, хората са те избрали не да дрънкаш глупости и да разчиташ единствено и само на еврофондовете, които ти ги дават по милост, щото си удобен. Вземи се в ръце и изгответе там с умните глави икономико-социално-политико-културна стратегия за страната, щото перспективата ни в момента е следващия бюждет, който се актуализира поне по веднъж. Така не може и не бива, затвори си устата, вече не си толкова интересен
104
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тоя не излезе от цикъл, баф го в случая...
103
8
 
50
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Защо този човек се самозабравя? Нима вдигането на акцизите на цигарите в предишното му управление не бяха оправдани с думи, че парите ще се насочат за лечение! По същия сценарий се въвежда и данъка вредни храни! Кой ли ще е следващият данък за народа който ще пълни хазната ?
102
9
 
40
 
! Отговори
иван преди 8 години
До до ЛЕКАР ПСИХОЛОГв полза на тато са магистралите.боцата и тук само краде и няма за магистрали :)
101
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А КОЙТО Е НАТЪПКАН СЪС СЛАНИНА КАТО БОРИСОВ ЩЕ СЕ ЛЕКУВА ЛИ ?
100
10
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГОСПОДИН БОРИСОВ А ВИЕ КАТО ДЕТЕ ПО КОЛКО СЛАДОЛЕДА ЯДЯХТЕ НА ДЕН? А ВИЕ Г-Н ЗДРАВЕН МИНИСТЪР? МОЛЯ, НЕ МЕ КАРАЙТЕ ДА СЪЖАЛЯВАМ ЗАТОВА, ЧЕ СИМПАТИЗИРАМ НА ВАШАТА ПАРТИЯ И ПО КОНКРЕТНО НА ВАС ГОСПОДИН ПРЕМИЕР! СМЕШНО Е ДА СЕ ГЛЕДА В ПАНИЦАТА С ПОПАРА НА БЕДНИЯ, ИЗМЪЧЕН И УТРУДЕН БЪЛГАРИН, КОЙТО СЛЕД КАТО Е УЧИЛ И ИНВЕСТИРАЛ В СЕБЕ СИ ГОДИНИ НАРЕД, НАКРАЯ ЕДИНСТВЕНОТО, КОЕТО МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ СЪС СМЕШНАТА СИ ЗАПЛАТКА СА 2-3 СЛАДОЛЕДА НА ДЕН-ЗА ДЕТЕТО!
99
8
 
46
 
! Отговори
иван преди 8 години
До Анонименлошото е че от избори файда няма.баце си е подготвил изборните протоколи вече за "прецеденските" избори, че и за следващите парламентарни,щото цацата може да не е вече наш,затова в аванс сме готови :)
98
10
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей, да мълчите бе!Нали искахте пазарна икономика, капитализъм и колкото може по-малко държава!Нали свободният пазар с неговата невидима ръка са панацея за всичко! При капитализма е така бедните да го д*хат!Оцеляват силните! Който има пари, ще се лекува, който няма, значи е лош матрял и трябва да мре!/без *** и бежанците, че са им ценни гените, според Обонго и Сорос/.
97
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен-141,и за филийките със свинска мас също нищо не каза, слънцето наше.
96
8
 
50
 
! Отговори
Ироник преди 8 години
Баце, а ти тая тройна гуша от броколи и джанки ли си я направил бе?
95
8
 
34
 
! Отговори
odessa преди 8 години
tikvo pia puscha i am slanina, i sym osiguren vyv aok.
94
8
 
49
 
! Отговори
Услуга? преди 8 години
Така наречената здравна услуга ми звучи като всяка друга услуга, за която си плащаме на място и при необходимост. Например фризьорските/бръснарските услуги. При положение, че ми удържат задължителни вноски за здраве, не е редно да ми поставят условия! Все пак това е моето здраве и те събират моите пари. Когато лекуват неосигурените (знае се кои) получават ли си някога парите за лечението им и питат ли ги дали пият и пушат? Що не си .... ?
93
8
 
40
 
! Отговори
LiveEvil преди 8 години
Ама едновременно и трите условия ли трябва да са изпълнени, или само едното е достатъчно?!?
92
8
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С това по скоро целят да отклонят вниманието ни от нещо, но не знам от какво! С Бойко само номера, ще трябва да свикваме! А на следващите избори, умната!
91
11
 
46
 
! Отговори
иван преди 8 години
тъпо,по-тъпо ,най-тъпо изказване.бойко борисов.значи ще се лекуват само здравите болни.А ако баце,който яде филии с мас,отиде на психиатър,за да му лекува раздвоението(разтроението)на личността ко 'праим тогаз?:)
90
9
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако декларирам, че съм пушач, може ли да не плащам здравни осигуровки и да ми върнете всички платени до момента? Знаете ли как ми се пуши като гледан неуредента ви държавица. Няма да пия, няма да пуша и да ям, а по жени може ли, ама не знам на чия майка ще попадна.